Omgekeerde appelcake met walnoten

Steek je hand omhoog als je nooit genoeg krijgt van appeltaart! ✋🏻 Ik ben dol op alle soorten taart maar appeltaart blijft een van mijn favorieten. Ik heb even getwijfeld of ik dit een appelcake of appeltaart zou noemen, het kan eigenlijk allebei, maar ik vind dit toch meer een cake. Welke naam hij ook heeft, lekker is hij zeker!

Deze appelcake draai je na het bakken om zodat de gekarameliseerde appelplakken bovenop komen te liggen. Het vocht uit de appel zakt naar beneden in de cake waardoor hij extra smakelijk wordt!

Seizoen, Wereldgerecht, Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 3 Jonagold appels
  • 50 g ongezouten roomboter, zacht
  • 50 g rietsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • 50 g walnoten, grof gehakt
  • 4 eieren
  • 270 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 75 ml melk
  • 375 g patentbloem
  • 15 g (wijnsteen)bakpoeder
  • Snufje zout

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 23 cm
  • Vel bakpapier
  • Appelboor
  • Elektrische handmixer
  • Bakspatel
  • Fijne zeef

Bereiding

Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 160 graden. Frommel het bakpapier losjes samen en houd kort onder de kraan. Knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit. Vouw het bakpapier voorzichtig weer open zonder te scheuren en bedek hiermee de binnenkant van de bakvorm.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd twee appels in plakken van circa 0,5 cm. en bedek hiermee de bodem van de taartvorm.

Roer de boter, rietsuiker en 1 tl kaneelpoeder door elkaar en smeer dit over de appels. Snijd de derde appel in blokjes en meng in een kom met 1 el van de kristalsuiker, het citroensap en de overige kaneel. Zet opzij.

Klop in een grote kom de eieren en de overige kristalsuiker tot het de dikte heeft van vla en bijna wit van kleur is. Klop de olie, melk en vanille-extract erdoor.

Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef dit in drie porties boven het beslag en spatel er luchtig doorheen.

Verdeel 1/3 van het beslag over de appels, strijk glad en bestrooi met de helft van de appelblokjes en walnoten. Herhaal deze lagen tot alles op is. Eindig met het beslag. Schep ook het appelvocht onderin de kom over het beslag, dat is superlekker!

Bak de appeltaart 1 uur en 45 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. Keer de taart om op een groot bord en verwijder de springvorm. Laat verder afkoelen of serveer lauwwarm.

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Anny kersten

    Kan ik i.p.v. bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Groet, Anny

    1. Hoi Anny, ja hoor dat kan!

      1. Lindje

        Heel lekker alleen een kleine tegenslag, gehad. Heb het gebak in het midden van de oven op 155 graden gezet boven en onderwarmte, na 1 1/2 uur was de bovenkant zwart verbrand ! Gelukkig direct gezien en cake uit de oven gehaald., heb bovenkant er mooi kunnen afsnijden zodanig dat de rest van de,cake,gered kon worden en toch nog heel smakelijk was .

        1. Goed opgelost Lindje! 🙂 Een exacte oventijd aangeven blijft altijd lastig heb ik gemerkt omdat elke oven weer anders werkt. In jouw geval kun je de oventijd dus gerust iets verkorten of de temperatuur lager zetten.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin