Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Mieks Special: saté-schotel
Nadenkend over mijn volgende Mieks Special, kwam ik al snel tot de conclusie dat de saté-schotel natuurlijk niet mag ontbreken. Malse kipsaté overgoten met satésaus en geserveerd met friet en salade. Beter wordt het niet op zaterdagavond!
Zo trots als een pauw maak je deze heerlijke schotel gewoon helemaal zelf. Saté, satésaus én de friet. Supersimpel! Het vergt enkel wat voorbereiding, en geloof me: de beloning is een flinke dosis hemels VerrukGeluk.
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
Voor de kipsaté
- 2 kipfilets, in middelgrote blokjes gesneden
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl serehpoeder
- 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, uitgeperst
- 1 flinke tl sambal manis
- 1 el bruine suiker
- 3 el Japanse sojasaus
- 1 el sesamolie
- Sap van een halve (kleine) citroen
Voor de satésaus
- Halve pot Calvé pindakaas, zonder stukjes
- 5 el ketjap manis
- 1 el azijn (ik gebruikte milde sushi-azijn van de toko)
- 1 tot 1,5 el suiker
- 1 kleine sjalot, heel fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 tl ketoembar
- 1 tl djintam
- 1 tl laos
- 1 tl sambal manis
Voor de friet
- 5 grote Bintje* aardappels
- Gemengde salade om erbij te serveren
*Johan en ik hebben inmiddels verschillende aardappelrassen uitgeprobeerd voor friet en vinden Bintje veruit de lekkerste. Superkrokant vanbuiten en zacht en luchtig vanbinnen. In de supermarkt kom je hem bijna niet meer tegen, maar op de markt wel.
Verder nodig
4 satépennen, frituurpan, steelpan, keukenpapier, eventueel een patatsnijder
Een dag van te voren
Schil de aardappels en snijd er frieten van (dit gaat het beste en snelste met een patatsnijder). Was de frieten en dep ze goed droog met een theedoek. Verwarm het frituurvet voor op 150 graden en bak de frieten in meerdere porties voor. De frietjes moeten in dit stadium zacht worden, maar mogen niet kleuren. Laat elke lading friet goed uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen. Doe de frietjes daarna in een diepvrieszak en vries ze in (door ze eerst in te vriezen, bakken ze nóg krokanter).
Meng alle ingrediënten voor de kipsaté in een aardewerken of glazen schaal en laat een nacht afgedekt in de koelkast marineren.
Afmaken op de dag zelf
Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
Verhit een steelpan met wat olie en fruit de ui en knoflook, totdat deze zacht maar niet gekleurd zijn. Voeg 3 dl warm water en alle overige ingrediënten toe en roer met een garde, totdat je een gladde saus hebt. Laat enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Dek de saus dan af met een deksel en houd hem warm.
Laat houten satépennen voor gebruik minimaal een uur weken in koud water. Rijg de gemarineerde kip aan de satépennen en grill de kip op de barbecue, onder een hete ovengrill, of in de grillpan, totdat de kip gaar is.
Bak de frietjes zo uit de vriezer in het hete frituurvet af — doe dit bij veel friet weer in meerdere porties, anders koelt het vet teveel af en bakt de friet niet krokant —, totdat ze goudbruin en krokant zijn.
Bestrooi de frietjes met wat zout en serveer direct met de saté, satésaus en salade.
Mieks Special, Themarecepten, Wereldgerechten, Barbecuerecepten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Kiprecepten
om 23:29
Ik heb deze saté schotel vanavond gemaakt en we hebben er heerlijk van gesmuld, weer hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept, ook namens mijn mannen 😉
om 08:23
Superleuk om te horen Anja! 🙂
om 20:48
Hallo Annemiek, op de foto van de ingrediënten van de satésaus zie ik ook een potje komijn, maar de komijn staat niet vermeld in je recept. Moet je ook een theelepel komijn gebruiken? groetjes, Judith
om 20:20
al googelend kom ik erachter dat djintan komijn is 🙂 het staat dus wel tussen de ingrediënten, groetjes Judith
om 23:38
Wij hebben de sateschotel vanavond gegeten en het was overheerlijk. Dankjewel voor dit verrukkelijke recept.
om 10:40
Heel graag gedaan Natalie, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft.
om 09:38
Ik wil dit maken voor 8 personen. Moet ik dan alle ingrediënten x 4 doen? Dus 2 potten pindakaas etc. Of is dat overdreven?