Kruidnoten cheesecake

Er staan al heel wat cheesecakerecepten op KeukenLiefde, maar een cheesecake met kruidnoten ontbrak nog. Dat kan natuurlijk niet! 😀Ik ging direct aan de slag met dit heerlijke resultaat. Deze kruidnoten cheesecake heeft een knapperige speculaasbodem en romige cheesecakevulling met kruidnoten en gezouten karamelsaus!

Wereldgerecht, Thema recepten, Sinterklaasrecepten, Hollandse recepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

  • 270 g speculaas
  • 90 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 600 g roomkaas
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • 125 g zure room
  • 75 g crème fraîche
  • 3 eieren + 1 eidooier (m)
  • 75 g chocoladekruidnoten + extra voor garnering

Voor de gezouten karamelsaus

  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 30 g slagroom
  • 20 g boter
  • 1 el water
  • Zeezout uit de molen, of fleur de sel (fijngeknepen tussen je vingers)

Nodig

  • Springvorm 24 cm
  • Keukenmachine met hakmes
  • Handmixer of garde
  • Vel bakpapier

 

Kruidnoten cheesecake

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem en randen met bakpapier.
  2. Maal de speculaas fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur, of afgedekt in de magnetron. Roer het koekkruim door de boter. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.
  3. Doe de suiker en 1 el water in een pannetje en verhit op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost en een goudbruine kleur heeft. Probeer niet te roeren. Roer de slagroom en boter door de karamel, pas op, het gaat borrelen! Zet het vuur uit en breng de karamelsaus op smaak met een snuf zeezout. Laat iets afkoelen.
  4. Doe de roomkaas en suiker in een ruime kom en roer glad tot de suiker is opgelost. Roer de zure room en crème fraîche erdoor en daarna één voor één de eieren en de eidooier.
  5. Roer de helft van de karamelsaus door het cheesecakebeslag. Giet de cheesecakevulling over de speculaasbodem in de springvorm. Verdeel de kruidnoten over de vulling, ze zullen blijven drijven. Drizzle wat extra karamelsaus met een vork of lepel over de cheesecake, bewaar ook nog wat voor later.
  6. Zet een ovenbestendig bakje met water onderin de oven. Zet de springvorm op het bakblik en schuif in het midden van de oven. Bak 60 to 75 minuten, de cheesecake mag in het midden nog licht wiebelen. Zet de oven uit en laat de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven.
  7. Laat de cheesecake verder afkoelen op een rooster op het aanrecht. Zet daarna afgedekt in de koelkast en laat een nacht opstijven.
  8. Garneer de cheesecake voor serveren met de overige kruidnoten en karamelsaus.

Kruidnoten cheesecake

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Muriël

    Gemaakt voor mijn verjaardag, hij is heerlijk!! Vooral die zoute karamelsaus is een perfecte toevoeging!! We hebben genoten.

    1. Superleuk om te horen Muriël! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin