Walnotentaart

Tijdens onze vakantie vorig jaar in de Dordogne proefde ik voor het eerst een walnotentaart en ik was op slag verliefd op deze lekkernij. Nu wij zelf ook een walnotenboom in onze tuin hebben die elk jaar garant staat voor een overvloedige oogst vond ik het tijd worden om zelf een walnotentaart te bakken. Ik ben blij want het resultaat is net zo lekker als de Franse variant!

Seizoen, Gebak, Herfstrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

Bodem

  • 250 g bloem
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 125 g koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 1 ei, losgeklopt

Vulling

  • 250 g walnoten, grof gehakt + 6 halve walnoten voor garnering
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el honing
  • 1 el bloem
  • 200 g crème fraîche
  • 1 ei + 1 ei extra om te bestrijken
  • 3 el Kirsch (walnotenlikeur of rum kan ook)

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 23 cm
  • Vershoudfolie
  • Kwastje om te bestrijken
  • Taartrooster

Bereiding

Meng in een kom de bloem, suiker, het zout en de citroenschil. Voeg de boter toe en kneed met koele handen snel tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed verder tot een compacte deegbal. Wikkel in vershoudfolie en laat 45 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht op 160 graden). Vet de springvorm in met boter of olie.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed de springvorm hiermee. Laat het overtollige deeg even zitten.

Roer in een kom de walnoten, poedersuiker, honing en bloem door elkaar. Voeg de crème fraîche, het ei en de kirsch toe en roer glad. Verdeel het walnotenmengsel over de taartbodem.

Snijd het overtollige deeg langs de randen af zodat de deegrand en de vulling even hoog zijn (de deegrand mag net iets hoger zijn). Vorm een bal van het overtollige deeg en rol opnieuw uit tot een ronde lap. Dek hiermee de bovenkant van de taart af. Druk de randen dicht. Klop het andere ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.

Bak de taart 60 minuten in het midden van de oven of tot de bovenkant goudbruin is. Laat hem afkoelen op een taartrooster. De taart is na 1 à 2 dagen het allerlekkerst. Als je de taart na het afkoelen goed inpakt met vershoudfolie kun je hem op een koele en donkere plek minstens een week bewaren.

Bestrooi de walnotentaart vlak voor serveren eventueel met wat poedersuiker en garneer met de halve walnoten.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Rozanne

    Kan hij ook zonder de likeur?

    1. Ja hoor Rozanne, dat kan, maar de likeur geeft wel echt iets extra’s. 😉

      1. Carolyn Börger

        hij staat in de oven, ben benieuwd. Ik miste de honing bij bereiding uitleg maar heb het er doorheen gedaan bij de vulling. Het lijkt me erg lekker! groetjes

        1. Hoi Carolyn, de honing moet inderdaad door het walnotenmengsel, ik heb het er bijgezet. Bedankt voor je reactie en veel smulplezier! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com