Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Deze citroen meringue taart is vanwege zijn friszoete smaak perfect geschikt om in de zomer te serveren, maar ook nu in de winter is hij niet te versmaden. Ik ben blij dat ik hem eindelijk van mijn to-cook-list kan afstrepen, want ik wilde het recept al heel lang met jullie delen. De combinatie van knapperige bodem, friszoete lemon curd vulling en wolkig meringueschuim is simpelweg verrukkelijk! Bovendien is hij verrassend eenvoudig om te maken, dus waar wacht je nog op!

Gebak/dessert voor circa 10 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 300 g bloem
  • 200 g koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • 100 g poedersuiker
  • 1 ei, losgeklopt

Lemon curd vulling

  • 75 g custardpoeder
  • 195 g fijne kristalsuiker
  • 3 citroenen, rasp en sap
  • 80 g koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • 4 eidooiers

Meringueschuim

  • 4 eiwitten
  • 120 g fijne kristalsuiker

DSC_8126-1

Verder nodig
Ronde quichevorm met losse bodem van 28 cm, elektrische handmixer of keukenmachine, kleine gasbrander (crème brulée brander)

Bereiding
Vet de springvorm in met wat boter. Meng alle ingediënten (behalve het ei) voor de bodem door elkaar (met je handen of in de keukenmachine), totdat er zich kruimels beginnen te vormen. Voeg dan net zoveel ei toe, totdat je een gladde deegbal hebt die niet meer plakt. Plakt het deeg teveel, voeg dan wat extra bloem toe. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, tot een ronde lap iets groter dan de springvorm. Bekleed de vorm met het deeg en druk lichtjes aan (het deeg dat je overhoudt kun je gebruiken voor een kleiner taartje of invriezen en later gebruiken). Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de custardpoeder, kristalsuiker, citroensap en rasp en 300 ml water in een kookpan en verhit al roerend op laag vuur. Roer net zolang totdat alle klontjes verdwenen zijn en het mengsel begint te binden (niet laten koken!). Zet het vuur uit en voeg de boter toe. Roer net zolang, totdat de boter is opgenomen en voeg dan, al roerend, de eidooiers toe. Haal de bodem weer uit de vriezer en schenk de lemon curd eroverheen.

Bak de taart circa 35 minuten in oven, of totdat de randen goudbruin zijn (de lemon curd mag nog lichtjes bewegen als je tegen de vorm aantikt). Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.

Klop de eiwitten samen met de suiker tot stijve pieken (voeg de suiker pas na enkele minuten kloppen, geleidelijk toe aan de eiwitten).

Schep het meringueschuim op de citroentaart en trek met de achterkant van een lepel pieken in het schuim. Brand met een gasbrander, totdat de pieken goudbruin kleuren.

Klaar om te genieten? Get ready… Enjoy!

Citroen meringue taart

DSC_8231-28

DSC_8235-32

Amerikaanse recepten, Dessert, Engelse recepten, Gebak, Wereldgerecht, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
9 reacties

Verdeel je liefde

  1. Willeke

    Hoi Annemiek,

    Ik heb een klein probleempje als ik deze taart maak en aansnij en daarna bewaar tot de volgende dag loopt de citroen eruit is hier een oplossing voor of wat kan ik anders doen ?

    1. Hoi Willeke, als de citroenvulling eruit loopt heb je de taart waarschijnlijk niet lang genoeg gebakken. Ik zou hem de volgende keer dus iets langer bakken, totdat de vulling stevig is.

      1. Willeke

        Hoeveel minuten raad je dan aan ?

  2. Helma

    Dag Annemiek,

    Gisteren deze taart gemaakt, helaas smaakte de lemoncurd erg bitter (bij mij ziet de lemoncurd er ook veel donkerder uit dan op jouw foto.

    Wat zou er verkeerd zijn gegaan?

    1. Hoi Helma, wat jammer om te horen. Misschien heb je bij het raspen van de citroenen ook het witte gedeelte onder de gele schil meegeraspt? Dat smaakt erg bitter. Waarom jouw lemoncurd veel donkerder is heb ik helaas geen verklaring voor. Heb je het recept exact opgevolgd?

  3. Danielle

    Hi,

    Kun je deze nog bewaren tot een volgende dag? En zo ja, In de koelkast ?

    Hoor het graag!

    1. Hoi Danielle, ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het kan. Hij zal de volgende dag wel iets natter zijn denk ik.

  4. Dorien

    Hallo Annemiek,
    Je hebt het over een springvorm bij deze taart, Citroen merinque taart. Maar wat je op de foto ziet is toch geen springvorm?
    Dan wil ik eigenlijk weten hoe deze vorm wel genoemd wordt?
    Bedankt alvast!!

    1. Hoi Dorien, je hebt helemaal gelijk, het is een quichevorm. Ik heb het direct aangepast. 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com