Soto ajam (Indonesische kippensoep)

Soto ajam is een goedgevulde, aromatische kippensoep uit de Indonesische keuken. Ik maak een makkelijke variant met onder andere kipfilet, rijst, taugé en ei. Bestrooi de soep voor serveren met gefrituurde uitjes.

Wereldgerecht, Kiprecepten, Indische recepten, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 3 cm verse gember, geschild
  • 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd zodat aroma vrijkomt
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl kurkuma
  • 1 el ketjap manis
  • 2 kippenbouillontabletten, verkruimeld
  • 150 g basmatirijst
  • 4 eieren
  • Bosje peterselie of selderij, fijngehakt
  • 125 g taugé
  • Zonnebloemolie

Optioneel om erbij te serveren

  • Gebakken uitjes
  • Sambal
  • Kroepoek
  • Citroenpartjes

Bereiding

    1. Leg de kipfilets in een kookpan en vul aan met 1,2 liter koud water. Voeg de gember en citroengras toe en breng aan de kook. Schep eventueel bovendrijvend wit schuim weg. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat 8 tot 10 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is, afhankelijk van de dikte van de kipfilet kan het ook korter of langer duren. Haal de kip uit de bouillon en laat iets afkoelen. Zeef de bouillon. Trek de kipfilets met twee vorken uit elkaar en dek af om warm te houden.
    2. Verhit een scheutje olie in een ruime (soep)pan. Fruit de sjalot, knoflook en kurkuma op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de ketjap en gezeefde bouillon toe. Voeg naar smaak de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat de bouillon zachtjes pruttelen.
    3. Kook de rijst gaar volgens de omschrijving op de verpakking. Kook de eieren hard in 8 minuten. Spoel af met koud water en pel ze.
    4. Verdeel de rijst, taugé, kip en peterselie over 4 soepkommen en giet de hete bouillon eroverheen. Halveer de eieren en leg bovenop de soep.
    5. Bestrooi met wat gefrituurde uitjes en serveer met de overige ingrediënten.

Soto ajam (Indonesische kippensoep)

8 reacties

Verdeel je liefde

  1. Rene

    Dit was echt een superlekker en makkelijk gerecht. Citroengras was enkel per 6 stuks te koop bij de Jumbo dus heb de rest van de stengels ingevroren.

  2. Caroline Horjus

    Heerlijk 😋 voor herhaling vatbaar !

  3. Pieter-Jan

    Heerlijk recept lijkt mij.
    Maar het zou handig zijn om bij bv kipfilet(koken)de kooktijd er bij te zetten
    Dus hoelang moeten de kipfilets koken,alvorens het vuur lager te zetten?
    Ook handig om dit bij andere recepten te doen….
    Duidelijk de kooktijden erbij zetten…

    1. Hoi Pieter-Jan, volgens mij staat het duidelijk omschreven en er staat ook een kooktijd bij. Ter extra verduidelijking heb ik nog toegevoegd ‘zodra het water kookt’, hopelijk kom je eruit zo. 🙂

      1. Corline

        Hoelang moet de soep pruttelen? De gehele tijd dat de rijst kookt en eieren gekookt moeten worden?

      2. Rene

        Dit was echt een superlekker en makkelijk gerecht. Citroengras was enkel per 6 stuks te koop bij de Jumbo dus heb de rest van de stengels ingevroren.

  4. Lianne

    Een heerlijke soep. Verhoudingen ook prima! Echt aan te raden om een keer (en vaker) te maken;-)

    1. Superleuk om te horen Lianne! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin