Biologisch Powerontbijt

Biologisch Powerontbijt

Dit biologische powerontbijt is niet alleen erg gezond, maar ook ontzettend lekker!

‘Je kunt het prima eten als broodvervanger; er is geen brood dat voedzamer is’, zegt mijn broer, die zich al geruime tijd verdiept in een gezonde levensstijl. Onder meer door andere eetgewoonten, viel hij in slechts vijf maanden 20 kilo af. ‘Een kilo per week is makkelijk haalbaar. Alleen al brood uit je dieet verbannen, verricht wonderen. In het boek Broodbuik leren we dat het hedendaagse tarwe weinig goeds doet met ons lichaam. In combinatie met het verkeerde beleg – hagelslag, jam, smeerworst etc. – ontstaat elke ochtend na het ontbijt een zogenaamd ‘achtbaaneffect’ van de bloedsuikerspiegel: een snelle stijging van de bloedsuiker gevolgd door een snelle daling. Hierdoor krijg je te snel de behoefte om weer te eten. Voedsel dat de bloedsuikerspiegel gelijkmatiger en langduriger op peil houdt, is niet alleen de oplossing voor een gezond, slank en fit lijf, maar ook voor een scherpe en heldere geest’, besluit hij.

Inmiddels eet ook mijn vader geen brood meer als ontbijt. Bovenstaande foto nam ik enkele dagen geleden van zijn ‘powerontbijt’, zoals hij het zelf noemt. Voor dit ontbijt vormen rauwe noten en zaden* de perfecte basis. Je kunt het puur eten, maar wil je het smakelijker maken, voeg er dan fruit aan toe (het beste zijn blauwe bessen** en frambozen) en eventueel – bij voorkeur volle – zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kwark. Beter nog zijn bijvoorbeeld kokosmelk en amandelmelk.***

*Ongebrande noten
Ongebrande noten zijn rauwe noten. Rauwe noten bevatten de van nature aanwezige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen verdwijnen zodra de noot behandeld ofwel gebrand wordt. Het branden van noten is eigenlijk het frituren van de noten in olie. Door te frituren worden er vetten aan de noot toegevoegd en verdwijnen er voedingsstoffen die niet tegen de hitte kunnen. Noten die nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Noten die ongezouten worden aangeboden, zijn doorgaans wel gebrand. Ongezouten betekent hier dat ze tijdens het frituren niet gezouten zijn. (Bron:superfoodspecialist)

**Blauwe bessen
De bosbes is onderwerp van een heuse legende. In het Belgische plaatsje Vielsalm viert men jaarlijks het bosbessenfeest. De legende doet geloven dat een groepje jongeren met lege handen thuiskwam van het plukken van bosbessen. Zij werden door oude vrouw getrakteerd op een glas sap van geplette bessen. Na het drinken veranderden de jongeren in zogeheten ‘macralles’ ofwel heksen. Een andere uitleg van de feesten is dat in de zestiger jaren de mensen uit de streek de fruitteelt wilden eren. Vielsalm heeft als bijnaam ‘la capitale des Myrtilles’ ofwel de hoofdstad van de bosbes.

Maar er is meer te vertellen over de blauwe bosbes. De vrucht bevat veel gezonde stoffen zoals anthocyanen, vitaminen en mineralen. Anthocyanine is de stof die de bes de donkerblauw/paarse kleur geeft, en die ook voorkomt in de açaí-bes en de blauwe druif. (Bron:superfoodspecialist)

***Kokosmelk en amandelmelk
Kokosmelk bestaat eigenlijk niet. In een kokosnoot zit vlees en water. De kokosmelk is dus eigenlijk niets anders dan vlees gemengd met water. De kokosmelk uit de toko bevat vaak een stabilisator waardoor het een homogene (gladde) massa is. Die van de natuurwinkel heeft dat vaak niet en kan soms wat korrelig zijn, of kan een dunne en dikke substantie hebben die niet gemengd zijn. Dit maakt op zich niet uit want met de staafmixer of blender is het zo weer een gladde massa. (Bron:hetpaleoprincipe.nl)

Amandelmelk is een drank gemaakt van amandelen. Omdat het plantaardig is wordt het gebruikt als melkvervanger, onder andere door veganisten. De melk bevat geen cholesterol en geen lactose, waardoor het geschikt is voor mensen die lactose-intolerant zijn. Door de lage voedingswaarde is het echter niet geschikt als melkvervanger voor baby’s. De drank is ook in gebruik bij mensen die wel een melkvervanger willen, maar allergisch zijn voor soja. Voor mensen met een notenallergie, kan het drinken van amandelmelk levensbedreigend zijn. (Bron:Wikipedia)

Om het volgens mijn broer helemaal goed te doen, eet je zo veel mogelijk biologisch of biologisch-dynamisch. Hij vervolgt: ‘Hoe schoner en puurder de voeding is die we binnenkrijgen, hoe beter dat voor ons is. Ik eet ‘s morgens graag een mix van walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad … simpelweg alle superfoods waar ons lichaam dol op is. Het liefst eet ik ze samen met wat volle, biologisch-dynamische demeter kwark met biogarde culturen. Vul het naar maak aan met fruit, en je hebt een gezond en lekker ontbijt waar je de hele ochtend op kunt teren – en waar je van gaat […] als een een tierelier! 🙂 ‘

DSC_3623_800x528

Biologisch Powerontbijt

Bovenstaand het gezonde en fleurige powerontbijt van mijn vader.

Ontbijtrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde