Bereiding
Vet de springvorm in met wat boter. Meng alle ingediënten (behalve het ei) voor de bodem door elkaar (met je handen of in de keukenmachine), totdat er zich kruimels beginnen te vormen. Voeg dan net zoveel ei toe, totdat je een gladde deegbal hebt die niet meer plakt. Plakt het deeg teveel, voeg dan wat extra bloem toe. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, tot een ronde lap iets groter dan de springvorm. Bekleed de vorm met het deeg en druk lichtjes aan (het deeg dat je overhoudt kun je gebruiken voor een kleiner taartje of invriezen en later gebruiken). Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de custardpoeder, kristalsuiker, citroensap en rasp en 300 ml water in een kookpan en verhit al roerend op laag vuur. Roer net zolang totdat alle klontjes verdwenen zijn en het mengsel begint te binden (niet laten koken!). Zet het vuur uit en voeg de boter toe. Roer net zolang, totdat de boter is opgenomen en voeg dan, al roerend, de eidooiers toe. Haal de bodem weer uit de vriezer en schenk de lemon curd eroverheen.
Bak de taart circa 35 minuten in oven, of totdat de randen goudbruin zijn (de lemon curd mag nog lichtjes bewegen als je tegen de vorm aantikt). Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.
Klop de eiwitten samen met de suiker tot stijve pieken (voeg de suiker pas na enkele minuten kloppen, geleidelijk toe aan de eiwitten).
Schep het meringueschuim op de citroentaart en trek met de achterkant van een lepel pieken in het schuim. Brand met een gasbrander, totdat de pieken goudbruin kleuren.
Klaar om te genieten? Get ready… Enjoy!
om 17:53
Zou je de bodem de dag van te voren kunnen maken en de volgende dag uit de vriezer halen en er dan de lemoncurd op doen en bakken ?
om 17:54
Sorry e-mail adres moet zijn
fam.wagenaars@home.nl
om 10:11
Afgelopen weekend gemaakt en door jong en oud goedgekeurd. Goed recept!
om 11:44
Leuk om te horen Heidy! 🙂
om 15:51
De taartbodem bak je dus niet eerst blind voor?
om 11:50
Dat klopt Manon.
om 22:12
Net gisteren deze heerlijke taart gebakken volgens recept, alles klopt aan deze taart!
om 10:11
Superleuk om te horen Janine! 🙂
om 16:40
Hoi,
Mijn taart heeft meer dan een uur in de oven gestaan maar hij bleef maar vloeibaar. Hoe kan dit?
Groetjes Nienke
om 09:59
Hoi Nienke, geen idee hoe dat kan. Ergens moet er iets verkeerd zijn gegaan bij de bereiding. Heb je alle stappen hierboven exact gevolgd zoals beschreven? Dan zou het namelijk moeten lukken.
om 22:26
Ha Annemiek,
Zojuist deze taart gemaakt om morgen op mijn werk te trakteren. Ik vroeg mij af of het eiwit niet nog te rauw is nadat ik hem met de gasbrander net zoals op jou foto heb gemaakt?
Hartelijke groeten Vivianne
P.s. Lekker duidelijk is het recept!!
om 08:33
Hoi Vivianne, wat lief om je collega’s op iets lekkers te trakteren! Je kunt deze taart wel het beste direct eten als je hem gemaakt heb. Als je de taart een tijdje laat staan zal de meringue namelijk vocht losloten. Heb je de meringue ook al gemaakt en op de taart gedaan? Anders zou ik die pas vlak voor serveren kloppen en branden. Het eiwit kan in principe geen kwaad. Alleen geen aanrader voor zwangere vrouwen, kleine kinderen of oudere mensen met lage weerstand.
om 16:57
Hoi,
Klopt het dat je de lemoncurd heel vloeibaar in de bakvorm giet? Stijft het dat wel genoeg op in de oven?
Groetjes
om 08:39
Klopt, hij is idd heel vloeibaar als je hem de oven inschuift maar dat komt echt goed tijdens het bakken. 🙂 Let op, elke oven werkt anders dus kan zijn dat hij bij de ene oven iets korter of langer in de oven moet.
om 21:34
Op verzoek van een vriendin ging ik buiten mijn comfortzone met het maken van deze taart, maar hij is werkelijk heerlijk!
Heel duidelijk recept, goed beschreven, dit is een blijvertje dat geen aanpassingen meer nodig heeft voor mij, super!
om 08:39
Wat superleuk om te horen Judith! 🙂
om 12:11
hallo, als ik geen gasbrander heb, kan ik het nog daarna in de oven zetten ?
om 11:06
Dat kan Joanna, onder een hete ovengrill.
om 10:50
Hoi Annemiek,
Ik heb een klein probleempje als ik deze taart maak en aansnij en daarna bewaar tot de volgende dag loopt de citroen eruit is hier een oplossing voor of wat kan ik anders doen ?
om 09:38
Hoi Willeke, als de citroenvulling eruit loopt heb je de taart waarschijnlijk niet lang genoeg gebakken. Ik zou hem de volgende keer dus iets langer bakken, totdat de vulling stevig is.
om 17:03
Hoeveel minuten raad je dan aan ?
om 07:06
Dag Annemiek,
Gisteren deze taart gemaakt, helaas smaakte de lemoncurd erg bitter (bij mij ziet de lemoncurd er ook veel donkerder uit dan op jouw foto.
Wat zou er verkeerd zijn gegaan?
om 14:35
Hoi Helma, wat jammer om te horen. Misschien heb je bij het raspen van de citroenen ook het witte gedeelte onder de gele schil meegeraspt? Dat smaakt erg bitter. Waarom jouw lemoncurd veel donkerder is heb ik helaas geen verklaring voor. Heb je het recept exact opgevolgd?
om 14:19
Hai, in de ingrediëntenlijst staat bij de lemon curd geen water maar in de beschrijving staat 300ML water toevogen. Ik heb het dus wel met water gemaakt. De lemon curd was mooi gebonden in de pan, maar na het bakken was het vreselijk vloeibaar en liep het eruit na het aansnijden. Dus wel of geen water? En nog tips voor als de lemon curd te vloeibaar blijft?
om 16:15
Hoi Stepanie, je moet idd 300 ml water toevoegen. Als de lemoncurd na het bakken nog vloeibaar is, is de taart waarschijnlijk niet lang genoeg in de oven geweest. Volgende keer dus wat langer in de oven bakken. Elke oven werkt anders, bij mij was de taart na 35 minuten wel goed.
om 07:19
Hi,
Kun je deze nog bewaren tot een volgende dag? En zo ja, In de koelkast ?
Hoor het graag!
om 13:06
Hoi Danielle, ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het kan. Hij zal de volgende dag wel iets natter zijn denk ik.
om 23:12
Hallo Annemiek,
Je hebt het over een springvorm bij deze taart, Citroen merinque taart. Maar wat je op de foto ziet is toch geen springvorm?
Dan wil ik eigenlijk weten hoe deze vorm wel genoemd wordt?
Bedankt alvast!!
om 09:56
Hoi Dorien, je hebt helemaal gelijk, het is een quichevorm. Ik heb het direct aangepast. 🙂