7 gouden tips om op gewicht te blijven

7 gouden tips om op gewicht te blijven

Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat ze met behulp van dit eerste en tweede afslankweekmenu en deze tips om snel af te vallen een aantal kilo’s lichter zijn. Superleuk om te horen! Vandaag deelt Puur Figuur 7 gouden tips om op gewicht te blijven! Ik geef het woord aan Puur Figuur.

Afslanken is eigenlijk maar het halve werk. Als je de overtollig kilo’s kwijt bent, moet je er namelijk nog voor zorgen dat ze er niet binnen korte tijd weer terug aan zitten. Dit blijkt voor veel mensen een lastig punt te zijn. Wij geven je daarom 7 gouden tips die je helpen om op gewicht te blijven.

1. Richt je op je gezondheid en de lange termijn

Je instelling en doelen zijn het allerbelangrijkste. Als deze juist zijn, zullen de juiste resultaten volgen. Als je voor een crashdieet kiest omdat je over een paar weken in een jurk wilt passen, kan je niet verwachten dat je op lange termijn succes boekt.

Je kan je in plaats daarvan beter richten op de lange termijn. Kies dus niet voor een crashdieet, maar voor een gezond eetpatroon waarvan je een nieuwe gewoonte maakt. Dit helpt je niet alleen om een slank lichaam te krijgen en houden, maar ook om je lichaam gezond te houden. En dat zou meteen een van je doelen moeten zijn: gezond eten omdat je goed voor je lichaam wilt zorgen.

2. Lichaamsbeweging en krachtoefeningen

Dit advies heb je vast al eerder gehoord, maar het is te belangrijk om niet te noemen: zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Een combinatie van cardio en krachtoefeningen is het beste. Krachtoefeningen zijn namelijk zeker niet alleen voor bodybuilders. Ze hebben een positief effect op je hormoonhuishouding en zorgen voor meer spiermassa. En hoe meer spiermassa je hebt, hoe makkelijker het is om op gewicht te blijven, omdat je dan meer calorieën verbrandt.

Ben je niet zo’n fanatieke sporter? Ga dan op zoek naar manieren om in beweging te blijven die je wel fijn vindt. Bijvoorbeeld tuinieren, wandelen of fietsen.

3. Voorzichtig met koolhydraten

Op gewicht blijven wordt een stuk makkelijker als je let op hoeveel en wat voor koolhydraten je eet. Complexe koolhydraten zijn een veel betere keuze dan simpele koolhydraten. Simpele koolhydraten hebben in je lichaam namelijk grotendeels hetzelfde effect als suiker en zijn daarom dikmakers.

Je inname van simpele koolhydraten beperken? Eet geen of minder witbrood, witte pasta, witte rijst en suikerrijke producten.

Kijk hier voor veel slanke- en koolhydraatarme recepten!

4. Een goede nachtrust

Wist je dat je nachtrust een grote invloed op je gewicht kan hebben? Als je niet goed slaapt, kan dit er namelijk voor zorgen dat je overdag meer honger ervaart en dat je vooral zin krijgt in ongezond, vet en suikerrijk eten. Niet zo handig dus als je op gewicht wilt blijven. Probeer er daarom voor te zorgen dat je goed slaapt. Ga dagelijks rond dezelfde tijd slapen, sta rond hetzelfde tijdstip op en zorg ervoor dat je kamer zo stil en donker mogelijk is.

5. Houd je gewicht in de gaten

Vaak gaat terug aankomen sneller dan we in de gaten hebben. Weeg en meet jezelf daarom regelmatig om te checken of je op gewicht blijft. Dan kan je meteen ingrijpen als het aantal kilo’s toch begint te stijgen.

Naast het wegen op de weegschaal, is het een goed idee om ook je taille regelmatig op te meten. Hoe vaak je jezelf precies weegt en/of meet is een persoonlijke keuze. Wekelijks of tweewekelijks is zeker voldoende.

Weeg je jezelf vaak? Maak je dan niet te druk om kleine schommelingen. Vooral bij vrouwen is het normaal dat je gewicht gedurende de maand wat schommelt. Dit heeft onder andere te maken met hormonale veranderingen en de hoeveelheid vocht die je vasthoudt.

6. Vermijd stress

Stress heeft een beetje hetzelfde effect als een slechte nachtrust: het kan ervoor zorgen dat je meer honger krijgt en dat je sneller voor ongezond eten kiest. Daar komt nog eens bij dat cortisol, het bekendste stresshormoon, je lichaam de opdracht geeft om (buik)vet op te slaan. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning in je leven.

7. Eet veel groentes

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer groentes eten gelinkt kan worden aan een gezonder gewicht. Dat is makkelijk te verklaren: groentes bevatten weinig calorieën en kunnen toch goed verzadigen. Groentes zijn bovendien onmisbaar voor een gezond lichaam.

Probeer daarom dagelijks minimaal 250 gram groentes binnen te krijgen. Dit maak je een stuk makkelijker voor jezelf door bij je ontbijt, lunch of tussendoortjes al groentes te eten en niet alleen bij de avondmaaltijd.

Zo lukt het je!

Veel mensen hebben er moeite mee om niet terug aan te komen nadat ze hun streefgewicht bereikt hebben. Met de tips uit dit artikel lukt het je echter wel. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en nachtrust, eet veel groentes en probeer stress en simpele koolhydraten te beperken.

Bronnen: Donnelly JE, Blair SN, Jakicic JM, Manore MM, Rankin JW, Smith BK, Med Sci Sports Exerc, 2009. Monica L Bertoia, Kenneth J Mukamal, Leah E Cahill, Tao Hou, David S Ludwig, Dariush Mozaffarian, Walter C Willett, Frank B Hu, Eric B Rimm, PLoS Med, 2015. Salam Ranabir, K Reetu, Minerva Endocrino, 2014.

Afslanken, Inspiratie, Weekmenu

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde