Cheesecake met frambozensaus

Cheesecake met frambozensaus

Deze cheesecake heeft een knapperige spritsbodem en luchtige roomkaasvulling met een prachtige swirl van frambozensaus. Het is de lekkerste cheesecake die ik ooit gemaakt heb!

Eigenlijk had dit de copycat Starbucks witte chocoladecheesecake met frambozensaus moeten worden, ware het niet dat ik weer eens iets vergat: de witte chocolade! Ach wel, deze variant smaakt er niet minder om. Johan omschreef hem na de eerste hap zelfs als luchtig en fris. Ha! Een mooier compliment voor een cheesecake kan ik me niet wensen!

Ben je net zo’n cheesecake lover als ik, dan moet je dit recept zeker proberen. Wil je na het proeven van deze cheesecake nog steeds liever de Starbucks variant met witte chocolade, laat het me dan weten. Ik duik met liefde opnieuw de keuken voor je in. 🙂 

Geschikt om in te vriezen

Ingredienten

  • 250 g diepvriesframbozen
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 300 g sprits koekjes
  • 105 g ongezouten roomboter + extra om de springvorm in te vetten
  • 600 g naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 125 g zure room
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren + 3 eidooiers (groot)
  • 1 (niet afgestreken) el bloem

Verder nodig
Springvorm van 23 cm, fijne zeef, keukenmachine

Bereiding
Doe de frambozen met de 2 el suiker in een pannetje en verwarm totdat de suiker is opgelost en de frambozen openknappen en het sap vrijkomt. Haal de frambozen door een fijne zeef en vang het vocht op. De frambozenpulp mag weg.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter.

Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de sprits koekjes tot fijne poeder in de keukenmachine. Roer de vermalen sprits door de boter. Schep in de springvorm. Druk de koekkruimels aan de zijkant van de springvorm omhoog tot halverwege zodat je een opstaand randje krijgt. Verdeel de overige koekkruimels over de bodem en druk stevig aan. Veeg met je vinger of een stukje keukenpapier de overtollige koekkruimels langs de springvormrand weg. Zet zolang weg in de koelkast.

Klop de roomkaas los en luchtig. Voeg de overige ingrediënten toe en klop op lage stand verder tot een glad mengsel. Giet het roomkaasmengsel in de springvorm. Schep 8 eetlepels frambozensaus op de cheesecake en trek met de punt van een mes of lepel voorzichtig een streep door de frambozensaus voor een mooi marmereffect. Niet teveel roeren, want dan ziet het er rommelig uit.

De rest van de frambozensaus kun je later apart bij de cheesecake serveren.

Zet de oventemperatuur terug naar 120 graden en schuif de springvorm in het midden van de oven. Leg een bakpapiertje onder de springvorm want hij kan boter lekken tijdens het bakken.

Bak 60 minuten in de oven — het midden van de cheesecake mag nog licht wiebelen als je hem beweegt.  Laat de cheesecake volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven en laat daarna een nacht opstijven in de koelkast.

Als de cheesecake na 60 minuten nog teveel wiebelt, verleng de oventemperatuur dan met een extra 10 minuten. Controleer daarna of hij goed is en verleng indien nodig nog eens met 10 minuten, net zolang totdat hij goed is.

Snijd de cheesecake — met een in heet water ondergedompeld scherp mes — in kleine puntjes, want hij is machtig!

Cheesecake met frambozensaus

Geniet!

Amerikaanse recepten, Gebak, Moederdag, Thema recepten, Valentijnsrecepten!, Wereldgerecht, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
21 reacties

Verdeel je liefde

  1. M. Korte

    AAAARGH! Cheesecake in de oven, staat de suiker nog op het aanrecht ! Natuurlijk alsnog erdoor geroerd maar heel mijn mooie frambozenpatroontje naar de maan.
    Was desalniettemin errug lekker !

    1. O hahaha! Dat zou mij ook kunnen overkomen! 😉 Balen, maar goed opgelost en fijn dat hij alsnog smaakte! 🙂

  2. Bertien

    Heerlijk! Ze hebben gisteravond ervan gesmuld!
    Wat een fijn recept! Dank je wel!

    1. Joehoe, superleuk om te horen Bertien! 🙂

  3. Marinda Mulder

    Hij was een hit op de verjaardag! Wat een heerlijk recept. Heb hem op 140 graden gebakken voor 50 minuten mijn oven kan niet lager, maar hij was super!

    1. Superleuk om te horen Marinda! Aanstaande zaterdag deel ik ook het recept voor de witte-chocoladecheesecake met frambozensaus! 🙂

  4. Ellen

    Ik ga er vanuit dat je inderdaad 3 extra eigelen bedoelt. Wat voor maat eieren gebruik je? Bij ah kun je tot xl gaan! Medium dan maar?

    1. Hoi Ellen,

      Excuus, heb je eerdere vraag over de eidooiers helemaal over het hoofd gezien. Ik bedoel inderdaad 3 extra eidooiers. Ik heb grote (l)eieren gebruikt, maar ik denk dat het ook wel gaat met middelgroot. Succes! 🙂

  5. Lonneke

    Is het mogelijk om creme fraiche te gebruiken ipv zure room. Dat heb ik namelijk nog in huis ☺

    1. Ja hoor Lonneke, dat kan!

  6. Josianne van Gaalen

    Klinkt heerlijk! Morgen ga ik de boodschappen er voor halen en vrijdag bakken! Nu al zin in! 🙂

    1. En, en, en? Heeft ‘ie gesmaakt Josianne? Ben superbenieuwd! 🙂

  7. Hanneke

    Dag Annemiek,

    Kan je deze cheesecake invriezen?
    Anders ben ik bang dat ik er niet aan hoef te beginnen…

    Groet!

    1. Hoi Hanneke, ja hoor dat kan! 🙂

  8. misschien domme vraag maar bedoel je in dit recept 3 eieren plus nog extra 3 eierdooiers?

    lijkt me heerlijk om te gaan maken

  9. Jolande

    Oehhhh, het water loopt mij al in de mond… helaas na 60 min in oven nog wel heeeel erg wiebelig.. Er maar iets langer ingelaten.. Vind het zo lastig bepalen met cheesecake wanneer is het nou te kort en wanneer nou te lang?
    We gaan het zien!

    Dankjewel voor dit recept (en de makkelijk te volgen instructies 😉 )

    1. Hoi Jolande, wat leuk dat je de cheesecake gemaakt hebt! Ik heb heeeeeel benieuwd of het gelukt is … 🙂

      1. Jolande

        nou….. qua smaak zeker! maar ik kreeg m niet stevig!
        de 60 min op 120 graden bleken echt niet genoeg. (miss is de temp van mijn oven niet helemaal meer top….) heb m langer er in gelaten en de temperatuur wat verhoogd. Maar hij bleef ‘zacht’ van binnen en niet zo ‘stevig’ als ik bij een cheesecake graag zie.
        Haha en wat er met mn frambozen saus gebeurd is weet ik ook niet…. zo mooi als het bij jou er bij op bleef liggen deed het bij mij niet, naar de bodem gezakt 🙂 alsof mn mengsel al te vloeibaar was bij het er op gieten, zakte er zo doorheen.

        we gaan m zeker nog eens proberen, dus mocht je nog tips hebben… GRAAG!

        1. Potverdikkie, dat is balen Jolande. 🙁 Het is belangrijk om de Philadelphia roomkaas direct uit de koelkast, dus goed koud, te verwerken. Op kamertemperatuur wordt de roomkaas tijdens het kloppen te dun. Had je de oven voorverwarmd op 180 graden en toen teruggezet? Verder kun je de cheesecake rustig langer bakken als dat nodig is. Elke oven werkt inderdaad anders. De binnenkant van de cheesecake mag nog licht wiebelen als je de vorm beweegt. Als de vulling na een uur nog teveel wiebelt verleng je de oventemperatuur gewoon met een extra 10 minuten. Daarna weer controleren en eventueel nog eens verlengen met 10 minuten, net zolang totdat hij goed is. Dan volledig laten afkoelen in de uitgeschakelde oven en daarna een nacht in de koelkast. Dan moet het de volgende keer echt goedkomen Jolande. De aanhouder wint! 🙂

          1. Jolande

            Eigenlijk gewoon heel trouw al je stappen opgevolgd hahaha! Ook die in deze beschrijving.
            behalve…. koude roomkaas…. die was volgens mij niet koud genoeg en…… van een ander merk, zou dat het soms zijn 😉 ?!
            gewoon een goede reden om hem nog een keer te maken!

          2. Hoi Jolande, dat zijn twee hele belangrijke aanpassingen die je noemt… Ik zou het zeker nogmaals proberen! 😉

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com