Vis Florentine is een klassiek gerecht uit de Franse keuken: zacht gegaarde visfilet — ik gebruik kabeljauw — op een spinaziebedje met romige kaassaus gegratineerd in de oven. Het is een makkelijk gerecht om te maken. Lekker om te serveren met gebakken of gekookte krieltjes of aardappels.
Florentine
De term “Florentine” verwijst naar gerechten (vaak met vis, maar met kip of ei kan ook) die worden geserveerd op een bedje van spinazie en worden bedekt met een Mornay-saus (een bechamelsaus met kaas). Het is een elegant gerecht dat vaak wordt geserveerd met rijst, aardappel of knapperig brood.
Vis
Meestal wordt er voor dit gerecht witte visfilet gekozen zoals kabeljauw, schelvis of tong. Ik heb gekozen voor kabeljauw. Je kunt de vis bakken, stomen of pocheren, net wat jouw voorkeur heeft. Ben je niet zo’n visliefhebber, dan kun je de vis ook vervangen door bijvoorbeeld een gepocheerd ei of gebakken kip.
Spinazie
De spinazie wordt meestal kort gebakken met knoflook tot het geslonken is. Je kunt de spinazie, vis en saus opstapelen in een ovenschaal en even gratineren in de oven voor een mooi goudbruin korstje, maar je kunt de spinazie ook door de saus mengen. In dat geval zou ik de spinazie wat fijner hakken.
Saus
Mornay-saus is een bechamelsaus waar kaas (vaak Gruyère of Parmezaan) aan is toegevoegd. Deze saus smaakt heerlijk bij de spinazie en vis. Voor wat extra pit voeg ik een vleugje mosterd toe en wat blokjes tomaat voor de kleur.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Tip! Meng een beetje paneermeel door de spinazie voordat je hem in de ovenschaal legt om het overtollige vocht te absorberen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter of olie.
Verhit een ruime koekenpan met een klont roomboter en fruit de knoflook aan tot hij licht begint te kleuren. Voeg de spinazie in fases toe en roerbak verder tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Doe de spinazie in een zeef en druk het overtollige vocht eruit. (Zie de tip hieronder.) Schep de spinazie in de ovenschaal.
Verhit een kookpan met 30 gram roomboter. Voeg de bloem toe en roerbak 5 minuten op laag vuur om de bloem te garen. Voeg de melk toe en roer met een garde tot een gladde saus. Roer de eidooier, Gruyère en mosterd door de saus. Breng indien nodig op smaak met zout. Roer de tomaat door de kaassaus.
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Leg ze op de spinazie en giet de kaassaus erover.
Bak 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) in het midden van de oven, of tot de vis gaar is. (Als je wilt dat de bovenkant bruin wordt kun je de schotel nog een paar minuten onder een hete oven grill plaatsen.)
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie