Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Spätzle-ovenschotel met spek en champignons
Hoewel de lente officieel zijn intrede heeft gedaan en ik alweer volop bezig ben met het koken van lichte lenterecepten, deel ik vandaag nog een hartverwarmend wintergerecht met je: spätzle-ovenschotel met spek, champignons en romige kaassaus.
Ik maakte deze spätzle-ovenschotel enkele weken geleden al, maar het kwam er niet van om het recept eerder met je te delen. Ach, wat maakt het uit: ook bij wat warmer weer, smaakt hij ovenheerlijk!
Spätzle zijn dikke deegslierten afkomstig uit het zuiden van Duitsland en Oostenrijk en worden na het koken vaak gebakken in boter en geserveerd met spek, kaas en room. Tijdens speciale actieweken kun je ze soms kopen bij de Aldi of Lidl, maar anders kun je ze in dit recept vervangen door lange elleboogjes macaroni (maccheroni).
Het schijnt trouwens dat je spätzle ook heel eenvoudig zelf kunt maken, maar tot op heden heb ik dat nog niet geprobeerd. Ik zet hem snel op mijn nog-te-koken-lijst. Wordt vervolgd …
Hoofdgerecht voor 4 personen — 20 minuten + 40 minuten in de oven
Ingrediënten
- 300 g spätzle
- 2 uien, in smalle ringen gesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 125 g mager gerookte spekreepjes
- 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
- 50 g boter
- 1/2 kippenbouillontablet
- 50 g bloem
- 400 ml halfvolle melk
- 150 g geraspte kaas
- 50 g blauwaderkaas (bijv. danablu)
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
Verder nodig
Ovenschaal, zeef of vergiet
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.
Kook de spätlze in ruim kokend water, totdat ze net niet beetgaar zijn. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken in een zeef of vergiet. Doe de spätzle terug in de pan.
Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes, uien, knoflook en champignons op middelhoog vuur, totdat de uien en champignons zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg het ui-spek-champignonmengsel (houd een klein beetje achter) toe aan de spätzle en meng door elkaar.
Smelt de boter in een ruime sauspan — niet laten kleuren —, verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. Bak de bloem op laag vuur, al roerend met een garde, een minuut mee om te laten garen. Voeg langzaam de melk en 200 ml water toe. Breng de saus al roerend aan de kook en zet het vuur dan laag. Voeg 75 g geraspte kaas, de blauwaderkaas en peterselie toe en laat de saus op laag vuur enkele minuten pruttelen. Voeg de saus toe aan de spätzle en roer door. Verdeel de spätzle over de ovenschaal en bestrooi met de overige geraspte kaas. Verdeel het achtergehouden ui-spek-champignonmengsel over het midden van de ovenschotel.
Bak de ovenschotel 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Lekker met een groene salade.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Duitse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Pastarecepten
om 18:51
Heerlijk, ik heb er wel kipfilet bij gedaan en lekker makkelijk een zakje champignon(groente?)mix van de appie mmmmm
om 17:49
Heerlijk lijkt mij dit, maar waar koop je spätzle?
om 09:19
De Aldi en Lidl hebben ze vaak!
om 08:21
Lijkt me lekker, alleen 1 ding, ik lust geen champignons. Waarvoor kan ik deze vrrvangen
om 17:29
Hoi Bertina, om maar even in herfstachtige sferen te blijven: pompoenblokjes of spruitjes (gehalveerd) zijn ook erg lekker. Je kunt dezelfde bereiding aanhouden als bij de champignons.
om 15:43
Hoi Annemiek,
Deze schotel heb ik al denk ik nu 30 keer gemaakt en vooral mijn man vind dit super lekker. De spätzle koop ik groot in bij de Lidl als het in de winkel is.
Ik maak regelmatig jou lekkere recepten.
Bedankt Annemiek en ga zo door!
Groetjes Angelique
om 15:59
Superleuk om te horen Angelique! 🙂 Daar koop ik hem ook meestal trouwens…. 😉
om 16:49
Zou ik dit gerecht ook van te voren kunnen bereiden en het afbakken als ik het wil eten.
om 18:53
O wat een heerlijke schotel was bang dat mijn man het niet lekker zou vinden door de schimmelkaas maar daar proef je niks van echt een aanrader…
om 10:57
Leuk om te horen Ingrid! 🙂
om 08:14
Hoi hoi. Zou ik de blauwe kaas ook kunnen weglaten ? Lusten wij allemaal niet. Groetjes Diana
om 09:03
Ja hoor Diana, dat kan! 🙂
om 17:14
Aldi Süd heeft ze standaard in assortiment.
om 17:02
Hoi! Ik ga het recept nu maken met spatzle uit Oostenrijk. Ik ben super benieuwd. Het klinkt nu al als een goed recept.
om 19:11
Soms geef ik er mijn eigen draai aan. Maar het blijft een super gerecht. Voor de zoveelste keer gemaakt. Ove(n)(r) heerlijk.
om 17:22
Voor de tweede keer gemaakt hij blijft heerlijk
om 16:48
Hoi Annemiek,
waar kan ik die spätlze kopen heb overal gezocht maar kan ze niet vinden.
Olga
om 22:21
Hoi Olga, spätzle kan idd lastig te vinden zijn. tijdens speciale actieweken verkoopt Aldi of Lidl ze soms. Maar als je ze niet kunt vinden kun je ze prima vervangen door gewone pasta.
om 19:09
momenteel volop verkrijgbaar bij de lidl.
dus ga ik ‘m maken. recept gezocht en deze lijkt mij verrrukkkkeluk.
Dorine
om 19:31
Hoi Dorine, leuk om te horen dat je hem gaat maken! Ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft… 🙂
om 11:50
Ik ga ‘m vanavond eindelijk maken. Bonuszoon (16 jaar dus groter eter ondertussen) is hier en eet gezellig mee. Eigenlijk houden de mannen niet van blauwe kaas maar ik ga niks zeggen. Je zult zien dat ze het heerlijk vinden. 😉
om 16:09
Haha, dat werkt idd het beste Tessa, niets vertellen. Ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft. ?