Kerstmenu in 45 minuten

Kerstmenu in 45 minuten

Enige tijd geleden daagde Kenwood mij en enkele collega foodbloggers uit voor de Kenwood Christmas Battle. Ze wilden twee foodie-teams tegen elkaar laten strijden om het lekkerste 3-gangenmenu voor Kerst te bereiden met behulp van de Kenwood Chef Titanium. Juist, dé keukenmachine van Kenwood die alle andere keukenapparaten in je keuken overbodig maakt! — dat wist ik toen nog niet, maar heb ik inmiddels geleerd …

Het lijkt me overbodig om te zeggen dat alle foodies de uitdaging accepteerden. Roar!

Er werden twee teams gemaakt die tegen elkaar zouden strijden: team Healthy en team Comfort. Samen met Claartje en Suzanne zit ik in team Comfort. Ha! Lijkt me logisch!

Afgelopen dinsdag 15 november was het zover. Gehesen in ons harnas betraden de twee teams de arena: restaurant Fifteen in Amsterdam. Voorafgaand aan de battle krijgen we eerst nog een inspirerende masterclass ‘dessert maken’ van MasterChef Peter Lute! En dan is het zover: beide teams krijgen 45 minuten de tijd om een 3-gangenmenu te bereiden om van te watertanden! Voor ons op-en-top-puur-genot-3-gangenmenu bedachten we alledrie één gerecht om te maken. Suzanne maakt blini’s met gerookte zalm en avocadocrème, ik maak kalkoengehaktbrood gevuld met roomkaas, cranberry en pistache en Claartje maakt haar witte chocoladecheesecake met salted karamelsaus.

Oe la laaa! Pak maar in team Healthy! 

Hoofdgerecht voor 4 personen — 15 minuten + 30 minuten in de oven*

*Ik hoor je denken: “slechts 15 minuten voorbereiding?” Ja, met behulp van de Kenwood Chef Titanium is dit hoofdgerecht zo gemaakt. Vlees tot gehakt vermalen, crackers verpulveren, pistache en cranberry’s hakken: ik ging in één tempo door. Maar… Je kunt dit gerecht ook zonder Kenwood Chef maken. Gewoon je slager lief aankijken en zorgen voor een scherp mes. De smaak is er niet minder om, je bent alleen wat langer bezig.

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 1 sjalot, fijngesnipperd
 • 2 takjes basilicum, alleen de blaadjes fijngehakt
 • 1 takje rozemarijn, alleen de blaadjes fijngehakt
 • 50 g cream crackers
 • 1 flinke el mosterd
 • 600 g kalkoendijen, zonder bot, in repen gesneden van ca. 2,5 cm
 • 1 ei
 • 125 – 140 g zachte roomkaas (ik gebruikte geitenkaas)
 • 30 g ongezouten pistache
 • 30 g gedroogde cranberry’s
 • 8 plakjes gerookt ontbijtspek, het liefst lange plakken

Kerstmenu in 45 minuten

Verder nodig
Kenwood Chef Titanium met vleesmolen met fijne en grove schijf, foodprocessor en eventueel het multimolentje, vershoudfolie, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Plaats de vleesmolen met grove schijf op de Kenwood keukenmachine. Maal de kalkoendijen tot gehakt. Verwijder de grove schijf en vervang door de fijne schijf. Haal het kalkoengehakt door de fijne schijf.

Maal de crackers fijn met behulp van de foodprocessor. Hak de pistache grof in de multimolen of met een mes. Hak ook de cranberry’s grof met een mes.

Voeg de knoflook, sjalot, fijngehakte kruiden, verkruimelde crackers, mosterd en het ei toe aan het gehakt en breng goed op smaak met zout en peper. Kneed met je handen door elkaar. Leg het gehakt op een stuk bakpapier en druk met je handen uit tot een rechthoek.

Roer de pistache en cranberry’s door de roomkaas en verdeel dit over het gehakt. Als dit lastig gaat — de roomkaas is lastig uit te smeren door de gehakte cranberry’s en pistache —, kun je eventueel het roomkaasmengsel eerst tussen vershoudfolie uitrollen tot een rechthoekige lap en dan op het gehaktbrood leggen. Rol het gehakt op. Duw de uiteinden van het gehaktbrood met je handen dicht. Verdeel het spek over de bovenkant en leg het gehaktbrood op bakpapier op een bakplaat. Bak het gehaktbrood circa 30 minuten, of totdat de bovenkant begint te kleuren en de binnenkant gaar is.

Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het, losjes afgedekt met aluminiumfolie, 8 minuten rusten. Snijd het gehaktbrood met een broodmes in plakken.

Lekker met spruitjes en aardappelkroketjes.

Kerstmenu in 45 minuten

Eet smakelijk!

Ons hele kerstmenu bekijken?

Op deze speciale stempagina vind je ook de recepten van Suzannes blini’s en Claartjes cheesecake en kun je stemmen op ons menu! Dat stemmen zou ik zowieso even doen want er is een hele vette winactie aan gekoppeld! Drie keer raden wat je kunt winnen… 🙂

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kenwood. 

Menu, Menu's, Themarecepten, Kerstrecepten, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Vleesrecepten, Zoete recepten, Dessert

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(2 stemmen)
17 reacties

Deel je liefde

 1. margo

  Ik wil het gehaktbrood maken op eerste kerstdag. Voor hoeveel personen is dit recept en als ik kipgehakt ga gebruiken krijg ik toch nagenoeg hetzelfde resultaat? Kan ik het ook van te voren maken en later afbakken?

  1. Ligt eraan voor hoeveel personen en hoeveel plakken je iedereen geeft… Maar als onderdeel van een kerstmenu met verschillende bijgerechten erbij moet het voldoende zijn voor 6 personen.

 2. Marlijn

  Lijkt me lekker! Kan ik dit recept ook maken met rundvlees gehakt?

  1. Ja hoor, dat kan.

 3. Mirjam

  Gestemd op jou! En de Kenwood MT is geweldig. Ik heb de mijne nu 3,5 jaar. Fantastische machine. 🙂

  1. Bedankt Mirjam! 🙂

 4. Alexandra

  Ik heb gestemd, maar helaas niet op jou 🙁
  Ik dacht dat ik per gerecht mocht stemmen en nu ben ik dus bovenaan in het rode team begonnen. Sorry sorry!

  1. Haha, geeft niks, je hebt in elk geval op het goede team gestemd! Bedankt! 🙂

 5. Gestemd! Hoop dat het goed is gegaan, want het was me niet helemaal duidelijk of ik per gerecht moest stemmen.. Succes!

  1. Oh, zolang je maar op het rode team Comfort hebt gestemd Hilde! 🙂

 6. Agnes

  30 minuten in de oven en nog 8 minuten laten rusten .. ik ga niet eens proberen om dit gehaktbrood in 45 minuten te maken 😉 Maar het staat wel op mijn lijstje en ik ga er rustig mijn tijd voor nemen want het lijkt me super lekker!

  1. Ach ja, die 8 minuutjes heb ik maar voor lief genomen… 😉 En je hebt helemaal gelijk Agnes, je moet er ook lekker de tijd voor nemen. Dan geniet je er veel meer van!

   1. agnes

    Komt goed! heb natuurlijk ook ff op je recept gestemd, succes 😀

    1. Joepie! Bedankt Agnes! 🙂

 7. Jeske

  Volgens mij mist de link in de laatste alinea! 🙂

  1. Hoi Jeske, hoe bedoel je dat? Bij mij werkt hij…

   1. Jeske

    Ik zag dat het kwam door mijn adblocker, oeps!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde