Pruimencake

Het pruimenseizoen is alweer over zijn hoogtepunt heen. Toch wist ik nog een paar mooie exemplaren te plukken van onze pruimenboom. Ik verwerkte de pruimen in twee verschillende cakes: een klassieke roombotercake en een frisse yoghurtcake. Vandaag deel ik de roombotercake met je, de yoghurtcake volgt z.s.m!

Deze cake zakte jammer genoeg na het bakken een beetje in zoals je kunt zien op de foto’s. Gelukkig maakte dat voor de smaak niks uit, hij is heerlijk! Trouwens, wat maakt het uit, inzakken hoort nu eenmaal bij het leven. Sommige dingen kun je het beste maar omarmen. 🤭 

Seizoen, Gebak, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 200 g ongezouten roomboter, zacht maar niet gesmolten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 4 stuks eieren
  • 200 g patentbloem
  • 7 g bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille-extract
  • Pruimenvulling
  • 8 stuks pruimen, ontpit en in stukjes gesneden
  • 1 el rietsuiker (gewone suiker of vanillesuiker kan ook)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • Cakevorm 26 cm
  • Bakpapier

Bereiding

Stap 1 .

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

Stap 2.

Klop in een kom de boter en suiker tot romige crème. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop op hoge snelheid door het beslag, voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen. Roer in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar. Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel in drie porties door het beslag. Spatel tot slot de vanille-extract door het beslag.

Stap 3.

Meng de pruimen met de kaneel en rietsuiker. Spatel de helft door het cakebeslag. Schep het cakebeslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Verdeel de overige pruimen over het cakebeslag. Bak in het midden van de oven in 60 tot 75 minuten gaar. Om te controleren of de cake vanbinnen gaar is kun je een houten prikker in de cake steken. Als de prikker droog uit de cake komt is hij gaar. Als er beslag aan de prikker kleeft moet hij nog niets langer in de oven. Dek de bovenkant eventueel af met alufolie als hij te donker wordt.

Stap 4.

Zet de cake op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Snijd met een mes de zijkanten van de cake los van het bakblik en stort de cake op een bord. Verwijder het bakpapier aan de onderkant en laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Pruimencake

Pruimencake

Pruimencake

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin