Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Bloemkoolschotel met gehakt
Ovenschotels zijn geliefd! Dat blijkt wel uit onze statistieken. Zo staan de broccoli-ovenschotel, de ovenschotel met prei en gehakt en de spinazie-ovenschotel steevast in de top 10 meest bekeken recepten.
Begrijpelijk, want ovenschotels zijn verrukkelijk en goed voor te bereiden. Een ovenschotel maak ik het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken en alles nóg lekkerder wordt – en als je eters krijgt, hoef je de hele mikmak alleen nog af te bakken. Ideaal dus.
Vier vandaag de liefde met deze heerlijke bloemkoolschotel met gehakt. Net als de andere ovenschotels is dit een regelrechte topper!
Hoofdgerecht voor 4 personen – 20 minuten + 40 minuten in de oven – geschikt om in te vriezen
Ingrediënten
- 500 g bloemkoolroosjes
- 600 g voorgekookte aardappelschijfjes, kant-en-klaar of zelf koken*
- 300 g rundergehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Half bosje lente-ui, in ringen gesneden
- 300 ml melk
- 1 Groentebouillontablet
- 50 g bloem
- 50 g boter
- 125 g geraspte kaas
- Olie om in te bakken
*Voor het lekkerste resultaat kook je circa 640 gram aardappels met schil in licht gezouten water gaar. Afgieten en direct pellen. Volledig laten afkoelen en daarna in plakjes snijden.
Verder nodig
Kookpan, koekenpan, ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in circa 6 tot 8 minuten beetgaar (dus niet zacht). Giet de bloemkool af in een vergiet en vang 250 ml kookvocht op. Laat de bloemkool goed uitlekken (belangrijk omdat de ovenschotel anders erg nat wordt).
Verhit een koekenpan met een scheutje olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de helft van de lente-ui erdoor. Bak verder, totdat het vrijgekomen vocht verdampt is en zet het vuur uit.
Verhit een kook- of sauspan met de boter en laat smelten. Voeg de bloem toe en roer circa een minuut goed met een garde, om de bloem te laten garen. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de melk en het opgevangen kookvocht van de bloemkool toe. Blijf goed roeren, totdat je een gladde en gebonden saus hebt. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor, totdat deze is opgenomen en voeg dan de overige lente-ui toe. Zet het vuur uit.
Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, gevolgd door de bloemkool en het gehakt. Verdeel de helft van de saus erover en bedek met de overige aardappelschijfjes. Verdeel de resterende saus over de aardappels en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat voor serveren iets afkoelen.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 15:38
Beste recept ooit! nadat smulweb door jumbo is overgekocht en verpest heb ik deze maar snel zelf opgeslagen, moet er niet aan denken dit kwijt te raken<3
om 19:18
Mijn schoondochter is allergisch voor gluten dus ipv bloem heb ik boekweitmeel gebruikt. Dezelde hoeveelheden en….. Het smaakte heerlijk!
om 09:06
Fijn om te horen Gerry! 🙂
om 11:49
Zou je dit ook met crème fraiche kunnen maken?
En wat veranderd er dan?
om 16:20
Bedoel je in plaats van de saus? Dat zou kunnen maar ik durf niet te zeggen hoe het resultaat dan smaakt.
om 11:55
Heerlijk recept! Staat hier haast elke maand op tafel! Maak het op zondag en we eten er dan maandag en dinsdag van na het werk, ideaal! Zelfs de peuter van 2 vind het lekker!
om 10:13
Slim om het van tevoren al te maken Lizzy en leuk om te horen dat jullie er zo dol op zijn! 🙂
om 00:26
Bedankt voor het heerlijke recept.
Dit komt beslist vaker op tafel.
Zelf heb ik het gehakt vooraf een beetje gekruid met gehaktkruiden.
We aten met zijn tweeën bijna de schaal leeg.
om 13:55
Wat is dit een heerlijke bloemkoolovenschotel. . De kinderen en kleinkinderen hebben er van gesmuld. De gaan we vaker eten. Top
om 23:21
Hoe kan ik een restje van deze schotel het beste opwarmen?
om 09:34
Afgedekt in de magnetron of oven kan allebei. In de oven op circa 180 graden afgedekt met alufolie circa 30 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
om 19:28
Heerlijk, echte aanrader
om 15:03
hoeveel kookvocht van de bloemkool moet ik gebruiken?
om 15:20
Staat in de beschrijving! 🙂
om 15:30
Sorry, maar ik zie nergens in de beschrijving hoeveel kookvocht je moet gebruiken.
En hoe hoog moet de oventemperatuur?
om 11:15
Erg lekker! Gisteren voor 2 pers gemaakt, dus alles door de helft (behalve de bloemkool inhet kader van meer groenten eten) en viel erg in de smaak. Volgende keer ga ik ook de aardappelen weglaten en nog meer bloemkool en/of broccoli gebruiken (koolhydraatarm). Dank!
om 17:40
Ohh jeetje deze is echt heerlijk! Vooral die saus! Om je vingers bij af te likken
om 16:22
Is en blijft een heerlijk recept, maar vooral ook erg leuk om te bereiden.
Nog leuker is het smullen wat daarna volgt.
Heb t vandaag gevarieerd door en bloemkool en broccoli te gebruiken.
Zal mij benieuwen.
om 08:31
Hoi Ron, een combi van bloemkool en broccoli is ook heerlijk. Goed idee! 🙂
om 09:48
Kun je nog wel koken of bakken zonder kaas? Overal komt kaas in of op . Dit is niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die allergisch voor kaas zijn.
om 15:35
Hoi Gea, als je geen kaas lust of mag kun je het gewoon weglaten, of bij gratineren bijvoorbeeld vervangen door paneermeel en vlokjes boter. Zo krijg je ook een knapperig korstje.
om 15:28
Wat een smakelijk recept we hebben gesmuld. Zelfs mijn dochters die bloemkool gewoonlijk niet lekker vinden. Ik heb deze week pas je site gevonden en heb al zoveel heerlijkheden voorbij zien komen. En de meeste recepten zijn (relatief) eenvoudig. Ik ga de komende tijd heel veel uitproberen. Je hebt een top site, Annemiek!
om 10:21
O wat leuk om te horen Annette! 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je allemaal nog meer gaat maken. 🙂
om 15:13
Aankomende week ga ik de boerenkool quiche maken en de macaroni schotel met courgette en mozarella. Ik verheug me er al op!
En gisteren heb ik de stroopwafelcake gebakken. Smullen:)
om 09:28
Joehoe! Superleuk Annette! Ben benieuwd naar het resultaat. 🙂
om 12:18
Lovely ?
Gisteren voor het eerst gemaakt. Ik wilde af van de chemische pakjes ?
Ik ben razend enthousiast!!!
om 14:12
Superleuk om te horen Nik! 🙂
om 11:17
Hij was heerlijk! Bedankt 🙂
om 21:16
Hoi Marie, Onze kinderen vonden het ook super lekker. Ik heb de helft van de boter gebruikt omdat we door de weeks proberen meer bewust te koken. Toch heel lekker. Ik kan heel goed koken zeggen de kids. Dank voor dit recept. Ik maak het zeker vaker.
om 21:12
Echt een top, overheerlijk recept!! Heb voor de extra smaak nog een lepel kruidenkaas toegevoegd aan de saus!
om 19:00
Leuk om te horen Nadine! 🙂
om 17:56
Heerlijk deze!! Vriendlief is er dol op, en ik ben ook helemaal fan. Hij staat al voor de 3e keer in de oven 🙂
om 11:21
Leuk om te horen Dianne!
om 14:06
Hoi heb hem al een paar keer gemaakt en hij is heerlijk. Zou je de schotel ook een dag van te voren kunnen maken.?
om 09:11
Hoi Karin, ja hoor dat kan! 🙂
om 20:44
Een groot succes!! Ik heb een beetje extra kaas door de saus gedaan… Mmm!
om 11:08
Extra kaas is altijd goed Tamara! 🙂
om 15:26
Hallo Annemiek deze schotel al eerder gemaakt en ze vinden het heel lekker en ik bak en kook meer van je recepten en wilde je even bedanken ze smaken allemaal lekker en ze zijn zo mooi overzichtelijk met die foto,s erbij
wens je hele fijne Kerstdagen en een voorspedig 2016 en dat we nog lang mogen genieten van je recepten ??
om 17:21
Heel erg leuk om te horen dat je zo geniet van mijn recepten Thea! Ik wens jou natuurlijk hetzelfde toe. ? Wat mij betreft wordt ook 2016 weer een bijzonder smakelijk jaar!
om 17:24
ik ben benieuwd hij staat nu in de oven en ruikt al overheerlijk
om 10:36
Leuk Irene! Hopelijk heeft hij goed gesmaakt. 🙂
om 16:03
Hi Annemiek! Ik ben benieuwd wat ik met het vocht van de bloemkool doe die ik heb opgevangen (250 ml)
om 16:50
Hoi Linde, zie hier: ‘Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de melk en het opgevangen kookvocht toe.’ Ik zal er even van maken: ‘opgevangen kookvocht van de bloemkool’. 😉
om 12:51
Oeh dit ziet er super lekker uit! Ik heb nog nooit bloemkool schotel gemaakt maar ik ga vandaag een poging wagen! Dankjewel voor het delen
om 09:39
Hoi Annemiek. Geschikt om in te vriezen zeg je, wanneer doe je dat dan? Na afbakken of na voorbereiding van de ovenschotel? En gewoon in de glazen schaal?
om 12:59
Hoi Andrea, je kunt hem zowel voor als na het afbakken invriezen. Ik zou hem niet in de ovenschaal invriezen, dan kan de schaal barsten. Gebruik voor het invriezen een speciale diepvriesbak.
om 13:01
Deze staat voor vanavond op het menu, ik ben benieuwd! Ik ben dol op ovenschotels!!!
om 12:39
Leuk Elisa! Hoop dat ie gesmaakt heeft. 🙂
om 18:42
De schotel staat in de oven en hij ruikt al heerlijk!!! dit word zeker weer een favoriet die in mijn receptenmap gaat!!
om 14:26
Haha, ik hoop dat hij gesmaakt heeft Mirjam! 🙂
om 16:37
Hij staat nu in de oven en ik heb er nu al zin in. Voor mijn gevoel duurde de voorbereiding toch wel iets langer dan 20 minuten 😉
om 11:03
Hoi Mirte, 20 minuten is misschien wat enthousiast, maar wel mogelijk. 🙂 Je zult zien dat het je de volgende keer al wat sneller afgaat. Hopelijk heeft hij je/jullie goed gesmaakt.
om 12:18
Ja het smaakte weer prima 🙂
om 12:21
Fijn om te horen Mirte!
om 22:46
Ziet er lekker uit! Bak je het als je het een dag vantevoren maakt al wel helemaal af? En dan de volgende dag alleen nog opwarmen in de oven? Of hoe doe je dit?
om 09:15
Hoi Marie, je hoeft hem niet eerst af te bakken. Na het opbouwen van de ovenschotel helemaal laten afkoelen, goed afdekken en wegzetten in de koelkast. Daarna afbakken zoals omschreven. Kan zijn dat hij dan iets langer in de oven moet omdat de schotel koud is.
om 10:55
Als ik de schotel alvast vanavond zou klaarmaken en morgen afbakken in de oven, kan je het dan ook nog de dag daarna eten? Ik zou hem namelijk maken voor 2 dagen maar dan wel al de avond van tevoren 😉
om 15:54
Ja hoor Sonja, dat kan zeker! 🙂
om 20:02
Lijkt me een lekker recept maar als ik het uit wil printen moet dat dan echt over 12 pagina’s. Dat is weer niet echt printervriendelijk.
om 13:05
Ik heb hem al 3 keer gemaakt wij vindenhet echt heerlijk.
om 13:19
Leuk om te horen Melisa! 🙂