Citroen meringue taart

Deze citroen meringue taart is vanwege zijn friszoete smaak perfect geschikt om in de zomer te serveren, maar ook nu in de winter is hij niet te versmaden. Ik ben blij dat ik hem eindelijk van mijn to-cook-list kan afstrepen, want ik wilde het recept al heel lang met jullie delen. De combinatie van knapperige bodem, friszoete lemon curd vulling en wolkig meringueschuim is simpelweg verrukkelijk! Bovendien is hij verrassend eenvoudig om te maken, dus waar wacht je nog op!

Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Engelse recepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(5 stemmen)
29 reacties

Deel je liefde

 1. Myriam

  Zou je de bodem de dag van te voren kunnen maken en de volgende dag uit de vriezer halen en er dan de lemoncurd op doen en bakken ?

  1. Myriam

   Sorry e-mail adres moet zijn
   fam.wagenaars@home.nl

 2. Heidy Kok

  Afgelopen weekend gemaakt en door jong en oud goedgekeurd. Goed recept!

  1. Leuk om te horen Heidy! 🙂

 3. Manon

  De taartbodem bak je dus niet eerst blind voor?

  1. Dat klopt Manon.

 4. Janine

  Net gisteren deze heerlijke taart gebakken volgens recept, alles klopt aan deze taart!

  1. Superleuk om te horen Janine! 🙂

 5. Nienke

  Hoi,

  Mijn taart heeft meer dan een uur in de oven gestaan maar hij bleef maar vloeibaar. Hoe kan dit?

  Groetjes Nienke

  1. Hoi Nienke, geen idee hoe dat kan. Ergens moet er iets verkeerd zijn gegaan bij de bereiding. Heb je alle stappen hierboven exact gevolgd zoals beschreven? Dan zou het namelijk moeten lukken.

 6. Vivianne

  Ha Annemiek,

  Zojuist deze taart gemaakt om morgen op mijn werk te trakteren. Ik vroeg mij af of het eiwit niet nog te rauw is nadat ik hem met de gasbrander net zoals op jou foto heb gemaakt?

  Hartelijke groeten Vivianne
  P.s. Lekker duidelijk is het recept!!

  1. Hoi Vivianne, wat lief om je collega’s op iets lekkers te trakteren! Je kunt deze taart wel het beste direct eten als je hem gemaakt heb. Als je de taart een tijdje laat staan zal de meringue namelijk vocht losloten. Heb je de meringue ook al gemaakt en op de taart gedaan? Anders zou ik die pas vlak voor serveren kloppen en branden. Het eiwit kan in principe geen kwaad. Alleen geen aanrader voor zwangere vrouwen, kleine kinderen of oudere mensen met lage weerstand.

 7. Dorien

  Hoi,

  Klopt het dat je de lemoncurd heel vloeibaar in de bakvorm giet? Stijft het dat wel genoeg op in de oven?

  Groetjes

  1. Klopt, hij is idd heel vloeibaar als je hem de oven inschuift maar dat komt echt goed tijdens het bakken. 🙂 Let op, elke oven werkt anders dus kan zijn dat hij bij de ene oven iets korter of langer in de oven moet.

 8. Judith

  Op verzoek van een vriendin ging ik buiten mijn comfortzone met het maken van deze taart, maar hij is werkelijk heerlijk!
  Heel duidelijk recept, goed beschreven, dit is een blijvertje dat geen aanpassingen meer nodig heeft voor mij, super!

  1. Wat superleuk om te horen Judith! 🙂

 9. joanna

  hallo, als ik geen gasbrander heb, kan ik het nog daarna in de oven zetten ?

  1. Dat kan Joanna, onder een hete ovengrill.

 10. Willeke

  Hoi Annemiek,

  Ik heb een klein probleempje als ik deze taart maak en aansnij en daarna bewaar tot de volgende dag loopt de citroen eruit is hier een oplossing voor of wat kan ik anders doen ?

  1. Hoi Willeke, als de citroenvulling eruit loopt heb je de taart waarschijnlijk niet lang genoeg gebakken. Ik zou hem de volgende keer dus iets langer bakken, totdat de vulling stevig is.

   1. Willeke

    Hoeveel minuten raad je dan aan ?

 11. Helma

  Dag Annemiek,

  Gisteren deze taart gemaakt, helaas smaakte de lemoncurd erg bitter (bij mij ziet de lemoncurd er ook veel donkerder uit dan op jouw foto.

  Wat zou er verkeerd zijn gegaan?

  1. Hoi Helma, wat jammer om te horen. Misschien heb je bij het raspen van de citroenen ook het witte gedeelte onder de gele schil meegeraspt? Dat smaakt erg bitter. Waarom jouw lemoncurd veel donkerder is heb ik helaas geen verklaring voor. Heb je het recept exact opgevolgd?

  2. Stefanie

   Hai, in de ingrediëntenlijst staat bij de lemon curd geen water maar in de beschrijving staat 300ML water toevogen. Ik heb het dus wel met water gemaakt. De lemon curd was mooi gebonden in de pan, maar na het bakken was het vreselijk vloeibaar en liep het eruit na het aansnijden. Dus wel of geen water? En nog tips voor als de lemon curd te vloeibaar blijft?

   1. Hoi Stepanie, je moet idd 300 ml water toevoegen. Als de lemoncurd na het bakken nog vloeibaar is, is de taart waarschijnlijk niet lang genoeg in de oven geweest. Volgende keer dus wat langer in de oven bakken. Elke oven werkt anders, bij mij was de taart na 35 minuten wel goed.

 12. Danielle

  Hi,

  Kun je deze nog bewaren tot een volgende dag? En zo ja, In de koelkast ?

  Hoor het graag!

  1. Hoi Danielle, ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het kan. Hij zal de volgende dag wel iets natter zijn denk ik.

 13. Dorien

  Hallo Annemiek,
  Je hebt het over een springvorm bij deze taart, Citroen merinque taart. Maar wat je op de foto ziet is toch geen springvorm?
  Dan wil ik eigenlijk weten hoe deze vorm wel genoemd wordt?
  Bedankt alvast!!

  1. Hoi Dorien, je hebt helemaal gelijk, het is een quichevorm. Ik heb het direct aangepast. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde