Gebakken kabeljauw met mosterdsaus

Dit gerecht maakte mijn oma vroeger toen mijn moeder nog klein was: gebakken kabeljauw met mosterdsaus. In plaats van mosterdsaus maakte ze een witte basissaus en zette de pot mosterd op tafel zodat iedereen zijn eigen mosterdsaus kon maken. Mijn moeder was er dol op! Ik deel hieronder het recept voor een romige mosterdsaus, maar je kunt de mosterd dus ook weglaten in de saus en gewoon de pot mosterd op tafel zetten. Lekker met gekookte krieltjes en gestoofde worteltjes omgehusseld met boter en peterselie. Smul smakelijk! 

 

Visrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets met huid (andere stevige witvis kan ook)
  • 30 g ongezouten roomboter + klontje roomboter voor de vis
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 30 g bloem
  • 150 ml visbouillon (gemaakt van tablet)
  • 150 ml kook- of slagroom
  • 1 el (Dijon)mosterd
  • 1 el citroensap
  • 15 g dille (of peterselie), fijngehakt
  • Olijfolie om in te bakken

Nodig

  • Grote koekenpan met dikke bodem
  • Sauspannetje

Bereiding

  1. Begin met het maken van de saus. Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en voeg de sjalot toe. Fruit op laag vuur tot de sjalot zacht en glazig is. Voeg de bloem toe en laat al roerend 3 minuten op laag vuur garen. Voeg de bouillon en room toe en breng de saus al roerend aan de kook. Roer de mosterd, het citroensap en de helft van de dille door de saus en zet het vuur lager. Laat de saus nog 3 minuten zachtjes pruttelen. Houd de saus warm.
  2. Dep de vis droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Verwarm de koekenpan met een scheutje olijfolie. Leg de kabeljauw op de huid in de pan en bak op middelhoog vuur goudbruin. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar reken op 2 tot 3 minuten per kant. Draai de vis om als het vel makkelijk loslaat van de bodem van de pan, voeg een klontje roomboter toe en bak nog kort verder op de andere kant tot de vis gaar is.
  3. Schep een flinke lepel mosterdsaus op een bord en leg hier een gebakken kabeljauw op. Garneer met de overige dille.

Gebakken kabeljauw met mosterdsaus

Gebakken kabeljauw met mosterdsaus

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(5 stemmen)
Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin