Snel een paar kilo afvallen? Zo doe je dat op een verantwoorde manier!

Wil jij graag snel een paar kilo afslanken? Charlotte van puurfiguur geeft je 8 tips waarmee je dit op een fijne en verantwoorde manier bereikt.

1. Geen crashdieet

Crashdiëten kunnen je helpen om in een korte tijd snel af te vallen. Helaas is dit resultaat in de meeste gevallen maar tijdelijk: zodra je weer normaal gaat eten, komen de kilo’s er gewoon weer terug aan. Bovendien komt je lichaam bij de meeste crashdiëten voedingsstoffen tekort. Een crashdieet is daarom geen goed idee.

2. Laat suiker staan

Als het om overgewicht gaat, is suiker onze grootste vijand. Uit onderzoek blijkt dat suiker gelinkt kan worden aan een hoger risico op obesitas, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hartziektes. Redenen genoeg dus om suiker en producten met toegevoegde suikers te laten staan.

Belangrijk om te weten: suiker wordt aan allerlei producten toegevoegd. Ook aan producten waarbij je het niet zou verwachten, zoals hartige snacks, hartig broodbeleg en “gezonde” ontbijtgranen. Check daarom de ingrediëntenlijst van bewerkte producten.

3. Vermijd simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten hebben in je lichaam eenzelfde soort effect als suiker en dragen daardoor ook bij aan overgewicht. Je vindt deze koolhydraten bijvoorbeeld in pasta, noedels, tortilla’s, pizza, witbrood en banket. Vermijd dit eten daarom als je wilt afvallen.

Ook fruit bevat simpele koolhydraten. Maar omdat het ook veel vezels bevat, worden deze koolhydraten anders in je lichaam opgenomen. Bovendien zit fruit bomvol gezonde voedingsstoffen. We raden je daarom aan om fruit niet helemaal te schrappen. Beperk je fruitinname echter wel tot twee porties per dag als je wilt afslanken.

4. Drink twee liter water per dag

Wist je dat ons lichaam vaak niet zo goed is in onderscheid maken tussen honger en dorst? We zien dorst vaak onterecht aan voor honger. Waardoor we nog een tussendoortje nemen in plaats van het glas water wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft.

Drink daarom altijd eerst een glas water als je trek hebt en probeer dagelijks in totaal twee liter binnen te krijgen. Dit helpt je om minder te eten en heeft een positief effect op je gezondheid.

5. Kies voor verzadigd eten

Afslanken wordt uiteraard een stuk makkelijker als je minder honger hebt. Wat je eet heeft minstens net zoveel invloed op je eetlust als hoeveel je eet. Kies daarom zoveel mogelijk voor eten dat goed verzadigt. De drie belangrijkste voedingsgroepen zijn hierbij:

  • Eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, peulvruchten, kiemen en quinoa.
  • Vezelrijke voeding zoals groentes, fruit, noten, zaden, peulvruchten en granen.
  • Voeding die rijk is aan gezonde vetten, zoals avocado’s, kokosolie, olijfolie, noten en vette vis.

6. Gezonde tussendoortjes

Snel een paar kilo afvallen? Zo doe je dat op een verantwoorde manier!

Als we trek hebben, kiezen we al snel voor het makkelijkste tussendoortje binnen handbereik. Als je vooral chocoladerepen, koekjes en chips hebt liggen, zal je keuze dus al snel daarop vallen.

Zorg er daarom voor dat er juist gezonde tussendoortjes voor je klaarliggen. Bijvoorbeeld snackgroentes, fruit, gekookte eitjes, yoghurt en noten.

7. Plan je maaltijden

Door van tevoren al te bedenken wat je gaat eten, is het makkelijker om gezonde keuzes te maken. Bovendien maak je het zo ook makkelijker voor jezelf om precies de juiste boodschappen in huis te halen.

Maak daarom een weekmenu voor jezelf. Je kan ervoor kiezen om alleen je avondmaaltijden in te plannen. Kies je bij je ontbijt en lunch echter al snel voor een makkelijke boterham in plaats van een voedzamer alternatief dat je helpt bij het afvallen? Plan deze maaltijden dan ook van tevoren in.

8. Poets wat vroeger je tanden

Deze tip klinkt heel simpel, maar toch is het erg effectief: poets wat vroeger je tanden. Het liefst meteen na het avondeten. Daarmee maak je het voor jezelf een stuk makkelijker om je favoriete avondsnacks te laten staan.

Om te onthouden

Als je het op de juiste manier aanpakt, hoeft afslanken zeker niet vervelend en zwaar te zijn. Sterker nog: met de tips uit dit artikel kan je jezelf tijdens het afslanken juist een stuk fitter voelen. Het is belangrijk dat je suikers en simpele koolhydraten laat staan, dat je voldoende gezonde en verzadigende voeding eet en dat je genoeg drinkt. Door je maaltijden in te plannen en gezonde tussendoortjes in huis te halen, maak je dit een stuk makkelijker voor jezelf.

Bronnen: De Koning L, Malik VS, Kellogg MD, Rimm EB, Willett WC, Hu FB, Circulation, 2012. Leidy HJ, Tang M, Armstrong CL, Martin CB, Campbell WW, Obesity (Silver Spring), 2011. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013.

Afslanken

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(2 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde