Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Oranjetaart met roomkaasglazuur
Morgen is het Koningsdag en daar hoort natuurlijk iets lekkers bij! Speciaal voor de gelegenheid maakte ik deze oranjetaart met roomkaasglazuur. Joehoe, het resultaat is om je vingers bij op te vreten!
Als cakebasis gebruik ik dit red velvet cake recept van Menno. Deze cake is luchtig, zacht en smeuig. Kortom, geweldig! Om de taart oranje te kleuren gebruik ik levensmiddelenkleurstof. Die kun je online bestellen in speciale online bakwinkels. Ik heb trouwens alleen primaire kleurstoffen, dus oranje heb ik zelf gemaakt van rood en geel.
Gebak voor 10 personen
Ingrediënten
- 120 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
- 300 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 240 ml karnemelk, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- Oranje levensmiddelenkleurstof (poeder of gel)
- 300 g bloem, gezeefd
- 1 tl baking soda (geen bakpoeder!)
- 1 el witte wijnazijn
Voor het glazuur
- 300 g naturel roomkaas (ik gebruik Philadelphia)
- 100 g ongezouten roomboter, zacht
- 40 g poedersuiker
- 40 g honing
Verder nodig
Ronde, hoge springvorm van 18,5 cm, vel bakpapier, elektrische handmixer, spatel, taartsnijder of groot broodmes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.
Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder totdat je een glad beslag hebt.
Meng de karnemelk met het vanille-extract en kleur dit helder oranje met de kleurstof. Het oranje kleuren van de karnemelk moet je op het oog doen, want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof. Begin met een paar druppels en kijk hoe de kleur wordt.
Voeg al mixend op de laagste stand om en om de karnemelk en het bloemmengsel toe — eindig met de bloem. Mix totdat het beslag gelijkmatig gekleurd is. Spatel tot slot de baking soda en de azijn door het beslag.
Verdeel het beslag over de bakvorm en bak circa 55 minuten in de oven, of totdat een satéprikker er droog uitkomt als je deze in het midden steekt.
Laat de cake 30 minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de rand. Laat volledig afkoelen.
Klop voor het roomkaasglazuur de boter luchtig. Voeg dan de overige ingrediënten toe en klop verder tot een glad mengsel.
Snijd de taart — met een speciale taartsnijder of groot broodmes — doormidden zodat je twee gelijke taarthelften hebt. Leg de onderste taarthelft op een mooie serveerschaal en bedek met de helft van het roomkaasglazuur. Leg de andere taarthelft erbovenop en bestrijk met het overige roomkaasglazuur.
Garneer indien gewenst met een Holland vlaggetje.
Enjoy!
Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Hollandse recepten, Oranjerecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
Deel je reactie