Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Sajoer lodeh (gemengde groenten in kokossaus)
Sajoer lodeh is een Indisch (bij)gerecht en bestaat uit diverse groenten, zachtjes gekookt in bouillon en verrijkt met kokosmelk. In deze variant zitten ook hardgekookte eieren. Serveer het als hoofdgerecht met wat gekookte witte rijst, of als onderdeel van een zelfgemaakte Indische rijsttafel.
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Ingrediënten
- 3 rode pepertjes, ontzaad
- 5 sjalotjes, gepeld en in grof gehakt
- 3 knoflooktenen, gepeld
- 3 plakjes laos
- 5 kemirinoten
- stukje trassi
- 1,5 l kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
- 200 g sperziebonen of kousenband, lange exemplaren gehalveerd
- 1/3 groene kool
- 1 blikje bamboescheuten
- 3 citroenblaadjes
- 1 stengel sereh, gekneusd
- 2 tl suiker
- stuk santen (kokosmelk)
- 5 eieren, net hardgekookt
- Arachide- of zonnebloemolie
Verder nodig
Vijzel
Bereiding
Stamp de peper, sjalotjes, knoflook, laos, kemirinoten en trassie in een vijzel heel fijn en fruit dit mengsel aan in olie. Voeg de bouillon en de overige ingrediënten (behalve de santen en eieren) toe en laat op laag vuur zachtjes pruttelen, totdat de groenten beetgaar zijn en het vocht iets is ingekookt.
Voeg op het laatste moment de santen (het vocht mag niet meer koken, anders gaat de santen schiften) en de gepelde, hardgekookte eieren toe en warm nog even mee.
Lekker met wat gekookte witte rijst.
Eet smakelijk!
Tip! Je kunt dit gerecht makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen door groentebouillon. De eieren kunnen eventueel ook worden weggelaten.
Wereldgerecht, Aziatische recepten, Indische recepten, Hoofdgerecht, Vegetarisch, Groenten
Deel je liefde