Stoofperen (klassiek, met port, alcoholvrij en blank)

De tijd van de stoofperen is weer aangebroken! Niet te versmaden bij stamppot of wildgerechten, of lekker bij het dessert. De lekkerste stoofperen maak je natuurlijk zelf. Het is zo makkelijk!

Hoe je de klassieke stoofperen in rode wijn maakt, of een variant met port, bessensap (alcoholvrij) of water (blanke stoofperen) lees je hier! 

Wereldgerecht, Thema recepten, Basisrecepten, Seizoen, Kerstrecepten, Herfstrecepten, Zoete keuken, Winterrecepten, Groenten, Dessert, Hollandse recepten, Bijgerecht, Zoet

Ingrediënten

 • 1 kg Gieser Wildeman stoofperen
 • 750 ml soepele rode wijn, port, bessensap (alcoholvrij) of water (blanke stoofperen)
 • Fijne kristalsuiker (zie bij de bereiding meer over de hoeveelheid)
 • 1 mandarijntje of sinaasappel
 • 6 kruidnagels
 • 1 à 2 kaneelstokjes

Verder nodig

 • Dunschiller
 • Grote pan met deksel
 • Eventueel een sudderplaatje (zie opmerking bereiding)

Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.

Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts. Om het vocht te binden roer je 1 à 2 eetlepels maizena met een klein beetje water tot een glad papje. Haal de stoofperen uit het vocht en voeg het papje al roerend toe aan het stoofperenvocht. Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Leg dan de stoofperen weer terug in de pan, zodat ze bedekt zijn met de saus.

Bereiding

Schil de stoofperen maar laat het steeltje zitten. Zet de stoofperen rechtop naast elkaar in een pan en zorg dat ze niet omvallen. Leg ze niet bovenop elkaar, verdeel ze anders over twee pannen. Giet er zoveel rode wijn, port, bessensap of water over tot ze volledig onderstaan, vul aan met water als je niet genoeg wijn, port of bessensap hebt. Steek de kruidnagels in de mandarijn of sinaasappel en voeg ze samen met de suiker* (zie opmerking hieronder) en het kaneelstokje toe aan de stoofperen. Breng het vocht aan de kook en zet het vuur dan zacht. Doe de deksel op de pan en stoof de peren in circa 3 uur, of tot ze zacht en rood zijn. Gebruik een sudderplaatje als het kookvocht te hard gaat koken, het mag net zoals stoofvlees zachtjes pruttelen. Laat de stoofperen afkoelen in het stoofvocht.

*Bepaal de hoeveelheid suiker naar eigen smaak. Begin met een paar eetlepels en proef tijdens de bereiding of je het vocht zoet genoeg vindt. Voeg anders wat extra suiker toe. Bij het gebruik van port en bessensap kun je minder suiker gebruiken dan bij rode wijn omdat die zelf al redelijk zoet zijn.

5 reacties

Verdeel je liefde

 1. Yliza

  Ben het nu aan maken voor morgen. Moet je de stoofpeertjes in het sap bewaren om de dag erna op te warmen?

  1. Hoi Yliza, je kunt de stoofpeertjes idd bewaren in het vocht en daar ook weer in opwarmen.

 2. Anneke

  In plaats van maizena gebruik ik aardappelmeel, dan blijft het mooi helder.
  Ook vries ik altijd wat porties in.

 3. Marjolein

  Lijkt me heerlijk nog nooit gemaakt maar kun je plaats gewone suiker ook die stoofpeertjes suiker gebruiken die roze.

  1. Hoi Marjolein, die roze suiker is suiker waaraan kleurstof is toegevoegd om de peertjes rood te kleuren. Uiteraard kun je die gebruiken als je dat liever wilt.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin