Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Pepernoten-cheesecake
Op de valreep heb ik vandaag nog een heerlijk sinterklaasrecept voor jullie: pepernoten-cheesecake! Ren direct naar de winkel, haal alle ingrediënten in huis en ga meteen aan de slag! Deze taart moet na het bakken namelijk eerst volledig afkoelen en bij voorkeur nog een nachtje rusten in de koelkast, voordat je hem aansnijdt. Maar ik beloof je plechtig: al het lange wachten wordt gelukzalig beloond!
Ingrediënten
- 265 g pepernoten / kruidnoten
- 100 g ongezouten roomboter
- 800 naturel roomkaas (bijv. Monchou of Philadelphia)
- 160 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 el Grand Marnier of Amaretto
- 100 g créme fraîche
- 2 el aardappelzetmeel of maizena
- 40 g pure chocolade
Verder nodig
Staafmixer, elektrische handmixer of keukenmachine, ronde springvorm van 23 cm, bakpapier, spatel
Bereiding
Haal de roomkaas twee uur van tevoren uit de koelkast en laat zacht worden (verwijder bij Monchou eerst de wikkel en laat de kaas in een mengkom zacht worden. Als de kaas zacht is krijg je de wikkel er moeilijk vanaf).
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter in een steelpannetje en vermaal ondertussen 200 gram pepernoten tot fijne kruimels in de staafmixer. Voeg de kruimels toe aan de boter en roer goed door.
Vet de springvorm in met boter. Knip de bodem en de randen van de bakvorm uit bakpapier en bekleed de vorm ermee (dit voorkomt dat de cheesecake na het bakken gaat scheuren).
Verdeel de pepernotenkruimels over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel.
Mix de roomkaas luchtig. Voeg de suiker toe en doe daarna één voor één de eieren erbij.
Mix tot een glad mengsel. Voeg 1 el Grand Marnier en de créme fraîche toe en klop glad. Voeg tot slot het aardappelzetmeel toe en roer dit met een spatel door het beslag, totdat alles is opgenomen. Giet het beslag over de bodem in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Zet een bakje met water op het rooster naast de taart om te voorkomen dat hij gaat scheuren.
Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Bewaar de taart zodra hij is afgekoeld in de koelkast, het liefst een hele nacht. De volgende dag smaakt de cheesecake het lekkerst!
Garneer de cheesecake vlak voor serveren met de overige – grof verkruimelde – pepernoten. Smelt de chocolade au bain mairie en drizzle de chocolade met een theelepel over de taart en pepernoten.
Enjoy!
Tip
Is Sinterklaas weer terug naar Spanje? Vervang de pepernoten door andere koekjes naar keuze zoals bijv. kandijkoeken of mariabiscuits. De pepernoten-chocoladetopping kun je vervangen door rodevruchtencoulis en de likeur door vers vanillemerg en citroenrasp.
Themarecepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 17:15
Dat zijn toch echt kruidnootjes!!!Pepernoten zijn heel wat anders,ik snap niet dat zoveel mensen die fout maken,het is niet met elkaar te vergelijken
Groetjes Karin
om 15:56
ik heb even een vraagje ik heb geen staafmixer alleen een handmixer hoe kan ik de pepernoten verkruimelen?
en kan ik de alcohol ook weg laten?
Groetjes stefanie
om 10:28
Hoi Stefanie, je kunt de pepernoten ook in een diepvrieszak met goede sluiting doen en dan fijn slaan met een deegroller of een ander zwaar voorwerp. Wel heel fijn maken. De alcohol kun je weglaten.
om 22:40
Mag je de drank die je er doorheen doet ook vervangen door een klein beetje Tony chocolonely karamel zeezout? Ik heb de drank niet in huis..
om 16:25
Hoi Joyce, ja hoor, geen probleem! 🙂
om 16:49
Hoi
mag ik de Grand Marnier ,of Amaretto niet gebruiken??
om 10:14
Hoe bedoel je dat precies? In het recept staat wanneer je ze gebruikt.
om 11:08
Hoi Annemiek, de cheesecake moet gebakken worden op 150 graden? En welke temperatuur is dat dan voor een heteluchtoven?
om 09:19
Ongeveer 130 graden.
om 13:26
Op welke afmeting vorm is het recept gebaseerd?
om 11:00
Een springvorm van 23 of 24 cm. Komt niet zo heel nauw.
om 00:11
Heb je pepernoten of kruidnoten gebruikt? In het recept staat pepernoten, maar op de foto lijkt het meer op kruidnoten.
om 13:53
hallo Annemiek.
Bedankt voor al je lekkere recepten..heb er al veel gemaakt.. ook de foto’ s met uitleg vind ik superfijn. de broccoli- kip schotel was overheerlijk…
nu… mijn zoon en man zijn deze week jarig( geweest).zaterdag ga ik de pepernotentaart presenteren. ja!! ik heb pepernoten toen gelijk gekocht… ik merk dat mensen de recepten niet goed lezen en daarom vragen stellen..die je wel al aangegeven hebt. ik wil echter ook een vraag stellen.. heb je reacties gekregen op kleine veranderingen in recept? hoe waren de pepernoten in kaasvulling..en witte choc..bijvoorbeeld..daar ben ik wel benieuwd naar…. ik ga morgen middag deze taart en pepernoot cake van laura ’s bakery en natuurlijke een gewone appeltaart maken… nog veel baksucces..en bedankt voor het delen…gr valérie
om 21:35
Zou je door de cheesvulling ook nog wat pepernoten kunnen strooien? Of worden ze dan heel erg zacht?
om 19:54
Ze worden wel zacht maar misschien is het wel lekker. Gewoon uitproberen. 😉 Ben heel benieuwd Ruth!
om 20:33
Ik zie op de foto kruidnoten staan maar je zegt dat het een pepernoten taart is…. ik als bakkersdochter kan er nooit zo goed tegen dat deze door elkaar heen gehaald worden, er zit namelijk een groot verschil tussen kruidnoten en pepernoten! Ik neem aan dat dit een kruidnotentaart zou moeten zijn? ☺️
om 09:13
Hoi Mariska, je hebt helemaal gelijk! Dit is al een wat ouder recept en inmiddels weet ik het verschil. Binnenkort dit recept maar eens opnieuw maken met de juiste benaming. ?Bedankt voor je reactie!
om 22:35
Op hoeveel graden moet de oven? ik zie dat er niet bij staan…
Alvast bedankt!
om 12:29
Staat er wel bij hoor Pauline … 180 graden. 🙂
om 21:13
150 graden hoor
om 22:11
150 graden voor verwarmen staat hierboven en dan 180 graden bakken?? Dat zie ik niet in het recept?
om 15:44
Even een tip: de aardappelzetmeel oplossen in de Grand Marnier. Zo erdoor spatelen lukt bijna niet zonder klontjes.
om 10:26
Zou ik ook Licor 43 kunnen gebruiken ipv amaretto?
om 13:56
Ja hoor Marianne, dat kan. 🙂
om 11:12
Ik wil deze taart graag gaan maken, maar ik heb geen Grand Marnier of Amaretto in huis en ik drink het ook nooit. Kan ik het vervangen door iets anders? Of misschien weg laten uit het recept? Anders moet ik een hele fles drank kopen die ik niet drink…
om 14:41
Hoi Mirjam, zie onderstaande tip in het recept. 🙂
om 13:09
Hoi Annemiek,
Is de drank puur voor de smaak erbij? Dit in verband met kinderen en zwangere, anders laat ik het eruit?
om 16:33
Hoi Gerty, je kunt het ook weglaten hoor. Geen probleem!
om 16:23
Ik wil hem voor dit weekend gaan maken, maar welke maat spring/ bakvorm heb je gebruikt?
om 17:04
23 cm Esther, ik heb het er direct bijgezet. Bedankt voor je reactie!
om 22:19
Super, dank je wel!!
om 07:00
Makkelijk te maken, en waanzinnig lekker! Door de chocolade drizzle ziet hij er nog beter uit. Deze gaat zeker (met een andere bodem) in herhaling
om 09:11
Superleuk om te horen Debbie! 🙂
om 22:45
Hij staat NU in de oven :-). Heb als extra toevoeging nog 200 gr gesmolten witte chocolade door het cheese-mengsel gegoten. Ben benieuwd!
om 09:34
Leuk Britt! Ik denk alleen wel dat de vulling dan erg compact wordt? Ben heel benieuwd, want het klinkt heerlijk! 🙂