Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Deze ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus smaken heerlijk als hoofdgerecht met bijvoorbeeld deze paksoi stamppot, of je serveert ze warm of koud als lekkere snack tijdens een spannende film of voetbalwedstrijd.

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g rundergehakt
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el mosterd
  • 1 ei
  • 1 beschuit, verkruimeld

Voor de saus

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Stukje verse gember, geschild en fijngeraspt
  • Flinke kneep ketchup, ongeveer 4 el
  • 1 tl sambal manis
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el rijstazijn of witte wijnazijn
  • Olie om in te bakken

DSC_6425_800x536

Bereiding
Meng het gehakt met de ketjap, mosterd, het ei en beschuit en draai er kleine ballen van.

Verhit een ruime koekenpan met wat boter of olie en bak de balletjes rondom goudbruin, maar nog niet gaar. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak even mee totdat ze zacht zijn.

DSC_6439_800x536

Voeg de ketchup, sambal, suiker, azijn en een scheutje water toe.

DSC_6445_800x536

Roer voorzichtig door en kook op laag vuur enkele minuten verder, totdat de balletjes gaar zijn.

DSC_6450_800x536

Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Eet smakelijk!

Hoofdgerecht, Mannenvoer, Snel, Vleesrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
24 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mirjam

    Deze balletjes zijn heerlijk!!! Heb alle hoeveelheden verdubbeld en halfomhalf gehakt gebruikt!!!

  2. Agnes

    Afgelopen zaterdag heeft mijn schoonvader ons even geholpen in de tuin en ‘s avonds bleef hij eten – ik maakte deze gehaktballetjes met nasi (met komkommer, kroepoek en atjar). Mijn vriend en schoonvader vonden het heerlijk en hebben meerdere keren opgeschept! Ik heb ze gemaakt met half-om-half gehakt en dat ging ook prima, daarna heb ik ze wel even laten ‘opstijven’ in de koelkast voordat ik ze ging bakken. Ik vond het een top recept en ik weet zeker dat ik ze nog eens ga maken!

    1. Superleuk om te horen Agnes! 🙂

  3. Ursula

    Hoi Annemiek
    Kan ik i.p.v. verse gember ook gemberpoeder gebruiken en zo ja, hoeveel?

    1. Dat kan Ursula, maar geeft wel een andere smaak. Ik zou een klein theelepeltje toevoegen en dan proeven. Naar smaak meer toevoegen.

  4. Marc Van Nueten

    uitstekend gerecht ! ik heb wel de saus x 2 gedaan en extra sambal en harrisa toegevoegd , omdat wij heel graag pikant mogen , top gerecht , krijgt van mij 9 op 10 punten .

    1. Leuk om te horen Marc! 🙂

  5. Wilma

    Ik ontvang al geruime tijd geen nieuwsbrief meer, graag herstel

  6. Daan Remijn

    Super lekker!! Ik maak het voor mijn verjaardag. Niet alleen lekker als hoofdgerecht maar ook voor op tafel bij de borrel!

    1. Leuk Daan! Zeker een lekker borrelhapje. Fijne verjaardag! 🙂

  7. Linda

    Even een vraagje……Gebruik je dan gekruid of ongekruid gehakt?

    1. Ik gebruik altijd ongekruid gehakt Linda.

  8. Mirte

    Toevallig vandaag net als Marcel hieronder gegeten. Goede tip van hem om een dubbele hoeveelheid saus te maken en het dan met rijst te eten. Ik had ze vandaag bij de Chinese kool- i.p.v. paksoi stamppot, want ik kon geen mooie grote paksoi vinden en het smaakte alles bij elkaar heerlijk.

  9. Marcel

    Lekker en niet moeilijk recept. Wij gaan het vandaag al weer voor de vierde of vijfde keer eten. We maken tegenwoordig een dubbele hoeveelheid saus (niet dubbele hoeveelheid ballen) en eten het dan met rijst.

    1. Leuk om te horen dat dit recept zo goed bevalt Marcel! Goed idee trouwens, dubbele saus en serveren met rijst. Lekker!

  10. mirjam

    Heb deze vandaag gemaakt, alweer een nieuw favoriet gerecht, we hebben al verzonnen dat we deze saus ook kunnen maken met daarin gebakken tahoe en tempe, of hardgekookte eieren ipv gehaktballen… en inderdaad de saus gewoon aanlengen met water totdat je naar smaak voldoende hebt, bij mij thuis wordt de saus gebruikt als jus over de stamppot..

    1. Leuk om te horen Mirjam en wat een lekkere variaties. Kan allemaal! Inderdaad, de saus smaakt heerlijk bij stamppot. De paksoistamppot is een van mijn favorieten. 🙂

  11. Ilona

    Ik heb deze balletjes gisteren gemaakt, was echt erg lekker!
    Had alleen best wel weinig saus, vergeleken met de foto.
    Ook zag ik mij het recept van de balletjes mosterd staan, maar zie vervolgens nergens staan waar je dat toe moet voegen. Heb het maar gewoon bij het rauwe gehakt gedaan, smaakte goed!

    1. Oeps… De mosterd moet inderdaad bij het gehakt. Ik heb het er direct bijgezet. De saus kun je aanlengen met wat water. Dat heb ik volgens mij ook gedaan, maar er niet bij vermeld. Nu wel. Bedankt Ilona! 🙂

  12. rina

    Hallo annemiek
    ik wilde je even laten weten dat wij mn man en ik het ook heel lekker vonden. We hebben het gegeten met gestoofde prei, (appie had geen paksoi meer ) en het is hier ook een blijvertje hoor!!

    1. Wat een goed idee om dan te kiezen voor prei Rina, lijkt me ook heerlijk!

  13. Els

    Hoi Annemiek,

    Ik kook al heel vaak een van je lekkere recepten. Vanavond waren deze gehaktballetjes aan de beurt, super, we hebben gesmuld. Dit recept is dus een blijvertje.

    Groetjes, Els

    1. Het is inderdaad een blijvertje Els, ook in ons gezin. 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!

  14. Ontzettend leuke en verrassende combi, was heerlijk!

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com