Dit monkey bread (apenbrood) stond al lang op mijn lijstje om te maken, maar om een of andere reden kwam het er steeds niet van. Eindelijk kan ik hem afvinken! Je maakt dit zoete plukbrood door kleine stukjes deeg te rollen door kaneelsuiker (voor een lekkere crunch voeg ik ook noten toe) en deze in een tulbandvorm in de oven af te bakken. De buitenkant van het brood gaat door de boter en kaneelsuiker een beetje karameliseren en wordt lekker knapperig en goudbruin, de binnenkant is zacht en smakelijk. Ik maak een makkelijke variant met kant-en-klaar croissantdeeg. Makkelijk, maar zeker niet minder lekker. Na het bakken drizzle ik nog wat suikerglazuur over het brood. Het resultaat is onweerstaanbaar!
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Tip! Is er nog een stukje over? Je kunt het monkey bread later gewoon oppiepen in de oven. Dek dan af met aluminiumfolie en warm enkele minuten op in de oven op 200.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de tulbandbakvorm royaal in met boter. Roer de suiker en kaneel door elkaar.
Rol een stukje deeg voor 2 croissants uit en snijd door op de stippellijntjes, laat het deeg in het midden vastzitten. Bestrijk het deeg met boter en bestrooi met de kaneelsuiker. Rol vanaf de lange zijde op tot een rol. Bestrijk de rol met boter, bestrooi met kaneelsuiker en snijd in stukjes.
Verdeel de deegstukjes over de tulbandvorm en strooi er wat grof verkruimelde noten over. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
Bak in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin. Als de bovenkant te donker kleurt, zet de oven dan wat lager. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort het monkey bread (maak de zijkanten van het monkey bread voorzichtig los van de tulband met een mes of ander voorwerp, zodat hij er heel uitkomt) dan voorzichtig op een bord.
Roer de poedersuiker glad met een beetje siroop of water en drizzle dit over het monkey bread. Serveer als hij nog warm is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie