Pizza bakken in een houtoven: tips en trics + recept

Ben je net zo dol op zelfgemaakte pizza als ik, lees dan snel verder! Sinds kort zijn Johan en ik in het bezit van een houtoven om pizza in te bakken en dat is top, want de lekkerste pizza bak je namelijk in de houtoven! Natuurlijk kom je met een goed basisrecept voor pizzadeeg en tomatensaus al een heel eind en kun je in de oven een prima pizza bakken. Maar toch, een pizza uit de houtoven is en blijft het allerlekkerst! 

Eigenlijk stond een houtoven helemaal niet (bovenaan) op onze wish list. Johan en ik bakken al jaren onze zelfgemaakte pizza in de oven en hier waren we best tevreden over. De omslag kwam toen Johan en ik een paar weken geleden op de TuinIdee beurs langs de stand van Culina Flamma liepen. De Culina Flamma is een multifunctionele houtoven waar ter plekke pizza in werd gebakken die we mochten proeven.

We waren direct verliefd op de authentieke smaak en knapperige, luchtige bodem. Die krijg je alleen in een houtoven!

We waren zo enthousiast over de smaak van de pizza en over de mogelijkheden van de Culina Flamma dat we besloten om hem aan te schaffen.

Culina Flamma: multifunctionele houtoven

Sommige houtovens zijn gebouwd van steen, de Culina Flamma is gemaakt van tegen roest behandeld plaatstaal en heeft een onderstel op wielen waardoor hij mobiel is. Erg fijn want zo kun je hem neerzetten waar je maar wilt. Daarnaast is de Culina Flamma meer dan alleen een houtoven. Het standaardmodel is bovenop uitgerust met een bakplaat waar wij al hamburgers, shoarma en groenten op bakten. We hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar je kunt er ook pannenkoeken op bakken! Door de uitneembare plaat uit de kacheldeur te halen kun je de Culina Flamma tevens gebruiken als sfeerhaard. Ook kun je met de Culina Flamma roken, barbecueën en koken met pannen om bijvoorbeeld oliebollen te bakken. Hier hebben wij zelf nog geen ervaring mee.

Pizza bakken in een houtoven vergt een beetje oefening. Inmiddels hebben wij er al flink op los geëxperimenteerd en beginnen we steeds meer handigheid en plezier te krijgen in het bakken van pizza’s in deze oven. Tijd om mijn tips en trics met je te delen!

Welk hout?

Om de oven op te stoken gebruik je ten eerste goed gedroogd (maximale vochtigheid van 15%) hout, die geeft de meeste warmte en de minste rook. Zowel beukenhout als eikenhout zijn hele fijne houtsoorten voor de houtoven die veel gebruikt worden, maar ook essenhout, berkenhout en fruitbomenhout zijn geschikt. Gebruik geen geïmpregneerd of geverfd hout en liever ook geen naaldbomenhout, dat bevat veel hars en kan flink spatten. Ook kersenhout kan flink spatten. Hout met een goede prijs/kwaliteitverhouding is de haagbeuk.

De oven aansteken

Als je pizza wilt gaan bakken steek je de houtoven 45 tot 60 minuten van tevoren aan. Zolang heeft de Culina Flamma nodig om de gewenste temperatuur te halen. De temperatuur is achterin de oven altijd ± 80° Celsius hoger als de thermometer op de ovenklep aangeeft. Dus als de thermometer 275° aangeeft is het achter in de oven ± 350°. Deze temperatuur is ideaal voor het beste bakresultaat voor een lekkere pizza. Als de oven eenmaal op temperatuur is moet je hem proberen op een constante temperatuur te houden. Dit vergt vooral in het begin wat oefening maar lukt ons inmiddels aardig.

Welke accessoires?

Met de pook kun je het vuur in de houtoven controleren als het eenmaal brandt. Na het uitrollen en beleggen van de pizza schuif je de pizza op de grote pizzaschep, ook wel inschieter genoemd. Het draaien van de pizza en de pizza uit de oven halen doe je met een kleinere pizzaschep, de uitschieter. Na het bakken van de pizza schuif je hem op een grote houten serveerplank. Hierop kun je de pizza snijden met een pizzasnijder.

Hieronder geef ik het recept voor een van onze favoriete pizza’s en bereiding op de Culina Flamma.

K♥L ontdekt ..., Seizoen, Wereldgerecht, Italiaanse recepten, Ovenrecepten, Persoonlijk, Zomerrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten (voor 1 pizza)

  • 1 bol pizzadeeg à 200 gram (dit recept is voor 4 bollen à 200 gram)
  • 4 à 5 el zelfgemaakte tomatensaus
  • Flinke hand geraspte kaas, ik gebruik dit keer een mix van mozzarella, Parmezaan, Gruyère en jong belegen kaas (lees hier wat mijn favoriete kazen zijn voor op de pizza)
  • Paar plakjes gerookte kip of chorizo
  • 1/3 rode paprika, in ringen
  • 1/3 ui, in smalle ringen
  • 2 champignons, in plakjes
  • Snuf gedroogde oregano

Optioneel voor garnering

  • Rucola
  • Basilicum

Verder nodig

  • Bloem of semolina om te bestrooien
  • Deegroller
  • Grote pizzaschep
  • Kleine pizzaschep
  • Houten plank
  • Pizzasnijder
  • Lekkere knoflook- of chiliolie

Bereiding

Rol, als de houtoven bijna de gewenste temperatuur heeft bereikt, het pizzadeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ronde lap die iets kleiner is dan de grote pizzaschep. Laat de randen iets dikker. Ik rol het deeg nog uit met de deegroller maar wil binnenkort ook eens gaan oefenen om dit met mijn handen te doen. Zoals het hoort! Op het YouTube-kanaal van Culina Flamma staan enkele instructievideo’s over het bakken van pizza in de houtoven. In dit filmpje laten ze zien hoe je het deeg met je handen uitduwt en stretcht.

Bestrijk de pizzabodem met de tomatensaus, maar laat circa 1 cm van de rand vrij. Beleg de bodem met de kaas (eerste de mozzarella, dan de andere kaas), gerookte kip, paprika en champignon. Strooi de oregano eroverheen.

Tip: beleg de pizza nooit te dik of met veel vochtloslatende ingrediënten, hierdoor krijg je geen krokante bodem.

Bestuif de grote pizzaschep met wat bloem of semolina (semolina is maismeel en heeft een grovere structuur dan bloem en blijft daardoor minder aan de pizzabodem plakken) en schuif de pizza er voorzichtig op. Dit vergt een beetje oefening. De truc is om de schep met een korte en vlugge beweging een stukje onder de bodem te schuiven en dan de schep vlug en krachtig weer terug te trekken zodat je de bodem op de schep schuift. De eerste paar keren dat Johan en ik dit probeerden vloog het beleg net zo hard weer van de pizza af. Goede tip dus om eerst een paar keer te oefenen met een onbelegde pizzabodem!

Schuif de pizza vanaf de grote pizzaschep in de houtoven en bak circa 5 minuten. Draai de pizza halverwege de baktijd een halve slag om met de kleine pizzaschep, zodat de pizza aan alle kanten goudbruin bakt.

Haal de pizza met de kleine schep uit de oven en schuif op de houten plank. Druppel wat knoflook- of chiliolie over de rand van de pizza, dit geeft de korst een mooie kleur en extra lekkere smaak! Garneer de pizza met wat rucola en basilicum en snijd met de pizzasnijder in parten. Serveer direct.

Pizza bakken in een houtoven: tips en trics + recept

Pizza bakken in een houtoven: tips en trics + recept

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin