Een culinaire dag in Gelderland #3

Een culinaire dag in Gelderland #3

Een culinaire ontdekkingsreis door je eigen provincie? Dat kan ik iedereen aanraden. Onlangs mochten Johan en ik een culinair weekend weg met Gelderse Streken. Voor ons als Tielenaren was dit natuurlijk een mooie gelegenheid om onze provincie wat beter te leren kennen.

Tijdens een 3-daags culinair programma kruisten wij van de Veluwe naar de Achterhoek en van Rivierenland tot regio Arnhem/Nijmegen. Hier lees je welke avonturen wij beleefden op de eerste en de tweede dag. Vandaag vertel ik over de avonturen van onze laatste dag.

Biologische desembakkerij Tom van Otterloo

Na een heerlijke overnachting en ontbijt in Hotel de Bilderberg in Oosterbeek rijden we naar Arnhem. We brengen een bezoek aan de pas geopende tweede bakkerij van Tom van Otterloo in de Steenstraat 81. Een biologische desembakkerij met winkel en bakkerscafé. Bij binnenkomst in de winkel ruik ik de geur van pas opgedroogde verf gemengd met versgebakken desembrood. De inrichting van de bakkerij is deels gemaakt van uit de wijk verzamelde materialen en ademt daardoor een bijzondere sfeer uit. We worden warm verwelkomd door Franske en Sebastiaan met een kop koffie en het Hommeltje. Tom bedacht deze lekkernij omdat hij na een dag bakken restproducten overhield en deze niet weg wilde gooien. De ingrediënten van het Hommeltje variëren dus elke dag. De toegevoegde honing van Arnhemse stadsimkers en het laagje chocolade maken het helemaal af. Ik kan er geen genoeg van krijgen en voor ik het weet heb ik er drie naar binnen gewerkt. Door de open constructie zien we bakker Tom ondertussen druk bezig in de bakkerij waar hij een nieuwe lading desembrood bakt. Niet alleen de inrichting is deels gerecycled, ook de oven en bakkerijmachines zijn tweedehands. Voor het desembrood gebruikt Tom zijn eigen desem. Zo krijgt zijn brood een eigen identiteit en kan hij de volle smaak waarborgen die hij zo belangrijk vindt. Naast allerlei soorten en maten desembrood worden er ook tal van andere lekkernijen gemaakt en verkocht, zoals croissants, chocoladebroodjes, tulband, appeltaart en kwarkbolletjes. Ik ben zo blij als een klein kind als we zelf even aan de slag mogen. Om een beetje gevoel te krijgen met het desemdeeg mogen we ons eigen bolletje kneden en vormen. Als Tom het voordoet lijkt het kinderlijk eenvoudig maar schijn bedriegt. Gelukkig baart oefening kunst en even later schuift Tom onze klunzige kunstige creaties de oven in.

En dan nemen we weer afscheid. Ben je in de buurt? Loop hier dan zeker eens binnen. Achter Bakkerij Tom van Otterloo schuilt een goed verhaal en je vindt er verdomd lekker brood! Wij komen zeker terug.

Whisky Wandeling op landgoed Groot Warnsborn

Aan het begin van de middag worden we verwacht op Landgoed Groot Warnsborn voor een whiskywandeling en aansluitende lunch. Ik zal maar meteen eerlijk zijn: ik houd niet van whisky. Of beter gezegd, ik houd niet van sterke drank. Maar het idee van een whiskywandeling op deze koude, grijze en natte dag spreekt me op een of andere manier wel aan.

Landgoed Groot Warnsborn is omringd door 750 hectare eigen bos en aangelegde Engelse terrastuinen. We beginnen onze wandeling in het bos met een Glenkinchie/Lowlands (12 jaar) en een hapje met huis gerookte zalm. Ik nip voorzichtig van mijn whisky en hap van de zalm. Ik ben aangenaam verrast door de combinatie. Opgewarmd door de neut wandelen we verder door het natte bos en springen we over de sprengenbeek (warn born). Al snel waan ik me op de Highlands van Schotland (die whisky werkt snel!). Bij de volgende stop wacht ons Dalwhinnie/Highlands (15 jaar) whisky met licht gerookte parmaham. Ik heb er geen verstand van, maar deze whisky smaakt me al beter dan de vorige: hij is zachter van smaak. Hierna volgen er nog 2 whisky’s: Speyside Glenfiddich Solera met een wildplate en Islay, Lagavullin van 16 jaar oud met stilton en roquefort. Save the best for last? Naarmate de whisky ouder wordt, wordt de smaak zachter, ronder en complexer. Misschien is het naar mijn hoofd gestegen, maar de whisky smaakt me steeds beter. De kou en regen voel ik allang niet meer, maar de wandeling heeft hongerig gemaakt. Ik ben dan ook blij om te horen dat de lunch klaar staat. We wandelen terug naar Hotel & Restaurant Groot Warnsborn. Met rode blosjes op mijn wangen van de kou en whisky schuif ik mijn comfortabele stoel aan de tafel gedekt met wit damast. Aaahh… dit is het leven. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op het omringende landgoed en bos. Helaas ben ik vergeten wat voor lekkers we allemaal geserveerd kregen, maar volgens mij was het iets met wild en nog meer whisky. Het was heerlijk!

En dan is het weer tijd om te vertrekken. We sluiten ons culinaire weekend in Gelderland namelijk af met een workshop amuse maken in het KooKLokaal van meesterkok Wim Zwaart in Harderwijk.

KooKLokaal en Ratatouille van meesterkok Wim Zwaart

Gelegen aan de Vischmarkt – hét culinaire plein van Harderwijk – liggen restaurant Ratatouille en KooKLokaal van meesterkok Wim Zwaart. We worden hartelijk welkom geheten in het KooKLokaal door meesterkok en eigenaar Wim met een feestelijk glaasje bubbels. Het sfeervolle proef- en kooklokaal is de perfecte plek om met een gezelschap te genieten van een kookworkshop of proeverij, of de plek om een besloten feestje te houden. Aan de voorkant van de ruimte zit een klein winkeltje waar je alles kunt vinden op culinair gebied: van snijplanken, kookboeken, cadeau’s tot speciaal geselecteerde wijnen uit de eigen wijnkelder.

Direct naast het KooKLokaal ligt restaurant Ratatouille. In de keuken van het oude, intieme pand laat Wim zich samen met zijn team inspireren door de seizoenen.

Na het glas bubbels worden we aan het werk gezet. Onder het strenge en humoristische oog van Wim bereiden we een compleet meergangenamusemenu. Ik zit eigenlijk nog vol van de lunch maar de hapjes zijn zo smakelijk dat mijn maag al snel opnieuw begint te knorren.

Bedankt Gelderse Streken en ondernemers uit Gelderland voor een fantastische culinaire kennismaking. Het was een weekend om niet te vergeten!

K♥L ontdekt ..., Reizen

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Eén reactie

Deel je liefde

  1. Wat een mooie foto’s!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde