Mini appelstrüdel

Mini appelstrüdel

Mijn allereerste appelstrüdel ooit proefde ik jaren geleden tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. In mijn laatste Mavo-jaar gingen we met de hele klas een week op wintersport. We verbleven in een knus pension en ‘s avonds na het avondeten serveerde onze gastvrouw zelfgemaakte apfelstrüdel met warme vanillesaus. Wauw! Na een sportieve dag in de koude buitenlucht ging dat erin als ketellapper! Ik was op slag verliefd. 

Omdat het over twee dagen oudjaar is en ik graag iets anders op tafel wil zetten dan oliebollen of appelbeignets (die maakte ik vorig jaar al) bedacht ik deze mini appelstrüdel. Heerlijk, geen geknoei of gehannes met dat vieze frituurvet, want je bakt ze gewoon in de oven en dankzij het handzame formaat kun je ze perfect serveren op oudjaarsavond. Yes! It’s partytime!

Nagerecht/zoet hapje – 5 personen – 15 minuten + 15 in de oven

Ingrediënten

  • 5 vellen filodeeg (in een pak filodeeg zitten meestal 2 verpakkingen van elk 5 vellen)
  • 1 appel
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el blanke rozijnen (geweekt in water, rum of witte wijn)
  • Klont roomboter
  • 1 el geschaafde amandelen
  • Poedersuiker om te bestrooien

20141228-DSC_7644

Verder nodig
Bakpapier, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien (niet uit de verpakking halen, want filodeeg droogt heel snel uit).

Laat de boter in een klein pannetje op laag vuur smelten. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de suiker, rozijnen en kaneelpoeder.

20141228-DSC_7648

Trek voorzichtig een vel filodeeg los van de andere vellen en leg hem op een – met bakpapier bekleed – bakblik.

20141228-DSC_7651

Bestrijk voorzichtig met wat gesmolten boter en schep wat appelvulling op het filodeeg.

20141228-DSC_7658

Vorm de appels tot een smalle strook en rol het filodeeg zo strak mogelijk op tot een rol.

20141228-DSC_7659

Doe hetzelfde met het andere filodeeg. Leg de appelstrudels – met de naadkant naar beneden – naast elkaar op het bakblik en bestrijk met de resterende boter.

20141228-DSC_7662

Bestrooi met de amandelen en bak ze circa 15 minuten in de oven.

20141228-DSC_7665

Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker.

Mini appelstrüdel

Enjoy!

Dessert, Gebak, Kerstrecepten, Oud-en-nieuwrecepten, Thema recepten, Zoet




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
7 reacties

Verdeel je liefde

  1. LILIAN

    Hoi, kan ik dit van te voren klaarmaken? Moet dit namelijk mee nemen voor kerstdiner, 2 uur tjes in de auto?

    Ik hoor het graag.

    Ziet er heerlijk uit!

    1. Ik heb er zelf geen ervaring mee Lilian, dus durf het niet te zeggen. Gewoon proberen, of als je het risico niet wilt nemen alleen de appelvulling voorbereiden en het rollen bewaren voor het laatste moment. Ben erg benieuwd!

    2. Ik weet niet maar misschien kan je ze klaarmaken, goed afdekken , nog eens insmeren en terplaatse in de oven steken.

  2. Urgjes2

    hahaha, waaaaar is de megastrudel (nr 5op het bakblik) ineens gebleven???;-))))))

    1. Haha! Goed opgemerkt! Ik heb besloten nummer 5 op de eindresultaatfoto maar even buiten beschouwing te laten… 😉

  3. Verena

    Hallo keukenlinnen,

    Hoe maak ik dan me eigen vanille saus voor bij de mini appelstrüdel?

    Mvg, Verena

    1. Keukenlinnen…? Het recept vind je door op de link te klikken in bovenstaand bericht. Succes!

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com