Duitse apfelstrudel met vanillesaus

Duitse apfelstrudel met vanillesaus

Terwijl ik dit schrijf, geniet ik samen met mijn gezin van een heerlijk weekje vakantie in Landal Hochwald, Duitsland. Overal waar we komen zien we dit gerecht op de menukaart staan, apfelstrudel met vanillesaus. Waar wij Hollanders gek zijn op appeltaart, zijn Duitsers dat op apfelstrudel. Naar mijn mening smaakt de apfelstrudel het lekkerst als hij nog warm is, geserveerd met zelfgemaakte vanillesaus.

Dessert voor circa 6 personen

Ingrediënten

  • Pak filodeeg
  • 75 g gesmolten boter

Voor de vulling

  • 0,5 kilo stevige appels
  • 1 tl citroenrasp en een beetje citroensap
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 30 gr suiker
  • 30 gr witte rozijnen
  • klein handje hazelnoten, grof gehakt
  • 75 gr zure room

DSC_5816_800x536

Verder nodig
Kwastje, bakpapier

Bereiding
Laat het filodeeg volgens de omschrijving op het pak ruim van tevoren ontdooien. Warm de oven voor op 200 graden.

Schil de appels en snijd in blokjes. Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling door elkaar.

DSC_5823_752x600

Bekleed het bakblik met een vel bakpapier en leg hier een vel filodeeg op, bestrijk voorzichtig met de gesmolten boter en leg het volgende vel filodeeg erop.

DSC_5846_800x533

Bestrijk weer met boter. Herhaal dit totdat alle vellen filodeeg uit het eerste pak op zijn. Leg een nieuw vel filodeeg uit het andere pak iets overlappend naast het andere filodeeg zodat je een langwerpig deeg krijgt.

DSC_5853_535x600

Ga weer verder zoals bij het eerste deeg tot alles op is.

Verdeel de appelvulling over het deeg en bestrijk het deeg rondom de appel met boter. Vouw eerst de korte kanten van het deeg over de vulling en rol de strudel daarna voorzichtig op.

Duitse apfelstrudel met vanillesausDuitse apfelstrudel met vanillesaus

Zorg dat de naadkant naar beneden ligt. Bestrijk de buitenkant met de rest van de boter.

DSC_5879_800x581

Bak de strudel ongeveer 20 minuten in de oven of totdat deze goudbruin is.

DSC_5898_800x536

Maak ondertussen de vanillesaus.

Laat de apfelstrudel voor het aansnijden iets afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker. Serveer met vanillesaus en/of eventueel een bolletje vanilleijs.

DSC_5924_800x537

Geniet ervan!

Dessert, Duitse recepten, Gebak, Kerstrecepten, Thema recepten, Wereldgerecht, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
18 reacties

Verdeel je liefde

  1. Corien

    Hoi Annemiek,
    Waarvoor is de zure room eigenlijk? Ik zie het bij de vulling staan…. Nog nooit eerder gehoord dat dit door zoiets moest!
    Ben benieuwd. We hosten binnenkort een duits/oostenrijks etentje, daar hoort een heerlijk apfelstrudel toetje bij…
    Het gaat jouw recept worden!

    1. Hoi Corien, de zure room maakt de vulling heerlijk romig! Leuk dat je dit recept gaat maken! Het gaat zeker in de smaak vallen. 🙂

  2. This is sometimes referred to as Two-tier health care. Before such mold invades your entire house, you must prevent its growth.

    And an active mind can stimulate physical activity and keep your spirits high.

  3. Femke

    Voor hoeveel personen is dit recept precies

    1. Voor circa 6 personen.

  4. Ineke

    Hallo, ziet er heerlijk uit ga het proberen , want wij eten dit ook altijd in het
    schwarzwald maar ik zou willen weten hoe hoog de oven. Moet staan ? Of kijk ik er
    Overheen . Dank je wel. Gr , Ineke gunzeln

    1. Ineke

      Ja dus er overheen gelezen ,stom ! Maar ik ga het maken , alleen vind ik 200gr. Wel iets hoog, ik begin op 180 gr Groet ineke

      1. Haha, kan gebeuren hoor! 🙂 Succes en ben benieuwd of deze je net zo lekker smaakt als die in het Zwarte Woud…

  5. anja

    Kun je dit voorbereiden , invriezen en later afbakken ?

    1. Dat weet ik eerlijk gezegd niet Anja. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Om erachter te komen zou je de proef op de som moeten nemen…

      1. anja

        oke bedankt

  6. Annerie

    Al weken filo deeg in huis maar wist niet dat ze in Oostenrijk daar ook mee werkte voor de eerste keer apfelstrudel gemaakt en ook nog goed gelukt
    Ben heel erg blij met dit recept
    Bedankt voor het goede idee

    1. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft Annerie en heel erg graag gedaan!

  7. Lya van Gelder-Verbrugh

    annemiek

    Leuk om te zien hoe dat gaat met filodeeg.
    neem me iedere keer voor om het te gebruiken
    maar nu ik zie hoe het werkt ga ik het zeker doen.

    Wat een heerlijk recept.

    Jullie nog een hele prettige vakantie.

    Groetjes Lya

    1. Dankjewel Lya!

      De vakantie is inmiddels alweer een paar weken geleden, had dit in het voren geschreven… 😉

      1. Ria

        Hoi Annemiek,

        Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik heb de apfelstrudel net gemaakt. Nu vindt mijn man het heerlijk. Ik heb het idee dat de onderkant niet gaar is. De apfelstrudel heeft meer dan 20 minuten in de oven gestaan. Doe ik iets verkeerd? Ik heb de ovenblik onderop gezet en niet in het midden van de oven en de oven op 200gr.

        1. Hoi Ria, appels laten veel vocht los dus een goede bodem is altijd lastig. Wat je de volgende keer kunt proberen is om een eetlepel maizena of custardpoeder door de appelvulling te roeren, of eerst wat paneermeel over de bodem te strooien voordat je de appelvulling erbovenop legt. Dat kan helpen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com