Basisrecept: rodekool met appel

rodekool met appel

Rodekool kocht ik vroeger altijd in een potje. Ik kreeg hem gewoon nooit zo lekker als mijn moeder het maakt. Maar inmiddels heb ik het geheim ontdekt. Met één lepeltje suiker en azijn red je het niet. Rodekool heeft héél veel lepeltjes suiker en azijn nodig. En ook wat smaakvrienden zoals appel, een kaneelstokje, laurierblad en kruidnagel. O, en een flinke homp roomboter natuurlijk! Daar wordt alles lekkerder van. Niet bang zijn dus, maar gewoon net zolang blijven proeven en toevoegen totdat hij smaakt. Zo doet mams het ook! 

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 rodekool
  • 3 zoetzure appels, klokhuis verwijderd (schillen is niet nodig)
  • 5 el suiker
  • 8 el azijn, bijv. balsamicoazijn of appelazijn
  • 50 g roomboter
  • 1 kaneelstokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels

rodekool met appel

Verder nodig
Keukenmachine met een fijne schaaf, grote kookpan met deksel

Bereiding
Snijd de rodekool en appels met behulp van de keukenmachine in flinterdunne repen.

rodekool met appel

rodekool met appel

Doe ze in een grote kookpan samen met de overige ingrediënten en 500 ml water.

rodekool met appel

Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe de deksel op de pan en stoof in 2 uur (maar langer mag ook) heel zacht, of net zolang totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is. Proef of de rodekool goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra suiker en azijn toe en een flinke draai uit de pepermolen.

Ik gebruikte de helft van dit rodekoolrecept voor mijn ovenschotel met stoofvlees en rodekool. Die moet je proeven!

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(12 stemmen)
28 reacties

Deel je reactie

  1. Anne

    Eindelijk!! Deze rode kool vind ik geweldig en eindelijk zacht genoeg. Ik deed half water en half port, volgende keer alleen port, en 4 dl in plaats van 5. Op het laatst inderdaad op smaak gebracht met balsamicosiroop en peper.
    Dank je wel voor dit prachtige recept, en hou naast de jouwe je moeders kookkunsten in hoge ere!!

    1. Heel erg leuk om te horen Anne! Enne, dat doe ik zeker hoor! 😉

  2. Ingeborg

    Geen water toevoegen?

  3. Allowiesje

    Kwartiertje koken en je behoudt alle vitamines. Twee uur is veel te lang en ook energieverspillend. Alle koolsoorten worden nu korter gekookt dan vroeger.

    1. Ans

      nee wel 2 uur koken, is juist lekker zacht dan, top recept

      1. Roelien

        Denk dat ik dit recept in de slow cooker ga proberen op 4 of 6 uren. Door de lage temperatuur behoud je ook de vitaminen.

  4. Kimberley

    Goed recept!! Alleen een vraagje over de toevoeging van azijn. Ik deed er normaal gewone azijn in. Ik had ook nog rode wijnazijn staan, is dat een goede vervanger voor de balsamico die ik niet in huis had?

    1. Dat kan hoor Kimberley, het gaat erom dat je een goede balans krijgt tussen zoet en zuur. Omdat alle azijnsoorten anders zijn moet je dus wel even proeven en misschien meer of minder suiker toevoegen om een goede zoet-zuurbalans te krijgen.

  5. Rini

    Bedankt voor het lekkere recept ! Heb wel eens rodekool gemaakt maar dat was geen succes ,dus dat werd weer een pot tot nu toe. Was erg lekker!

  6. Jet

    Lekker ouderwetse rode kool:) maar hoe vind jij die kruidnagels terug? 🙂

    1. Uhm, door erop te bijten… 😉 Ik probeer ze zoveel mogelijk eruit te vissen, maar dat lukt niet altijd. Haha!

      1. Mirjam

        Ik doe de lauwlierblaadjes en de kruidnagels ineen thee ei, aan het einde ei eruit alles eruit. ? werkt?

    2. Els

      Voor kruiden zoals peperkorrels, laurier en kruidnagels gebruik ik altijd papieren theefilterzakjes. Die kun je er weer makkelijk in terugvinden en uithalen.
      Succes.

    3. Rosa

      Ik gebruik kruidnagelpoeder, Het recept is fantastisch. Nooit meer anders .

    4. Mil

      In een sjalot waarin je de kruidnagels inprikt.
      Daarna haal je de gehele slalomt eruit.

  7. cornelis goedegebuur

    Oh ja, en maar 1 eetlepel suiker! je kunt later altijd nog wat toevoegen.
    Die eetlepel appelstroop van Tineke is echt een vondst! Ga ik proberen.

  8. cornelis goedegebuur

    Uit een zweeds kookboek ik al 35 jaar bezit gaat op ca 1 kg
    rode kool ook 2 uien, een theelepel venkelzaad, 1/2 theelepel komijn en 1 flinke theelepel karwijzaad (gebruik van karwijzaad is echt scandinavisch en een aanwinst bij elk koolgerecht)
    Alles even in de vijzel (of gemalen kopen) en toevoegen dit geeft de rode kool een nog rijkere smaak.
    En inderdaad anderhalf of twee uur op een laag vuur ipv een half uur zoals sommige recepten suggeren.!

  9. Annelies

    Hoi Annemiek, ik heb maar de helft van dit recept nodig. Kan ik de rest invriezen?

    1. Hoi Annelies, ja hoor dat kan!

  10. Fokko

    Dag Annemiek, komende woensdag is mijn vuurdoop. Ben 57 maar nog nooit rode kool gemaakt. Straks alvast ingredienten scoren!

    1. Oh, superleuk! Ben heel benieuwd hoe hij smaakt! :0

  11. Tineke

    Hallo Annemiek,ik voeg altijd nog wat karwijzaad en een lepel appelstroop toe,
    Erg lekker,

    1. Bedankt voor de tip!

  12. Else

    Doe je hier geen zout bij?

    1. Else

      Hij is heerlijk geworden, maar met een snuf zout haal je een super resultaat.

      1. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft Else! 🙂

  13. HannekeB

    Nog nooit was het mij gelukt om rode kool lekker te maken. Heb het met dit recept toch weer een keer geprobeerd, en het is dit keer heel goed gelukt. Wat een super recept en eigenlijk heel simpel. Ik heb er hachee bij gemaakt, ook van deze site, deze was ook top. Het was met recht smulllen. Dank je voor deze heerlijke recepten!

    1. Leuk om te horen Hanneke! De lekkerste dingen zijn simpel om te maken. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde