Worteltaart met MonChou-topping

Worteltaart met MonChou-topping

Op appeltaart en chocoladetaart na (de lijst wordt steeds langer) is worteltaart — ook wel bekend als carrot cake — mijn favoriete gebak!

Tot voorheen was de carrot cake van Ottolenghi onovertroffen, maar deze variant met sinaasappel en walnoten brengt mijn standpunt tot wankelen. Help! Ik kan (weer eens) niet kiezen!

Proef zelf maar en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben superreuzebenieuwd!  

Ingrediënten

  • 300 g wortel
  • 110 g walnoten
  • 2 sinaasappels
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • 140 ml zonnebloemolie
  • 200 g basterdsuiker (ik gebruikte donkerbruine basterdsuiker, maar lichtbruin of wit kan ook)
  • 2 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 70 g boter, op kamertemperatuur
  • 35 g poedersuiker
  • 25 g honing

Verder nodig
Browniebakvorm, elektrische handmixer, keukenmachine, spatel, fijne zeef, rasp

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakvorm in.

Maal de walnoten in de keukenmachine, niet helemaal fijnmalen, er mogen nog wat grotere stukken zichtbaar zijn. Rasp de schil van de sinaasappels. Pers het sap van een halve sinaasappel uit.

Doe de walnoten (houd een handje achter voor garnering), sinaasappelschil, kaneel, zout, olie, suiker en eieren in een kom en klop met de mixer luchtig.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag en spatel er luchtig doorheen. Rasp de wortel en spatel door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvorm. Bak 60 minuten in de oven.

Laat de worteltaart volledig afkoelen. Klop voor de topping de MonChou, boter, poedersuiker, honing en sinaasappelsap tot een luchtig glazuur. Strijk dit over de bovenkant van de worteltaart.

Bestrooi met de achtergehouden walnoot.

Worteltaart met MonChou-topping Worteltaart met MonChou-topping

Enjoy!

Amerikaanse recepten, Gebak, Herfstrecepten, Seizoen, Sinterklaasrecepten, Thema recepten, Wereldgerecht, Winterrecepten, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
14 reacties

Verdeel je liefde

  1. Charlotte

    Kan je ipv zonnebloemolie ook olijfolie gebruiken?

    1. Dat zou ik niet doen Charlotte. Olijfolie heeft een veel sterkere smaak dan zonnebloemolie dus dat is in dit recept niet lekker.

      1. Charlotte

        Hallo Annemiek, De taart gisteren gemaakt en als nagerecht voorgeschoteld aan 6 mensen. Iedereen vond het heerlijk, voor herhaling vatbaar. Hij ging helemaal op! Groet, Charlotte

        1. Haha, altijd een goed teken als de taart helemaal opgaat! 🙂

  2. Ilse

    Vandaag gemaakt. Is heerlijk!met witte basterdsuiker wordt hij wel lichter van kleur als op deze foto’s. Bedankt voor het recept! Voor herhaling vatbaar

    1. Leuk om te horen Ilse! 🙂

  3. manon

    Hoe groot is de bakvorm dat jij gebruikt?

    1. De binnenmaten van mijn bakvorm zijn 28×18 cm

      1. manon

        Wanneer ik de taart bak in een ovenschaal met die afmetingen is het dus geen probleem? Heb het gevoel dat het brownie bakblik die jij hebt gebruikt minder diep is. Ben bang dat ik de taart er niet goed uit krijg namelijk..

        1. Hoi Manon, ik heb de worteltaart er ook niet uitgehaald, maar in de bakvorm in blokjes gesneden en vervolgens op een schoteltje geserveerd. Je kunt dus prima een diepe ovenschaal gebruiken. Als je taart uit de vorm wilt halen en op een mooie serveerschaal wilt leggen dan moet je een bakvorm gebruiken met verwijderbare rand. Een springvorm dus.

  4. Karin

    Klopt het Annemiek dat de taart niet echt rijst?
    Vond het al niet veel beslag, heb het daarom in een ronde springvorm gedaan ipv in een brownievorm.

    1. Hoi Karin, dat klopt inderdaad. Je ziet op de foto’s dat hij bij mij ook niet veel is gerezen.

  5. Nina

    Taart is heerlijk!!!

    1. Leuk om te horen Nina! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com