Rozenbotteljam

Heb je net als wij een grote rozenbottelstruik in je tuin staan dan heb je geluk! Je kunt er heerlijke recepten mee maken zoals jam of siroop (wie is er niet groot geworden met Roosvicee! :)) Het maken van rozenbotteljam is iets meer werk dan het maken van gewone jam omdat er in de rozenbottel kleine, harde pitjes zitten die eruit moeten. Dat kan door ze te halveren en de pitjes eruit te scheppen, maar ik kook ze eerst en zeef ze er daarna uit. Wees gerust, dat extra werk wordt uiteindelijk meer dan beloond. Deze rozenbotteljam is heerlijk! 

Basisrecepten, Menu, Seizoen, Ontbijt, Herfstrecepten, Winterrecepten, Zoete keuken

Ingrediënten

  • Rozenbottels (hoeveelheid zelf bepalen, van 1 kg rozenbottel maak je ongeveer 1 kg jam)
  • Geleisuiker (hoeveelheid afhankelijk van aantal gram gezeefde rozenbottelsap/moes, zie bereiding. Voor 1 kg rozenbottel heb je voldoende aan 1 pak geleisuiker)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 biologische citroen, rasp en sap

Verder nodig

  • Uitgekookte (met soda of in de vaatwasser) jampotten met goed afsluitbare deksel
  • Fijne zeef, staafmixer of passe vite (zie uitleg bereiding)

Bereiding

Was de rozenbottels grondig en snijd daarna de steeltjes en kroontjes eraf. Doe de rozenbottels in een ruime kookpan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng aan de kook en kook net zolang totdat de rozenbottels zacht zijn.

Je kunt de rozenbottels nu in de pan fijnmalen met een staafmixer en door een fijne zeef drukken, of je haalt de rozenbottels door een roerzeef of passe vite. Het gaat er uiteindelijk om dat je de pitjes van de rozenbottel uit het sap haalt, want die zijn hard en smaken bitter.

Weeg het gezeefde sap en de puree en doe in een kookpan. Voeg zoveel geleisuiker toe als aangegeven staat op het pak. Voeg het citroensap, de -rasp en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat de jam circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het kaneelstokje en giet de jam in de schoongemaakte, hete jampotten. Vul ze tot aan de rand, draai de deksel erop en zet ze op de kop. Laat volledig afkoelen en bewaar dan op een koele en donkere plek.

Bewaar de jam na het openen in de koelkast.

 

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin