Red velvet cake

Gesponsord — Wat een plaatje hè! Deze prachtige red velvet cake bakte ik vorige week samen met de winnaars van de bakworkshop met Kenwood en MjamTaart. Wat een gezellige middag was dat! Ik geniet er nog steeds een beetje van na.

Deze red velvet cake is een beetje van mijzelf en een beetje van Menno (Heel Holland Bakt). 🙂 Kenmerkend voor de red velvet cake is de diep, donkerrode kleur met fluweelzachte, subtiele chocoladesmaak, afgewerkt met een heerlijke laag roomkaasglazuur. Een onweerstaanbare combi!

Voor een echt wow-effect snijd ik de cake in drie lagen en werk hem rondom af met roomkaasglazuur en wat verkruimelde red velvet, zo verklap je al een beetje wat erin zit. Vind je dit teveel werk, dan kun je ook voor de makkelijke variant gaan zoals ik deed bij deze oranjetaart. Wat je ook kiest, je bent succes verzekerd! 

Thema recepten, Gebak, Kerstrecepten, Moederdag, Valentijnsrecepten, Zoet

Ingrediënten

Red velvet cake

  • 120 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 240 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • Rode levensmiddelenkleurstof (poeder of gel)
  • 300 g bloem, gezeefd
  • 20 g cacaopoeder, gezeefd
  • 1 tl baking soda (geen bakpoeder!)
  • 1 el witte wijnazijn

Roomkaasglazuur

  • 450 g Philadelphia roomkaas
  • 150 g ongezouten roomboter, zacht
  • 200 g poedersuiker
  • 40 g honing

Verder nodig

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.

Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder totdat je een glad beslag hebt.

Meng de karnemelk met het vanille-extract en kleur dit helder rood met de kleurstof. Het rood kleuren van de karnemelk moet je op het oog doen, want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof. Begin met een paar druppels en kijk hoe de kleur wordt.

Meng de bloem en het cacaopoeder in een kom door elkaar. Voeg al mixend op de laagste stand om en om de karnemelk en het bloemmengsel toe — eindig met de bloem. Mix totdat het beslag gelijkmatig gekleurd is. Spatel tot slot de baking soda en de azijn door het beslag.

Verdeel het beslag over de bakvorm en bak circa 50 minuten in de oven, of totdat een satéprikker er droog uitkomt als je deze in het midden steekt.

Laat de cake 30 minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de rand. Laat nog 10 minuten afkoelen. Snijd de taartbolling aan de bovenkant recht af met een speciaal taartmes. Houd de afgesneden cake achter voor garnering. Snijd de overige taart met het taartmes in drie lagen. Laat de taarthelften volledig afkoelen.

Klop voor het roomkaasglazuur de boter luchtig. Voeg dan de overige ingrediënten toe en klop verder tot een glad mengsel.

Leg de onderste taarthelft op een mooie serveerschaal en bedek met ¼ van het roomkaasglazuur. Leg de middelste taarthelft erbovenop en bestrijk opnieuw met ¼ roomkaasglazuur. Bedek met de laatste taartbodem en gebruik de rest van het roomkaasglazuur om de bovenkant en zijkanten mee af te werken.

Verkruimel het afsnijdsel van de bovenkant van de cake fijn in het hakmolentje en werk hier de taart mee af.

Sta jij inmiddels te popelen om zelf aan de slag te gaan met de Chef? Bekijk snel deze najaarsactie van Kenwood en schaf de Kenwood Chef Titanium voordelig aan!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kenwood

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com