Welke kaas gebruik je op de pizza? Dit zijn mijn favorieten!

Welke kaas gebruik je op de pizza? Dit zijn mijn favorieten!

Iedereen die mij al wat langer volgt weet dat ik dol ben op kaas en pizza. 🙂 Zelfgemaakte pizza is voor mij dan ook het ultieme verwengerecht! Maar welke kaas is nu het meest geschikt om op je pizza te leggen? In de loop der jaren heb ik al heel wat geëxperimenteerd met verschillende soorten kaas op de pizza en inmiddels heb ik een aantal favorieten. Tijd om ze met je te delen!

Welke kaas je op je pizza legt is vooral een kwestie van smaak. Je kunt hier naar hartelust mee experimenteren en zo jouw favorieten ontdekken. Hoewel ik zelf ook graag varieer met verschillende soorten (ik gebruik ook vaak de kazen die op dat moment in de koelkast liggen) zijn er twee soorten kaas die nooit op mijn pizza ontbreken: mozzarella en Parmezaan.

Mozzarella

Mozzarella hoort op de pizza! Kijk naar de klassieke margherita pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Deze drie eenvoudige ingrediënten máken de pizza. Na het bakken zorgt de mozzarella voor die karakteristieke gesmolten kaasdraden als je een pizzapunt pakt. Love it! De smaak is vrij neutraal. Voor pizza gebruik ik het liefst koemelkmozzarella en geen buffelmozzarella. Buffelmozzarella bevat namelijk veel vocht en dit wil je liever niet op je pizza. De mozzarella dep ik eerst altijd goed droog in een stukje keukenpapier en daarna scheur ik hem met de hand in stroken. Als je hem met de draad meescheurt in plaats van snijd laat hij tijdens het bakken minder vocht los.

Parmezaan

Parmezaan is een echte smaakmaker. Deze Italiaanse harde kaas heeft een licht pittige en fijn zoute smaak. Ik gebruik hem als smaakmaker en gebruik er niet teveel van. De echte Parmigiano Reggiano is wel behoorlijk prijzig. Een goedkoper alternatief en ook lekker is Grana Padano of Pecorino.

Andere kazen

Naast deze twee (basis) kazen gebruik ik altijd een derde en vaak ook een vierde kaas op de pizza. Hoe meer soorten kaas, hoe minder je overal van gebruikt. De hoeveelheid kaas en kaassoorten die ik gebruik hangen ook af van de overige ingrediënten die ik op de pizza leg. Andere kazen die ik lekker vind op de pizza en regelmatig gebruik zijn:

  • Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken.
  • Belegen of oude (geiten)kaas: deze gebruik ik soms in plaats van Parmezaan. Deze kazen zijn ook wat zouter waardoor je er net als Parmezaan maar weinig van hoeft te gebruiken.
  • Zachte geitenkaas: lekker op een pizza met crème fraîche, courgette, tijm en honing.
  • Gruyère: Zwitserse kaas met een licht zoete en zoutige smaak en goede smelteigenschappen.
  • Cheddar: Engelse harde kaas met mooi, goudgele kleur. Deze kaas heeft een romige en – afhankelijk van de rijping – een lichtpittige tot pittige smaak.
  • Gorgonzola: een zachte Italiaanse blauwschimmelkaas met romige, ziltige en pittige smaak. Deze kaas is vrij zout dus stem je andere kazen daarop af.
  • Talegio: een Italiaanse zachte korstkaas met vrij krachtige geur en lichtzoete smaak.

Natuurlijk zijn er nog meer kazen die je kunt gebruiken op je pizza. Dit is slechts een opsomming van mijn favorieten op dit moment. Mijn tip: varieer en experimenteer er lekker op los!

Let op met zout!

Sommige kazen zoals Parmezaan, belegen en oude kaas en de meeste blauwaderkazen zijn behoorlijk zout. Let er dus op dat je niet teveel zoute kazen op je pizza combineert. Probeer altijd een goede kaasmix te vinden van mild en pittig.

Kant-en-klare pizzakaas uit een zakje

Tegenwoordig verkopen supermarkten ook zakjes kant-en-klare pizzakaas in een zakje. Lees altijd even wat de ingrediënten zijn op de achterkant. Vaak is dit helemaal geen echte kaas, wat overigens niet wil zeggen dat het vies is. Deze geraspte kaas heeft goede smelteigenschappen en met de smaak is in principe niks mis. Toch gebruik ik deze kaas liever niet. Nadat ik veel liefde heb gestopt in het maken van het pizzadeeg en de tomatensaus wil ik ook lekkere (echte!) kaas gebruiken die met liefde is gemaakt. De keuze is aan jou.

 

Wereldgerechten, Italiaanse recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
Eén reactie

Deel je liefde

  1. Paul

    Misschien ook goed om te benoemen welke kazen niet geschikt zijn op de pizza.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde