Hazenrug met romige portsaus

Hazenrug met romige portsaus

Dit is volgens mijn man het ultieme kerstgerecht; hazenrug met romige portsaus, met compote gevulde appel en krokante aardappelkroketjes. Voor twee personen is dit gerecht vrij eenvoudig te bereiden, maar wanneer je dit voor meerdere personen wilt maken is het wellicht handig om reeds van het bot gesneden hazenrugfilets te nemen.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 hazenrug
  • zout en peper
  • 1 el olie
  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 100 ml port
  • 200 ml wildfond
  • 1 el veenbessen- of cranberrycompote
  • 3 el appelazijn of andere fruitige azijn
  • 200 ml slagroom

DSC_2591_644x600

Verder nodig
Koekenpan, ovenschaal, aluminiumfolie

Bereiding
Haal de hazenrug ruim van tevoren (minimaal 1 uur) uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een koekenpan met de olie en de boter. Dep de hazenrug goed droog met keukenpapier en bestrooi hem aan beide kanten met zout en peper. Bak de hazenrug circa 1 tot 2 minuten aan beide kanten goudbruin en leg hem in een ovenschaal.

DSC_2596_800x536

Dek af met aluminiumfolie en zet ongeveer 20 minuten in de oven. Het vlees moet nog rosé zijn vanbinnen. Haal het vlees uit de oven en laat onder het aluminiumfolie even rusten.

Bak in het braadvet van het vlees de sjalotten aan en blus af met de port.

DSC_2601_800x536

Laat op hoog vuur inkoken en voeg dan de wildfond, compote en azijn toe.

DSC_2604_800x588

Kook dit voor ongeveer de helft in en roer dan de slagroom erdoor. Breng opnieuw aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de saus nog ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. 

DSC_2613_800x536

Houd de saus warm.

Snijd de hazenrugfilets met een vlijmscherp mes van het bot af en vervolgens in mooie plakken.

DSC_2619_767x600

DSC_2621_800x582

Leg het vlees op een bord en schenk de portsaus eroverheen. Serveer er verder in de oven gebakken en met veenbessen gevulde appels bij en wat aardappelkroketten of frietjes.

Hazenrug met romige portsaus

Eet smakelijk!

Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(4 stemmen)
9 reacties

Deel je reactie

  1. wim

    Ik heb de haas snel om en om gebraden en meteen in een schaal, thermometer in het vlees dan in de oven
    Ovenstand op boven onder warmte 150 Graden vlees 42 graden, daarna 5 min laten rusten, …. heerlijk.

  2. henk

    echt super lekker !!!!!!! 4 bordjes gegeten!!!!

  3. henk

    echt super lekker we hebben het bij kerst gegeten

  4. Jakje

    Fantastisch recept! Geweldig lekker en ook onze jonge kinderen vonden het heerlijk!

    1. Bedankt voor je reactie! leuk om te horen dat het iedereen heeft gesmaakt!

  5. Jo

    Vandaag aan de slag gegaan met dit recept.
    Smaak was prima, maar de haas was erg droog. Niet meer rosé dus.
    Ik heb haas aangebraden en nadien 20 minuten in oven gezet bij 180 graden.
    M.a.w de oven is gedurende de 20 min. 180 graden gebleven.
    Is dit correct? Of moet ik de oven al uitzetten als de haas erin gaat.
    Oven stand: circulatie

    1. O wat jammer Jo! 🙁 Ik gebruik altijd de normale (convectionele) ovenstand in mijn recepten, mits anders aangegeven. Hetelucht (circulatie) is veel sneller en de oventijd wordt dan ook korter. Ik denk dus dat de oorzaak is dat het vlees te droog was.

  6. Martha Koolwijk

    Beste Annemiek,

    Je schrijft in het recept 2 ml slagroom, ik neem aan dat dit 200 ml moet zijn.

    Groetjes, Martha

    1. Oeps, moet inderdaad 200 ml zijn. Is aangepast. Bedankt Martha! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde