Mandarijn-monchoutaart met kruidnotenbodem

Afgelopen donderdag was manlief jarig en dus maakte ik een lekkere verjaardagstaart. Een verjaardag zonder taart is natuurlijk niet compleet! Met het oog op de Sint die gisteren weer in ons land kwam maakte ik een monchoutaart met frisse mandarijn en knapperige kruidnotenbodem. Een heerlijke taart om tijdens pakjesavond op tafel te zetten of gewoon om zo van te genieten. Enjoy!

Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Sinterklaasrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 200 g kruidnoten
  • 100 g ongezouten roomboter + extra om springvorm in te vetten
  • 250 g verse slagroom, neem met minimaal 35% vet zodat je hem goed stijf kan kloppen
  • 1 zakje klopfix
  • 300 g MonChou (in wikkels)
  • 130 g witte basterdsuiker
  • 1 zak mandarijnen
  • 1 zakje Taartina

Verder nodig

  • Springvorm van 24 cm
  • Vel bakpapier
  • Keukenmachine met hakmes
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Spatel

 

Bereiding

Vet de springvorm in met wat boter of bakspray en bedek de bodem met een vel bakpapier.

Smelt de roomboter in een steelpannetje. Doe de kruidnoten in de keukenmachine met hakmes en mix tot fijn kruim. Roer het kruidnotenkruim door de gesmolten boter en roer door elkaar. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle achterkant van een lepel. Zet zolang in de koelkast.

Klop in een kom de slagroom bijna stijf. Voeg geleidelijk de helft van de suiker en het zakje Klop-Fix toe tijdens het kloppen. Klop in een andere kom de MonChou zacht en romig met de overige suiker. Schep een opscheplepel van de slagroom bij de monchou en spatel door elkaar. Herhaal dit net zolang tot alle slagroom door de monchou is gespateld en je een glad mengsel hebt. Verdeel het monchoumengsel over de kruidnotenbodem en strijk glad. Laat minimaal 4 uur tot maximaal een nacht opstijven in de koelkast.

Pers het sap uit de mandarijnen (houd er 2 achter voor garnering) tot je iets meer hebt dan 250 ml. Zeef het sap en meet 250 ml af. Als je te weinig mandarijnensap hebt kun je het aanlengen met wat gezoet water. Pel de overige twee mandarijnen en laat ze heel. Snijd de mandarijnen met een scherp broodmes in dunne plakken. Verdeel de plakjes mandarijn over de bovenkant van de taart.

Doe de inhoud van het zakje Taartina in een kom en roer met 2 tot 3 eetlepels van het mandarijnensap tot een glad papje. Breng het overige mandarijnensap in een steelpannetje aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg al kloppend het papje aan het sap toe. Zet terug op het vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. Haal van het vuur zodra het kookt en laat 1 minuut afkoelen. Giet de nog warme gelei over de taart. Zet in de koelkast om op te stijven.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Nicolette

    Ik wilde deze taart voor pakjesavond maken, maar Taartina is helaas nergens in de supermarkten te vinden hier! Dus dat is erg jammer. Ik weet ook geen vervanger hiervoor, want gelatine is toch anders, las ik.
    Nu ga ik de monchoutaart met appeltjes uitproberen. Deze lijkt me ook erg lekker.
    Nicolette

    1. Hoi Nicolette, wat balen! Ik denk dat het met gelatine ook kan, maar hoe dat zou ik eerst zelf een keer moeten uitproberen. Mocht iemand nog een tip hebben dan horen wij het graag! 😉 De monchoutaart met appel is trouwens ook heerlijk hoor! Fijne avond alvast!

  2. Tina

    Kan dit ook met mandarijntjes uit blik?

    1. Hoi Tina, dat kan maar verse mandarijntjes en het sap daarvan is echt veel lekkerder! 🙂

  3. Joyce Dullens

    Ik ga hem zondag voor mijn verjaardag maken! Ben benieuwd.

  4. Dit recept ziet er echt heerlijk uit!

    1. Het smaakt ook echt heerlijk Carolien! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com