Spruitjes ovenschotel met gehakt

Van ovenschotels krijg ik nooit genoeg. Op de een of andere manier vind ik alles gewoon smakelijker als het uit de oven komt. Helemaal als het gerecht gegratineerd is met een beetje kaas voor een krokant korstje!  Deze spruitjes ovenschotel met zachte aardappelpuree, gekruid gehakt en kaas is er weer een voor op onze favorietenlijst! 

Menu, Seizoen, Vleesrecepten, Herfstrecepten, Winterrecepten, Ovenrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappel, geschild en in stukken
  • 150 ml halfvolle melk
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 tl gedroogde peterselie (of een paar takjes fijngehakte verse peterselie)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 500 g gemengd gehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel vadouvan (zie onderstaande tip)
  • 750 g spruitjes, schoongemaakt, kontje eraf en gehalveerd
  • 100 g belegen kaas, geraspt

Tip! Vadouvan is een warm, geurig specerijenmengsel met onder andere ui, mosterdzaad, komijn, kaneel, fenegriek en peper. De smaak is vergelijkbaar met kerrie maar dan milder en meer complex. (Als je wilt kun je in dit recept ook kerrie gebruiken.) Het is heerlijk om vis of kip mee te kruiden, maar smaakt ook heerlijk in pompoensoep!

Spruitjes ovenschotel met gehakt

Bereiding

Verwarm de ovengrill (de bovenste grillspiralen van je oven om te gratineren). Heb je geen grill, verwarm de oven dan op 220 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.

Kook de aardappels in een pan met water tot ze zacht zijn. Breng ook een pan met water aan de kook voor de spruitjes. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk en boter tot een smeuïge puree. Breng goed op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.

Verhit —ondertussen als de aardappels koken — een koekenpan met de zonnebloemolie en fruit de ui op laag vuur tot hij zacht en glazig is. Voeg het gehakt, de knoflook en vadouvan toe en breng op smaak met zout en peper. Bak op hoog vuur enkele minuten tot het gehakt begint te kleuren. Verdeel het gehaktmengsel over de aardappelpuree.

Breng een pan met licht gezouten water aan de kook voor de spruitjes. Voeg de spruitjes toe aan het kokende water en kook ze 2 tot 3 minuten, zodat ze nog een lekkere bite en frisgroene kleur. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Verdeel de spruitjes over het gehakt en bestrooi met geraspte kaas.

Gratineer enkele minuten onder de hete ovengrill — of 20 minuten in de oven — tot de bovenkant goudbruin is.

Spruitjes ovenschotel met gehakt

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin