Gevulde kalkoenrollade

Een mooi stuk vlees op tafel zetten tijdens het kerstdiner maar durf je het niet zo goed aan? Deze gevulde kalkoenrollade kan niet mislukken, ik geef je mijn onkreukbare VerrukGeluk-garantie! 🙂

Mijn geheim? Ik gebruik een pop-up kerntemperatuurmeter die vanzelf omhoog ‘popt’ als het vlees de juiste garing bereikt. Wist je dat echte chefs ook een kerntemperatuurmeter gebruiken? Ik bestelde de pop-up timer online, vijf stuks voor 2,25 euro! Zo zet je als een echte chef, zonder stress, het malste stuk vlees op tafel waar al je gasten hun vingers bij aflikken.

Kanttekening: voor deze rollade gebruikte ik een pop-up timer met een kerntemperatuurmeter van 73 graden. Het vlees was heerlijk sappig maar naar mijn zin toch net iets te ver doorgegaard. Daarom adviseer ik voor dit gerecht een pop-up timer met een kerntemperatuurmeter van 69 graden. Dan zal de kalkoenfilet nog heerlijk mals zijn.

Mocht je het je afvragen, dit is geen gesponsord artikel. Ik ben gewoon enthousiast over pop-op timers. Want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan! Met dit handige ding zet je altijd een perfect stuk vlees op tafel!

Seizoen, Thema recepten, Herfstrecepten, Kerstrecepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kalkoenborstfilet van ca. 1 kg (besteld bij de slager)
  • 25 g roomboter
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
  • 300 g gedroogde ham
  • 2 friszure appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 6 salieblaadjes, grofgehakt
  • 30 g cranberry’s (vers of bevroren)
  • 2 tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 75 g vers broodkruim
  • 1 ei, losgeklopt

Verder nodig

  • Vel bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • Pop-up kerntemperatuurmeter (ik bestelde ze hier)

Voeg nog extra 30 g grof gehakte pistache aan de vulling toe. Een heerlijke match met kalkoen en cranberry!

Bereiding

Snijd de kalkoenborstfilet horizontaal open, zodat hij gevuld kan worden. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoenfilet met zout en peper uit de molen.

Snijd 4 plakjes ham fijn. Verhit 25 gram boter in een grote koekenpan en bak de sjalotjes, ham, appel, salie, cranberry’s en vijfkruidenpoeder op hoog vuur tot het vocht uit de appel verdampt is en het geheel begint te kleuren. Haal van het vuur en roer het broodkruim erdoor. Breng op smaak met peper en zout en roer het ei door de vulling.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schep de vulling in het midden van de kalkoen en rol op. Bekleed de rollade met de overige ham en wikkel de kalkoenrollade zo strak mogelijk in aluminiumfolie. Leg de rollade op een met bakpapier bekleed bakblik. Steek de kerntemperatuurmeter — door het aluminiumfolie heen — in het dikste deel van de rollade.

Bak de rollade tot de thermometer omhoog ‘popt’. Haal uit de oven, leg de rollade in alufolie op een snijdplank en laat minstens 5 minuten rusten. Verwijder dan het alufolie en snijd de rollade in plakken. Het vrijgekomen vleesvocht op het bakblik kun je als finishing touch over de plakken rollade op het bord schenken.

Enjoy!

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Jessica

    Bezig op dit moment om bovenstaande recept te maken, maar ik heb geen pop-up thermometer. 😓 Enig idee hoeveel uur/minuten het dan in de oven moet??

Dit vind je misschien ook leuk

Mascarponecrème met aardbeien

26 mei 2019

De aardbeienplantjes in onze moestuin draaien momenteel overuren. Elke dag kunnen we weer een nieuwe lading verse aardbeien plukken....

Pasta carbonara met bacon en groene asperges

2 mei 2019

Ik ben dol op pasta carbonara. De romige, fluweelzachte saus gemaakt van enkel ei en Parmezaan is zo simpel...

Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

26 april 2019

Is het geen plaatje lieve jongens en meisjes! Deze sinaasappeltulband met witte-chocoladeglazuur en,  jawel, rood wit blauw spikkels heb...

5x recept met asperge en ei – een gouden combi

17 april 2019

Witte asperges en ei: twee ingrediënten die voor elkaar gemaakt lijken te zijn! Omdat het ook een heerlijke combi...

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin