Krieltjes, sperziebonen en beenham uit de oven

Krieltjes, sperziebonen en beenham uit de oven

Dat ik dol ben op ovenschotels wist je allang toch? Het is gewoon zo lekker en makkelijk. Dit keer bereid ik kleine krieltjes, sperziebonen en beenham tegelijk in de oven. Want waarom zou je pannen en een fornuis vies maken als het allemaal tegelijk in één ovenschotel kan!

Voel je gerust vrij om meer groenten toe te voegen. Wat denk je bijvoorbeeld van geroosterde wortel, pastinaak, zoete aardappel, pompoen, knolselderij, spruiten, paprika, venkel of bietjes? Maak er een smakelijk smulfeest van! 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ongemarineerde beenham, circa 600 gram
  • 300 g sperziebonen
  • 500 g krielaardappels in de schil
  • Netje sjalotjes, gepeld
  • 1 bol knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 citroen, gehalveerd
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 el mosterd

Verder nodig
Braadslee

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de sperziebonen schoon en snijd de uiteinden eraf. Boen de aardappels schoon met water en dep droog. Halveer de krieltjes. Verdeel de krieltjes, sperziebonen, sjalotjes, ongepelde knoflooktenen, rozemarijn en de citroenhelften in de ovenschaal. Voeg een scheut olijfolie en de mosterd toe, hussel om en breng op smaak met zout en peper. Leg de beenham bovenop de aardappels en groenten.

Krieltjes, sperziebonen en beenham uit de oven

Bak circa 1 uur in de oven, of totdat alles gaar is. Schep de aardappels regelmatig een keer om.

Laat de beenham minimaal 5 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Krieltjes, sperziebonen en beenham uit de oven

Eet smakelijk!

Wijntip van Proef & Plezier!
L’Auratae Nero d’Avola: Deze biologische rode wijn uit Italie is soepel en zacht met voldoende karakter voor dit gerecht. Judith haar favoriete wijn.

Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(15 stemmen)
7 reacties

Deel je liefde

  1. Dinie

    Even een vraag, waarom ongepelde knoflook .?

    1. Hoi Dinie, als je hem pelt zal de knoflook te donker kleuren of verbranden. Als je het schilletje laat zitten, wordt de knoflook gepoft en krijgt hij een heerlijke zoete smaak. Naderhand kun je de knoflook zo uit het vel knijpen.

  2. Hennie

    Beste Annemiek.
    Heerlijk recept, heb het al een aantal keren gemaakt zowel in de oven als op de kamado.
    Ook gevarieerd met groentes.
    TOP!@

  3. Eva

    Recept geprobeerd.
    Sperziebonen een uur in de oven…dan zijn ze half leer! Krieltjes half gaar, knoflook nog steeds rauw. Echt afschuwelijk!
    Beter de beenham eerst in de oven te doen, krieltjes en boontjes even een paar minuten voorkoken, laatste 20 minuten bij de beenham in. En beter niet teveel citroen erbij in. Of in het begin, bij de beenham. Daarna eruit halen, want de schil maakt het geheel ook erg bitter…
    Geen idee waar je die eind foto vandaan hebt, maar die is zeker niet het resultaat van dit recept… 🙁

    1. Jammer om te horen dat het niet gelukt is Eva. Die foto is wel degelijk het resultaat dat ik kreeg na de omschrijving zoals omschreven. Bijzonder dat de knoflook bij jou na een uur in de oven nog steeds rauw is en de krieltjes half gaar?? Daar snap ik niks van. Elke oven werkt anders dus het kan zijn dat het in jouw oven net iets korter of langer moet. Wel een goede tip is om een scheut water (bodempje) aan het gerecht toevoegen zodat de aardappels en sperziebonen zachtjes worden gekookt in het water, dan moet het zeker lukken.

  4. Elisa

    Dit klinkt ideaal!

    1. Nancy

      Ik houd niet van beenham heb je misschien nog een andere suggestie?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde