Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Groene thee ijs (parfait)
Parfait is niets anders dan een chic woord voor ijs, dat zonder de hulp van een ijsmachine is gemaakt. Ideaal voor mij, want ik heb geen ijsmachine! De combinatie van groene thee en ijs klinkt misschien een beetje vreemd, maar is echt verrassend lekker! Zelfs als je – net zoals ik – niet van groene thee houdt, zul je deze groene thee parfait verrukkelijk vinden.
30 minuten + 5 uur opstijven in de vriezer
Ingrediënten
- 500 ml room
- 500 ml melk
- 200 g suiker
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 3 theezakjes groene thee met citroen van Clipper of 2 el matcha*
*Matcha is Japanse (knal!) groene thee poeder en is verkrijgbaar in een toko. Het is vrij prijzig, beperkt houdbaar na aankoop en de smaak is vrij bitter voor Hollandse maatstaven. Het is echter een fantastisch ingrediënt om thee, ijs of andere gerechten een knalgroene kleur te geven!
Verder nodig
Elektrische handmixer, cakeblik met een inhoud van 1 liter, vershoudfolie, zeef
Bereiding
Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de room, melk, suiker, vanillemerg en het vanillestokje tegen de kook aan, totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en hang de theezakjes erin. Laat de theezakjes 20 minuten zachtjes trekken.
Klop ondertussen de dooiers in een kom tot een romig en dik mengsel.
Zeef het slagroommengsel en giet 1/3 ervan al kloppend bij het ei.
Giet dat vervolgens weer terug bij de andere helft van de gezeefde room en breng opnieuw tegen de kook aan. Blijf goed roeren totdat de saus licht gebonden is en de dikte heeft van dunne vla.
Zet het vuur uit en laat het helemaal afkoelen. Dek de room af met een stukje vershoudfolie zodat er geen vel op kan komen.
Als het afgekoeld is zet je het in de koelkast om verder koud te laten worden. Vet het cakeblik in en bekleed met vershoudfolie. Schenk de room in het cakeblik en laat de parfait in 4-5 uur opstijven in de vriezer.
Stort de parfait op een mooie serveerschaal en snijd in plakken. Serveer met tropisch vers fruit.
Enjoy!
Themarecepten, Wereldgerechten, Aziatische recepten, Dessert
Deel je reactie