Hot or not: Restaurant Jonkheer De Ram in Schalkwijk

Hot or not: Restaurant Jonkheer De Ram in Schalkwijk

“Wat is jullie specialiteit?”, vraagt manlief aan gastheer Rutger die aan onze tafel komt. “Vlees”, zegt hij met een vastberaden glimlach. “Al het vlees dat op de kaart staat”. Tja, dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Of juist wel…

Restaurant Jonkheer De Ram ligt middenin de dorpskern van het dorpje Schalkwijk. Het monumentale pand is volledig gerenoveerd en heeft vanbinnen een robuuste en warme huiskamer-kroeg-uitstraling. Bij binnenkomst in het restaurant valt je oog direct op de bar waar enkele lokale dorpsbewoners een tapbiertje zitten te drinken. We worden vriendelijk begroet door gastvrouw Marlies die ons de tafel wijst.

Onder het genot van een koel glas pinot grigio, een Mooie Nel uit de tap en een broodje met twee soorten roomboter, bekijken we de menukaart. Restaurant Jonkheer De Ram heeft een kleine kaart waar de liefde voor vlees vanaf spat. Niet zo verwonderlijk, want eigenaar Jeroen komt uit het slagersvak. Achttien jaar lang was hij mede-eigenaar van een Keurslagerij in Houten tot hij twee jaar geleden het roer omgooide. Hij vond het tijd voor iets nieuws en opende zijn eigen restaurant in het kloppend hart van Schalkwijk.

In Jonkheer De Ram vind je geen gebakken ossehaaspuntjes op de kaart, maar wel runderbavette, kippenlevertjes, picanha steak, of een Bad-Ass burger van 600 gram. Gelukkig hadden we trek.

Als voorgerecht bestel ik de carpaccio en Johan de kippenlevertjes met gebakken uien en spek. Hier snijden ze de carpaccio niet van de ossenhaas maar van de lende. Volgens Rutger geeft het hele kleine vetrandje aan de bovenkant van het vlees extra smaak en ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Het is de lekkerste carpaccio die ik tot nu toe gegeten heb! De kippenlevertjes voor Johan zijn een primeur. We houden allebei niet zo van orgaanvlees en dat Johan nu toch kippenlevertjes als voorgerecht bestelt is geheel te danken aan het enthousiasme van Rutger. Ik schiet in de lach als ik Johan voor de derde keer in korte tijd “Mmmm!” hoor zeggen. Nu ben ik toch wel erg benieuwd en proef ook een stukje. Het vlees is stevig, boterzacht en smelt bijna weg op mijn tong. Erg lekker inderdaad, maar zo’n heel bord vol gaat mij nog net een stapje te ver.

Na dit heerlijke voorproefje gaan we door naar het hoofdgerecht. Onze voorgerechten waren zéér royaal dus ik ben blij dat onze hoofdgerechten wat kleiner zijn. Johan heeft gekozen voor de picanha steak met rodewijnsaus en sjalotjes en ik heb gekozen voor de hoki filet (Australische witvis) met rodepestosaus. De picanha steak van Johan is perfect rosé gebakken en bijzonder smakelijk. Ik ben iets minder enthousiast over mijn vis. Hij is te lang gebakken en smaakt waterig. Het korstje aan de bovenkant is zompig in plaats van krokant. Volgens Johan had ik beter moeten weten om geen vis te bestellen in een vleesrestaurant. Ik denk dat hij gelijk heeft. De volgende keer ga ik voor de Bad-Ass burger! 🙂 De bijgerechten vind ik trouwens wel erg lekker en dan met name de zelfgemaakte rabarbercompote, mayonaise en frietjes.

En dan is het tijd voor het dessert. Eigenlijk zitten we vol, maar als gastvrouw Marlies een grand dessert voorstelt met koffie en allemaal kleine miniatuur versies van de dessertkaart zwichten we. Overal een hapje van proeven, dat is precies wat we willen! Als het plankje geserveerd wordt, overtreft het onze stoutste verwachting. Wat een plaatje! We proeven zachte Monchou met vers rood fruit uit Schalkwijk, zelfgemaakte Franse nougat, vanille-ijs met Bailey-saus, stroopwafelbavarois en een Utrechts spoorpuntje — een stevige koek gemaakt van koekkruimels die aan het eind van de dag over zijn in de bakkerij, bedekt met roze glazuur. Dit Grande dessert van kleine proeverijtjes staat niet op de menukaart, maar wat mij betreft moet die er zeker opkomen!

Conclusie?

Restaurant Jonkheer De Ram is wat ons betreft hot! Het warme, sfeervolle interieur, bedreven gastheerschap en heerlijke eten en drinken maken dit restaurant tot een fijne plek waar je terug wilt komen.

Contact

Restaurant Jonkheer De Ram
Jonkheer Ramweg 22
3998 JR Schalkwijk
Telefoon 030-636 8583

K♥L ontdekt ..., Restaurants

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde