Hertenbiefstuk met rode portsaus

Hertenbiefstuk met rode portsaus

Indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Serveer deze hertenbiefstuk met rode portsaus! Hertenbiefstuk is waanzinnig smaakvol en mals. Haal hem wel bij een goede slager en niet in de supermarkt. Dat is een wereld van verschil.

Ik serveer de hertenbiefstuk met rode portsaus, gebakken paddestoelen, aardappel-knolselderijpuree, stoofperen en spruitjes. De rode portsaus, aardappel-knolselderijpuree en spruiten kun je van tevoren al maken. Moment suprême hoef je alleen de hertenbiefstuk en paddestoelen te bakken. De rest warm je opnieuw op. Makkelijk toch? En lekker!

Zie ook de wijntip onderaan het recept!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 hertenbiefstukjes (van de slager) à 150 g
  • Vloeibare bakboter
  • Zout en peper uit de molen
  • 250 g gemengde paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d), schoongeborsteld en in kleinere stukken gescheurd

Voor de portsaus:

  • 100 ml rode port
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml wildfond
  • 35 g ontbijtkoek, in kleine blokjes gesneden

Voor de spruiten

  • 400 g kleine spruiten
  • Handje hazelnoten

Verder

Bereiding
Haal de hertenbiefstuk 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Maak de spruiten schoon en kook ze 5 minuten in licht gezouten kokend water. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken.

Kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg de wildfond en de ontbijtkoek toe. Roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Dep de hertenbiefstukken droog met keukenpapier.

Verhit een koekenpan met een kneepje boter en laat heet worden. Dep de hertenbiefstukken droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met peper en zout. Leg het vlees in de pan en bak beide kanten op hoog vuur goudbruin, maar nog niet gaar. Leg de hertenbiefstukken in een ingevette ovenschaal en gaar 8 tot 10 minuten verder in de oven.

Doe eventueel een extra klontje boter in de koekenpan en bak op hoog vuur de paddenstoelen goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit een andere koekenpan met een beetje boter en bak de spruiten met de hazelnoten, totdat ze warm zijn en licht beginnen te kleuren.

Serveer de hertenbiefstukjes — bij voorkeur rood tot rosé (bij langere garing wordt hertenbiefstuk droog) vanbinnen — met de rode portsaus, paddestoelen, aardappel-knolselderijpuree, stoofperen en spruitjes.

Hertenbiefstuk met rode portsaus

Zalig kerstfeest!

Wijntip

Lekker met een Chianti Classico — een robijnrode wijn met een intense smaak en tonen van donkere bosbessen. Een goede keuze bij de stevige smaken van dit gerecht!

PS Dit hoofdgerecht is onderdeel van het Foodbloggers Kerstmenu! Dat wordt gegarandeerd een zalig kerstfeest!

Seizoen, Thema recepten, Herfstrecepten, Kerstrecepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com