Lemoncurd

Lemoncurd

Ik hou van lemoncurd! Het is zomers genot op je bord. Lepel deze vloeibare zonnestralen over je scones tezamen met een kloddertje lobbig geklopte room, roer wat door de yoghurt of vla, schep haar over een plak cake, of laat haar stralen in citroentaartjes met frambozen en munt. En dan? Wegdromen, wegdromen, wegdromen!

Dit recept is voldoende voor een grote pot vol – die goed afgesloten zeker twee weken te bewaren is in de koelkast.

Ingrediënten

  • 4 biologische* citroenen
  • 200 g suiker
  • 125 g zachte ongezouten boter
  • 4 eieren

*Omdat je ook de schil nodig hebt voor dit recept is het belangrijk om biologische citroenen te gebruiken.

Verder nodig
Fijne rasp, steelpan met dikke bodem, goed afsluitbare en gesteriliseerde weck- of jampot

Bereiding
Rasp de schil van de citroenen (alleen het gele gedeelte, het witte eronder is bitter) en pers het sap uit.

Breng het citroensap, citroenschil en de suiker in een pan met dikke bodem aan kook en roer totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur af en laat iets afkoelen, totdat je de pan kunt vasthouden met je handen.

Voeg de boter en losgeklopte eieren toe en blijf met een garde roeren, totdat het mengsel begint in te dikken. Dit kan best even duren.

Wordt het mengsel na een tijdje roeren niet dikker, zet de pan dan kort even terug op laag vuur, terwijl je blijft roeren. Haal hem weer van het vuur af en klop verder, totdat hij dikker wordt. Laat je niet verleiden om het vuur hoger te zetten zodat het sneller gaat, want voor je het weet heb je roerei.

Zodra de lemoncurd iets indikt is hij goed. Eenmaal afgekoeld stijft hij nog verder op.

Lemoncurd

Giet de lemoncurd in de weck- of jampot en sluit goed af met een deksel. Bewaar in de koelkast.

Enjoy!

Basisrecepten, Dessert, Engelse recepten, High tea recepten, Thema recepten, Wereldgerecht, Zoet, Zoete keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
11 reacties

Verdeel je liefde

  1. Nellie

    Vandaag de lemomcurd gemaakt,hij dikt bovenop wil in maar eronder is het nog vloeibaar,klopt dat? Smaak is👌
    Ik wil m gebruiken door de slagroom en of mascarpone neem aan dat ie dan wel wat dikker moet zijn dan vloeibaar😮

    1. Nellie

      Nog even een aanvulling,na 4 uur in de koelkast is nog alleen het bovenste dik en de rest vloeibaar,kan je m evt.weer opwarmen en dan nog wat inkoken? En anders evt.een blaadje gelatine erin? Heb m nu in een 4kante bakblik gedaan en zo weer in de koelkast hopelijk,nu het minder op elkaar zit(pot),dikt ie wel in😐

  2. ans

    kan je het invriezen voor de feestdagen, ik heb hier in Spanje een citroenboom dus heel veel.

    1. Ja hoor Ans, invriezen kan prima.

  3. Thirza

    Hoi!

    Boven aan het recept staat dat de lenoncurd 1 week te bewaren is en onderaan twee weken. Wat is het nou? 😀

    Groetjes,

    Thirza

    1. Hij is zeker twee weken te bewaren Thirza. Ik heb het aangepast. Bedankt!

  4. Ilse

    Yam. In de receptenlijst.
    Ik geniet van je heerlijke recepten. Stop niet ajb.

    1. Haha, dat was ik niet van plan Ilse! 🙂

  5. Dit is eentje voor mijn wish list van dit jaar! Ben zo benieuwd!

  6. Francisca

    Is het de bedoeling dat de boter gesmolten is voordat je deze toevoegt aan het citroenmengsel?

    1. Hij hoeft niet gesmolten te zijn Francisca, maar wel zacht.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com