Hoe maak je een gezonde hambuger?

Hoe maak je een gezonde hambuger?

Allemaal vreselijk leuk en lekker zo’n vettige hamburger op z’n tijd, maar natuurlijk een hard gelag voor je aderen. Zou het daarom niet schitterend zijn om er een gezonde variant van te maken? Wij vinden van wel en daarom hebben we
online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen gevraagd ons wat tips te geven. En wat een handige tips, hier kunnen we wat mee, dank Jonathan!

Tip 1: geef groente een hoofdrol
Kom je bij een fastfood tent dan krijg je eerst vlees en saus en daarna wat (verlepte) groenten. Dat gaan wij bij deze omdraaien; groente krijgt een hoofdrol.
Beleg je hamburger eerst maar eens met een dikke laag groente, denk aan:
uienringen, geraspte wortel, gegrilde groenten, kiemgroenten zoals alfalfa of tuinkers, spinazie, rucola of dunne plakjes avocado. Wat levert je dit op naast dat groente lekker is? Weinig calorieën maar wel veel voedingsstoffen. Win-win!

Tip 2: kies voedzame producten
Ga voor een volkoren (pita) broodje, meergranenbroodje of neem de broodjes van No Fairytales. De witte bolletjes laten we lekker links liggen, want: weinig voedingsstoffen en voedingsvezels. Maar ook laten we deze keer vetrijke en calorierijke producten links liggen, we maken een hambuger van mager vlees, vis of gevogelte (tartaar, kabeljauwfilet, kip, kipgehakt, kalkoen) of wees aardig voor het milieu en ga voor een vegetarische burger (bijv. deze bietenburger of pompoenburger). Ga je voor kaas kies dan 20+ of 30+ en geen 48+ kaas of ga voor wat mozzarella of feta.

Tip 3: verstandig omgaan met saus
Tijd om de handen uit de mouwen te steken, we gaan zelf de saus maken. Denk aan zelfgemaakte sausjes zoals: humus, tomatensalsa, pesto, yoghurtsaus, guacamole, yoghurt-knoflooksaus, tzatiziki, tahini, mangochutney of neem een klein toefje mayonaise of ketchup of maak een tomatensaus met een beetje chili bijvoorbeeld, als je in een pittige bui bent.

Tip 4: maak gezonde frieten!
Bij een hamburger hoort eigenlijk toch wel een portie friet, maar helaas zijn al die gefrituurde soorten nou niet je van het. Gelukkig zijn er tal van andere opties, wat denk je van: ovenfriet of gezonde frietjes van zoete aardappel, wortel of pastinaak. Wil je nou toch wel echt de gebruikelijke friet? Neem dan maximaal één hand!

Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde