Meest voorkomende vlekken (en hoe je ze verwijderd)

Meest voorkomende vlekken (en hoe je ze verwijderd)

Bijna iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Akelige vlekken! Sommige vlekken komen echter vaker voor en zijn hardnekkiger dan andere. Daarom vond ik het de hoogste tijd voor een overzicht met de meest voorkomende vlekken en handige tips hoe je ze het makkelijkst kunt verwijderen. Heb jij nog tips of aanvullingen? Laat het me weten! 

Chocoladevlekken (de meest voorkomende vlekken bij mij en mijn dochter) 🙂

Chocoladevlekken kun je verwijderen door melk over de vlek te gieten. Laat kort intrekken en spoel daarna uit met koud water. Bij het uitspoelen eventueel licht wrijven. Niet te stevig anders wrijf je de chocolade juist dieper in de kleding. Daarna de kleding op de gebruikelijke manier wassen.

Vetspetters en olijfolie

Ben je vergeten een schort om te knopen voordat je ging koken en zit je schone blouse onder de vetspetters? Doe wat afwasmiddel of groene zeep op een schone doek en dep deze op de vetspetters. Daarna wassen in de wasmachine. Je kunt de plek ook royaal bestrooien met talkpoeder. Een nachtje laten intrekken en vervolgens wassen in de wasmachine.

Kaarsvet

Leg een stukje keukenrol op het kaarsvet en strijk eroverheen met een hete strijkbout (wel oppassen met tere kleding!). Hierdoor trekt het kaarsvet in het keukenpapier. Opgedroogd kaarsvet op de tafel of vensterbank verwijder je eerst zoveel mogelijk met de botte kant van een mes en daarna wrijf je het restant weg met een stukje keukenpapier en terpentine. Daarna de plek direct nawrijven met een schone, droge doek.

Bloedvlekken

Een verse bloedvlek kun je het best direct verwijderen met een spons en koud water, en droog maken met een zachte absorberende badstof handdoek. Indien nodig herhalen totdat de bloedvlek is verdwenen. Oude bloedvlekken kun je mogelijk verwijderen met groene zeep. Maak de vlek goed nat met koud water en smeer in met groene zeep. Enige tijd laten intrekken en met de wasmachine uitwassen.

Verf, modder, gras en voedselvlekken op katoen

Deze vlekken kun je vaak goed verwijderen met groene zeep of ossengalzeep. Smeer de zeep over de vlek en doe het kledingstuk direct in de wasmachine. Bij hardnekkige vlekken is het beter de kledingstukken een nachtje opgerold te laten liggen. De met groene zeep ingesmeerde kledingstukken kunnen gewoon met de rest van de was gewassen worden. Boorden en kragen van overhemden blijven schoon en helder als je ze, voordat je ze wast, inwijft met wat groene zeep.

Rodewijnvlekken

Strooi er meteen wat zout op. Het zout absorbeert de wijn. Ben je er heel snel bij dan is deppen met een vochtige doek ook al voldoende. Ook deppen met een stuk keukenrol helpt.

Kauwgom versus pindakaas

Op een stukje kauwgom gezeten in de trein? Geen probleem, dit krijg je er zo uit met pindakaas. Wrijf er wat pindakaas op en gooi het kledingstuk in de wasmachine. Er blijven ook geen vetvlekken van de pindakaas achter.

Zweetvlekken

Veel mensen hebben er last van: gele vlekken bij de oksels op witte t-shirts, of op de kraag van je mooie blouse. Meestal veroorzaakt door een combinatie van zweet en deodorant. Op internet zijn de meningen hoe je deze vlekken moet verwijderen nogal uiteenlopend. Enkele tips die ik tegenkom zijn op 90 graden wassen (maar daar kunnen t-shirts vaak niet tegen), in water met azijn laten weken en daarna wassen, de vlek insmeren met glansspoelmiddel, laten intrekken en daarna wassen, insmeren met groene-, of ossengalzeep, laten intrekken en wassen, of een sopje maken van soda en water, vlek hiermee inwrijven, laten intrekken en daarna wassen. Helaas werken deze tips in de meeste gevallen alleen bij ‘verse’ vlekken en niet bij oude. Heb jij een gouden tip hoe je ook oude, gele vlekken kunt verwijderen? Laat het me weten!

Melk als wondermiddel

Bijna alle vlekken krijg je met melk uit je kleding, van tomatensaus en stiften tot chocolade en bloedvlekken. Dep de vlek met melk of laat je kleding weken in het melk en de vlek is weg. Daarna je kleding wel weer even wassen natuurlijk. 🙂

Heb jij nog aanvullende tips om bovenstaande vlekken te verwijderen, of heb je wellicht een tip voor een andere veelvoorkomende vlek? Ik hoor het graag!

Geen categorie, Huis- en Tuin❤️Liefde, Inspiratie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

10 reacties

Deel je liefde

 1. Barbara

  Verkleurde vlekken onder oksels kun je soms verminderen of verwijderen door anti residue shampoo voor je haren te gebruiken, zelf heb ik het merk detox gebruikt. (Ik woon in spanje)
  Anti residue shampoo verwijderd chemicaliën uit je haar, dus ook deodorant uit kleding.
  Ik heb het geprobeerd op een licht blauwe katoenen blouse van zara, met vreselijke oksel vlekken en het is een heel stuk minder. Waar ik wel bang voor ben dat het uiteindelijk of op sommige kleding de verf er misschien ook uithaalt.
  Ook een grijs poloshirt met vieze donkere oksel vlekken heeft de test doorstaan en er is nog weinig van te zien.
  Ik moet er bij zeggen dat de kleding al zeker 6 maanden gedragen was en eigenlijk door de oksel vlekken in de prullenbak kon.
  Op nieuwere witte shirts van de primark heeft het ook gewerkt 😀
  De kleding is van mijn vriend die gebruikt axe, resona of niveau deodorant.
  Zelf heb ik geen last van oksel vlekken want ik gebruik aluinsteen deodorant, helpt tegen stink zweet, wel eerst een aantal dagen gebruiken, stink lucht verminderd ongelooflijk en zo goed als geen vlekken meer.

  1. Barbara

   Oja op de vlek smeren en normaal mee in de wasmachine. En ik heb het meerdere keren gedaan.

 2. Dagmar

  Bloedvlekken, zowel oud als nieuw, verdwijnen als sneeuw voor de zo’n door er op te spugen. In speeksel zit een enzym dat bloed oplost.

  1. Barbara

   Gatver, maar clever, hahahaha. ga ik zeker proberen

 3. Anneke

  Koop bij de Wibra dasty ontvetter spuit dat op haast alle vlekken, even inwrijven of laten intrekken hup in de wasmaschine en 9 van de 10 keer is de vlek weg .

  1. Bedankt voor de tip Anneke!

 4. Erica Teensma

  De beste remedie tegen rode wijn vlekken is er direct witte wijn overheen gooien.
  ( lost nl de rode kleurstof op)
  In ieder geval niet laten op drogen maar daarna bv in het water leggen en gewoon wassen.

  Een witte broek waar veel rode wijn overheen ging is op deze manier schoon en weer wit geworden.
  Zout lijkt aardig maar de vlek verdwijnt er tenslotte niet mee. Ik pas dit al jaren toe

  1. Wat zonde! Is mijn eerste reactie… Die witte gooi ik veel liever zelf achterover! Haha, maar als het werkt. Bedankt voor de tip!

  2. Elly Frey

   Ik had rode wijn in mijn vloerkleed en het ging er niet uit met zout en witte wijn.
   Hoorde ik van mijn buurvrouw jonge jenever erop…………………..En ja als sneeuw voor de
   zon.
   En dit gedaan na de zout en witte wijn!!!

   1. Bedankt voor de tip Elly! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde