Ovenschotel met paprika, courgette en aubergine

Deze ovenschotel met paprika, courgette en aubergine is vegetarisch en verrukkelijk. De basis lijkt erg op de Italiaanse aubergineschotel melanzane alla parmigiana maar dan met extra groenten. Door de groenten eerst te bakken (grillen kan ook) krijgen ze een rijke en volle smaak. Vervolgens doet de oven de rest van het werk! Je kunt deze schotel ook perfect van tevoren al maken zodat je hem ‘s avonds als je thuis komt alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Doe de kaas dan pas op de bovenkant voordat je hem de oven inschuift.

Je kunt dit gerecht serveren met een alleen een salade erbij of je serveert het met gebakken aardappels of gekookte pasta. Zoals je in dit Kijkje in de keuken bij donderdag kon zien aten wij er gevulde girasoli pasta met tomaat en mozzarella bij en wat rucola. Aanrader!

Wereldgerecht, Ovenrecepten, Italiaanse recepten, Vegetarisch, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 aubergine, overlangs in plakken
  • 1 courgette, overlangs in plakken
  • 2 paprika’s, zaadlijst verwijderd en in vieren gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes à 425 ml (ik gebruikte een blik van Mutti Polpa met fijngesneden stukjes tomaat)
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 el rode balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 6 blaadjes basilicum, fijngehakt
  • 100 g Parmezaan (Grana padano of oude kaas kan ook)
  • 1 bol mozzarella, in plakken gesneden
  • Extra vierge olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

Verhit een grote koekenpan met anti-aanbaklaag (of grillpan) op hoog tot middelhoog vuur. Besprenkel de groenten royaal met olijfolie en hussel om zodat alles met een dun laagje olie bedekt is. Bak de groenten (je zult dit in meerdere keren moeten doen) in de koekenpan tot de groenten zacht en aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi de groenten tijdens het bakken met wat zeezout uit de molen.

Roer in een kom de tomatenblokjes, knoflook, balsamicoazijn, suiker en de helft van de basilicum door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Bouw laagjes in de ovenschaal van gemengde groenten, tomatensaus en wat geraspte kaas (bewaar de mozzarella en wat geraspte kaas voor de bovenkant). Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje tomatensaus, plakjes mozzarella en wat Parmezaan.

Bak de ovenschotel circa 30 minuten in het midden van de oven.

Bestrooi vlak voor serveren met de overige basilicum.

Ovenschotel met paprika, courgette en aubergine

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Diana

    Gisteren gemaakt. Het grillen kost wat tijd( en een keuken die blauw van de rook staat 😉), maar het resultaat is echt heerlijk Ik heb er penne bij gekookt. . Zelfs de kinderen die totaal niet gek zijn van groente eten dit met smaak op. Dit ga ik vaker maken maar dan wel buiten grillen denk ik. Bedankt weer!

    1. Hoi Diana, ja dat is altijd de ellende van grillen in de koekenpan of grillpan. Als je een goede ovengrill hebt gaat het daar ook perfect in. Leg dan de groenten in een enkele laag op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk ze dun met olijfolie en bestrooi met zeezout. Laat de ovengrill roodgloeiend worden en schuif dan de bakplaat onder de ovengril. Halverwege de baktijd de groenten een keer omdraaien. Net zo lekker als uit de grillpan en geen blauwe walm! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin