Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Tzatziki – onovertroffen Griekse eenvoud!
Griekenland is een van mijn meest favoriete vakantiebestemmingen. Het heerlijke klimaat, de gastvrijheid en de pittoreske dorpjes met witbeschilderde huizen die adembenemend afsteken tegen de azuurblauwe zee met schitterde baaien, maken dit land voor mij tot een ultieme vakantiebestemming. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het eten!
Nu de zomer eindelijk is begonnen en de temperaturen oplopen, maak ik regelmatig een Griekse salade, saganaki en tzatziki. Hoewel tzatziki eigenlijk een salade is, kennen wij hem vooral als verrukkelijke, romige komkommer-knoflookdip. De bereiding is snel en eenvoudig en de smaak onovertroffen: verkoelend, fris, vol en romig. Heerlijk als dip bij gegrilde (Griekse) vleesgerechten zoals gyros, souvlaki, bifteki en natuurlijk de bekende mixed grill.
Ingrediënten
- 6 flinke eetlepels dikke Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 el fijngehakte verse dille
- 1 el citroensap
- Zeezout uit de molen
- Extra vierge olijfolie
Verder nodig
Grove rasp
Bereiding
Schil de komkommer met een dunschiller en snijd hem overlangs doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommer grof, doe in een kom en laat even staan.
Knijp met je handen het overtollige vocht eruit. Meng de komkommer met de yoghurt, knoflook, dille, citroensap en de olijfolie en roer goed door. Breng op smaak met grof gemalen zeezout uit de molen. Maak de tzatziki het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Druppel vlak voor serveren nog wat olijfolie over de tzatziki.
Enjoy!
Menu, Themarecepten, Wereldgerechten, Barbecuerecepten, Griekse recepten, Mannenvoer, Salades, Voor bij de borrel
om 15:23
Hoi Annemiek,
Een prachtig recept.
Hoeveel olijfolie is nodig?
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
om 09:16
Hoi Manolito, een klein scheutje olijfolie is voldoende.
om 12:10
Kan je knoflook ook vervangen voor knoflookpoeder
om 14:59
Lekker die Tzaziki met gebakken aardappeltjes en Stifado.
om 16:56
We maken a jaren grofweg hetzelfde recept voor tzatziki. Om het rapsen te versnellen gooi ik het tegenwoordig in de hakselaar nadat de zaden eruit zijn. Een beetje grofhouden en daarna met de hand het overtollig vocht eruit knijpen. Klaar binnen een paar minuten!
om 12:29
Bedankt voor de tip Sandor!
om 14:09
Zojuist gemaakt. Nu de koelkast in voor morgen. We eten t lekker bij zelf gemaakte gyros en keftedes. Nu al zin in!!!!
om 19:11
Dit recept klinkt lekker! Hoe lang blijft het goed in de koelkast?
om 16:40
Geen idee Cynthia, hier gaat het altijd de eerste dag al op. ? Ik gok enkele dagen.
om 16:16
Heerlijk! Tzaztiki verveelt nooit.
Ik gebruik vaak verse munt in plaats van dille. Ook superlekker.
om 10:56
Hmmm… ja, munt kan er ook zeker bij Sylvia. Lekker fris!