Malse, gemarineerde biefstuk uit de wok in een zoet-pittige saus van gochujang, sojasaus, gember en peer. Lekker om te serveren met witte rijst en een frisse wortel-komkommersalade en kimchi.
Trek voor het marineren minimaal 45 minuten uit (doe dit ’s ochtends of de avond ervoor al). Daarna zet je dit gerecht in 15 minuten op tafel!
Bulgogi
Bulgogi is een populair Koreaans vleesgerecht. Het bestaat uit dunne plakjes gemarineerd rundvlees (meestal van rundvlees zoals biefstuk) die op een grill, of in een pan worden gebakken. De marinade bestaat meestal uit sojasaus, sesamolie, knoflook, suiker, peper en soms perensap voor zoetheid en malsheid. Het resultaat is een sappig, hartig en lichtzoet gerecht. Het wordt vaak geserveerd met rijst en bijgerechten zoals kimchi (gefermenteerde groenten) en groenten. Het is een van de meest populaire gerechten in de Koreaanse keuken.
Gochujang en gochugaru
Gochujang is een gefermenteerde rode peperpasta die veel wordt gebruikt in de Koreaanse keuken (bijv. bibimbap en buldak). Hij heeft een licht zoetige smaak en intense pittigheid. Je vindt hem in de toko, maar ook de AH heeft hem tegenwoordig in het assortiment. Hoewel er in het traditionele recept geen gochujang zit vind ik het zelf erg lekker om toe te voegen. Hij geeft een mooie, rode kleur aan het vlees en de pittige smaak geeft een aangename kick aan dit gerecht.
Gochugaru zijn milde Koreaanse, rode pepervlokken. Ze zijn totaal niet pittig (veel milder bijvoorbeeld dan gedroogde chilivlokken), maar ze zien er wel leuk uit in sauzen en marinades. Je vindt ze in de toko, ik heb ze jammer genoeg nog niet kunnen vinden in een supermarkt. Zowel de gochujang als gochugaru kun je in dit recept eventueel achterwege laten, maar ik zou ze zeker toevoegen.
Nashi-peer
In het Koreaanse recept wordt nashi-peer gebruikt. Deze peer is rond, heeft een bleke schil en een knapperige, sappige textuur. De nashi-peer is minder zoet dan Westerse peren, maar geeft een subtiele zoetheid en veel sap, wat helpt bij het mals maken van het vlees in de marinade. Je vindt hem bij de toko, maar je kunt hem ook vervangen door een Conference peer.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Roer in een kom de knoflook, gember, peer, sojasaus, rijstsiroop, sesamolie, gochujang en gochugaru door elkaar. Voeg de biefstuk toe, schep om en dek af. Laat minimaal 45 minuten tot maximaal een nacht marineren in de koelkast.
Kook de rijst gaar volgens de omschrijving op de verpakking.
Hussel de komkommer en wortel in een kom om met de olijfolie, sesamolie, azijn, suiker en een snufje zout.
Verhit een wokpan op hoog vuur met een scheutje olie en roerbak de gemarineerde biefstuk tot het net gaar is.
Serveer de beef bulgogi met de rijst en salade en bestrooi met sesamzaadjes en bosui.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Maak kennis met ons derde kookboek Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog veel en veel meer!
Deel je reactie