Cheeseburger

Een broodje hamburger zonder kaas is als verjaardag zonder taart. Naar mijn mening mis je dan gewoon wat. Welke kaas je gebruikt is een kwestie van smaak. Belangrijkste is dat de kaas goed smelt en dat je hem zelf lekker vindt. Zo kiezen man- en dochterlief steevast voor een plakje (nep)cheddar smeltkaas, ik heb liever een plak jong belegen kaas. Naast een hamburger komen er ook nog sla, tomaat, bacon, gekarameliseerde uienringen en plakjes augurk op het broodje; voor dit ultieme zaterdagavondgerecht trekken we alles uit de kast!

De hamburgers maak je natuurlijk zelf van goed rundergehakt van de slager, dat is een wereld van verschil met kant-en-klaar gekochte hamburgers. Ik maak ze ‘s ochtends op de dag zelf, of een dag van tevoren en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. De hamburgers worden dan steviger en zijn beter te bakken en je bent ‘s avonds sneller klaar. Serveer de cheeseburgers met frietjes of potato wedges.

Wereldgerecht, Thema recepten, Menu, Vleesrecepten, Barbecuerecepten, Amerikaanse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Hamburgers (voor 4 stuks)

  • 500 g rundergehakt (liefst van de slager)
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 15 g platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el ketchup
  • 2 el oestersaus
  • 1 eidooier
  • Paneermeel, toevoegen als het gehaktmengsel te nat is

Verder

  • 4 witte sesambolletjes, of hamburger briochebroodjes
  • 2 uien, in ringen gesneden
  • Zoetzure plakjes augurk
  • 4 dikke plakken bacon, of 8 dunnere plakjes
  • 2 vleestomaten, in plakken gesneden
  • 4 plakken kaas naar keuze
  • 4 blaadjes sla (kropsla of little gem)
  • Mayonaise, mosterd en ketchup

Nodig

  • Grillpan, koekenpan of barbecue

Bereiding

  1. Meng in een kom de ingrediënten voor de hamburgers (behalve het paneermeel) door elkaar. Als het mengsel te nat is kun je wat paneermeel toevoegen, maar niet te snel, door goed te kneden wordt het gehakt steviger. Breng op smaak met zout en peper (niet teveel, de oestersaus is ook zout). Vorm 4 hamburgers van het gehakt. Zet minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  2. Snijd de broodjes doormidden en grill ze kort in een hete grillpan, op de barbecue of in de oven tot ze mooie strepen hebben.
  3. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak de bacon op middelhoog vuur goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  4. Voeg indien nodig wat extra boter of olie toe aan het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Voeg de uienringen en een snuf zout uit de molen toe en bak op middellaag vuur tot ze zacht en goudbruin (gekarameliseerd) zijn. Houd ze warm onder alufolie.
  5. Verhit de grillpan, koekenpan (met een klein scheutje olie) of barbecue. Bak de hamburgers op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg de laatste 2 minuten van de baktijd de kaas op de hamburgers en laat smelten.
  6. Besmeer de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd. Beleg de onderkant met sla, tomaat, bacon, de cheeseburger, uienringen en augurk. Leg de bovenkant van het broodje erop en serveer.

Cheeseburger

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(2 stemmen)
Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin