Pizza bakken in een houtoven: tips en trics + recept

Ben je net zo dol op zelfgemaakte pizza als ik, lees dan snel verder! Sinds kort zijn Johan en ik in het bezit van een houtoven om pizza in te bakken en dat is top, want de lekkerste pizza bak je namelijk in de houtoven! Natuurlijk kom je met een goed basisrecept voor pizzadeeg en tomatensaus al een heel eind en kun je in de oven een prima pizza bakken. Maar toch, een pizza uit de houtoven is en blijft het allerlekkerst! 

Eigenlijk stond een houtoven helemaal niet (bovenaan) op onze wish list. Johan en ik bakken al jaren onze zelfgemaakte pizza in de oven en hier waren we best tevreden over. De omslag kwam toen Johan en ik een paar weken geleden op de TuinIdee beurs langs de stand van Culina Flamma liepen. De Culina Flamma is een multifunctionele houtoven waar ter plekke pizza in werd gebakken die we mochten proeven.

We waren direct verliefd op de authentieke smaak en knapperige, luchtige bodem. Die krijg je alleen in een houtoven!

We waren zo enthousiast over de smaak van de pizza en over de mogelijkheden van de Culina Flamma dat we besloten om hem aan te schaffen.

Culina Flamma: multifunctionele houtoven

Sommige houtovens zijn gebouwd van steen, de Culina Flamma is gemaakt van tegen roest behandeld plaatstaal en heeft een onderstel op wielen waardoor hij mobiel is. Erg fijn want zo kun je hem neerzetten waar je maar wilt. Daarnaast is de Culina Flamma meer dan alleen een houtoven. Het standaardmodel is bovenop uitgerust met een bakplaat waar wij al hamburgers, shoarma en groenten op bakten. We hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar je kunt er ook pannenkoeken op bakken! Door de uitneembare plaat uit de kacheldeur te halen kun je de Culina Flamma tevens gebruiken als sfeerhaard. Ook kun je met de Culina Flamma roken, barbecueën en koken met pannen om bijvoorbeeld oliebollen te bakken. Hier hebben wij zelf nog geen ervaring mee.

Pizza bakken in een houtoven vergt een beetje oefening. Inmiddels hebben wij er al flink op los geëxperimenteerd en beginnen we steeds meer handigheid en plezier te krijgen in het bakken van pizza’s in deze oven. Tijd om mijn tips en trics met je te delen!

Welk hout?

Om de oven op te stoken gebruik je ten eerste goed gedroogd (maximale vochtigheid van 15%) hout, die geeft de meeste warmte en de minste rook. Zowel beukenhout als eikenhout zijn hele fijne houtsoorten voor de houtoven die veel gebruikt worden, maar ook essenhout, berkenhout en fruitbomenhout zijn geschikt. Gebruik geen geïmpregneerd of geverfd hout en liever ook geen naaldbomenhout, dat bevat veel hars en kan flink spatten. Ook kersenhout kan flink spatten. Hout met een goede prijs/kwaliteitverhouding is de haagbeuk.

De oven aansteken

Als je pizza wilt gaan bakken steek je de houtoven 45 tot 60 minuten van tevoren aan. Zolang heeft de Culina Flamma nodig om de gewenste temperatuur te halen. De temperatuur is achterin de oven altijd ± 80° Celsius hoger als de thermometer op de ovenklep aangeeft. Dus als de thermometer 275° aangeeft is het achter in de oven ± 350°. Deze temperatuur is ideaal voor het beste bakresultaat voor een lekkere pizza. Als de oven eenmaal op temperatuur is moet je hem proberen op een constante temperatuur te houden. Dit vergt vooral in het begin wat oefening maar lukt ons inmiddels aardig.

Welke accessoires?

Met de pook kun je het vuur in de houtoven controleren als het eenmaal brandt. Na het uitrollen en beleggen van de pizza schuif je de pizza op de grote pizzaschep, ook wel inschieter genoemd. Het draaien van de pizza en de pizza uit de oven halen doe je met een kleinere pizzaschep, de uitschieter. Na het bakken van de pizza schuif je hem op een grote houten serveerplank. Hierop kun je de pizza snijden met een pizzasnijder.

Hieronder geef ik het recept voor een van onze favoriete pizza’s en bereiding op de Culina Flamma.

K♥L ontdekt ..., Persoonlijk, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Zomerrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Eén reactie

Deel je reactie

  1. Joyce

    Wij zijn ook dol op zelfgemaakte pizza en hebben een UUNI 3 pizza oven. Ik doe altijd wat tarwe griesmeel op de pizzaschep tegen het plakken van het deeg. En wat ik ook heel lekker vind, een witte pizza: mascarpone mengen met truffeltapenade, dit op de pizza bodem smeren. Daarna flinterdunne ham er over. Als de pizza uit de oven komt nog rucola er op doen. Mmmm

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde