Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zelf vanille extract maken
Zelf vanille extract maken is één van de meest makkelijke en dankbare recepten die er maar is! Een beetje hobbykok die regelmatig bakt, kan niet zonder. Als je vanille extract in de winkel moet kopen is het vrij kostbaar. De prijzen voor 60 ml flesjes variëren vanaf zo’n vijf tot 10 euro. Onthoud overigens dat vanille aroma niet hetzelfde is als vanille extract. In tegenstelling tot vanille extract komt er bij het maken van vanille aroma geen echte vanille aan te pas; slechts vanilline, een synthetische stof met de geur en smaak van vanille.
Deze zelfgemaakte vanille extract maak je in minder dan 5 minuten en is the real deal! Voor de alcohol kun je in principe iedere drank gebruiken met een minimaal alcohol percentage van 35 procent. Vaak wordt wodka gebruikt omdat deze een neutrale kleur en smaak heeft. Ik gebruikte strohrum met een alcoholpercentage van maar liefst 80 procent! Stroh heeft een bruine kleur en de geur en smaak van vanille, eikenhout en een vleugje sinaasappel met amandelen. Het is mijn favoriete drank om door taarten en gebak te doen, het geeft een waanzinnig lekkere smaak! Door de extra toevoeging van verse vanillepeulen krijg je een bijzonder sterk extract, waar je bovendien maar heel weinig van hoeft te gebruiken.
Ingrediënten
- 200 ml sterke drank, bijvoorbeeld rum of wodka
- 3 vanillestokjes
Verder nodig
Schoon goed afsluitbaar flesje à 200 ml, trechter
Bereiding
Snijd de vanillestokjes open en doe ze in het flesje.
Vul het flesje, met behulp van de trechter, met de drank en sluit het flesje af.
Schud het flesje een aantal keer op en neer en bewaar op een koele, donkere plek. Schud het flesje daarna één tot twee keer in de week en laat minimaal 6 tot 8 weken staan voor gebruik. Je kunt het flesje steeds weer opnieuw aanvullen met rum en verse vanillestokjes, zo kom je nooit meer zonder te zitten.
Tip
Een leuk idee is het om iemand een flesje cadeau te geven, bijvoorbeeld voor de kerst of een verjaardag. Om het helemaal bijzonder te maken plak je een zelfgemaakt etiket op het flesje!
om 16:46
Annemiek,
ik heb nu een aantal weken 2 vanillestokjes in de rum zitten en het valt me op dat
er toch een bepaalde troebeling ontstaat. hoort het zo of niet?
Moet ik de rum anders voor gebruik over een zeef of filter gooien?
Strohrum bestaat in meerdere alcoholsterktes; welke adviseer jij?
om 15:40
Hoi Harry, vertroebeling komt waarschijnlijk door het vanillemerg en is normaal. Zeker niet zeven! Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik Stroh 80 gebruikt. De sterkste dus. Maar je kunt ook prima wodka of wat minder sterke rum gebruiken. Het resultaat is allemaal goed.
om 20:54
Super dit recept!
Hoe lang is het vanille extract houdbaar?
Groetjes
om 20:58
en laat je de vanillestokjes er in zitten? Of haal je die er weer uit na die 6-8weken?
om 09:02
Heel lang Wendy, ik heb hem al twee jaar staan denk ik. Hij wordt alleen maar beter. 🙂 Vanillestokjes laat ik er gewoon inzitten. Na een lange tijd vervang je ze gewoon door verse.
om 17:18
super! dankje! ga het zeker uitproberen, vanillestokjes al in huis, nu de drank nog 😉
om 13:39
Hoi Annemiek,
Dan kan ik toch ook gewoon meerdere vanille stokjes in de fles strohrum stoppen ?
om 14:11
Haha, dat kan uiteraard ook Ellen! 🙂
om 15:08
Misschien een rare vraag, maar als ik een klein scheutje de gebruikte Stroh Rum in mijn kopje warme chocomel doe (mmm), dan proef je dat gelijk. In hoeverre heb je “last” van de smaak van rum bij de bereiding van het gerecht waarin je het extract doet?
om 11:01
Hoi annemiek, als ik in een gerecht 2 tl vanille aroma gebruik, heb ik dan van deze sterke extract maar 1 tl nodig?? Groetjes rosalie
om 11:13
Ik zou inderdaad beginnen met 1 theelepel en dan even proeven. Meer toevoegen kan altijd.
om 13:03
Mocht j vanille extract nodig hebben in n niet te verhitten gerecht, blijft de alcohol actief. Bij t maken van bijv chocoladepasta, krijg j dus alcohol in de pasta. Hoe los ik dit op? Rum+ vanillestokjes koken?
om 16:03
Hoi Rianne, deze vanille-extract is zo sterk geconcentreerd dat je echt maar een druppeltje nodig hebt. Ook bij koude bereidingen hoef je je dus echt geen zorgen te maken over de alcohol.
om 17:41
super idee!
kun je gewoon vanillestokjes van de ah gebruiken?
groetjes
om 13:25
Ja hoor Mareike, geen probleem.