Limoncello kwarktaart met lange vingers

Deze limoncello kwarktaart stond al tijden op mijn nog-te-maken-lijst en eindelijk kan ik hem afvinken. En jongens, ik ben blij met het resultaat! Door de lichte bodem van lange vingers en fris, romige citroenkwark is dit een heerlijke taart om in de zomer te serveren. Maar geloof me, ook nú in de lente word je er blij van!

Vanaf het eerste moment dat ik de befaamde aardbeienkwarktaart van mijn schoonmoeder proefde (dit recept) maak ik bijna al mijn kwarktaarten met een bodem van lange vingers. Lange vingers zijn net sponzen die alle smaken absorberen. Waar bij andere taarten met koekkruim of deeg de bodem al snel zompig wordt, wordt deze bodem met de tijd alleen maar lekkerder. Probeer maar en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd! 🙂 

Seizoen, Thema recepten, Gebak, Paasrecepten, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 10 blaadjes gelatine
  • 1 pak lange vingers
  • 150 ml limoncello + wat extra om de lange vingers te besprenkelen
  • 2 biologische citroenen
  • 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
  • 500 g volle Franse kwark
  • 170 g witte basterdsuiker

Optioneel voor garnering

  • 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje klopvast

Verder nodig

  • Springvorm van 24 cm
  • Elektrische handmixer
  • Spatel

Eten er kinderen mee? Laat de Limoncello dan gewoon achterwege en geniet van een heerlijke citroenkwarktaart!

Bereiding

Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water, minstens 10 minuten. Vet de springvorm in met boter.

Verdeel de lange vingers (suikerkant naar boven) over de bodem van de springvorm — leg ze niet te strak tegen elkaar aan.

Rasp de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Zet de citroenschil even opzij. Doe de limoncello en het citroensap in een steelpannetje en verwarm — niet laten koken. Zet het vuur uit en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat iets afkoelen.

Klop de slagroom stijf. Roer de suiker en de citroenschil (houd wat achter voor garnering) door de kwark en roer dan het citroen-gelatinemengsel erdoor. Klop tot een glad mengsel. Roer tot slot de slagroom door het kwarkmengsel en roer glad.

Verdeel het kwarkmengsel over de lange vingers in de springvorm — rustig schenken anders kunnen de lange vingers naar boven komen drijven. Ga de springvorm niet schudden of bewegen, want ook dan kunnen de lange vingers naarboven komen drijven.

Zet de kwarktaart in de koelkast — leg een vel bakpapier onder de kwarktaart tegen het lekken – en laat een nacht opstijven.

Garneer de kwarktaart vlak voor serveren eventueel met slagroomtoefjes (250 ml slagroom stijfkloppen met de vanillesuiker en klopvast en in een spuitzak met rozetvormig spuitmondje op de taart spuiten) en wat achtergehouden citroenschil.


Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Ineke

    Hallo Annemiek heel verschrikkelijk lekker deze limoncellotaart!, Ik heb hem nu twee keer gemaakt de tweede keer met 9 blaadjes gelatine en de volgende keer ga ik voor 8 . Met 10 blaadjes was hij erg stijf maar de smaak is superrrrrr!!

    1. Wendy

      Ik heb 2 citroenen uitgeperst met de 150 ml limoncello verwarmd en de gelatine erdoor, maar als ik het geheel door de kwark roer heb ik er soep van. Geloof niet dat dit goed komt als ik straks slagroom erdoor doe. Wat heb ik fout gedaan?

      1. Wendy

        Ik heb de gok gewaagd. Morgen het resultaat. Duimen dus

Follow on Bloglovin mytastenld.com