Yoghurtcake met appel

Nu de zomer op zijn eind is, de ochtenden en avonden killer zijn en het blad begint te kleuren, loop ik elke dag een rondje door de tuin om appels en peren te rapen. In onze tuin staan een aantal oude appelrassen zoals de Dijkmans Zoet, Rode Boskoop en sterappel. Na een zorgvuldige inspectie van de appels — het fruit op de grond is vaak aangevreten door insecten die net zo dol zijn op het sappige vruchtvlees als wij — neem ik de mooiste exemplaren mee de keuken in. Tijd voor een lekker baksel!

Omdat we op vakantie in Italië een heerlijke yoghurtcake hadden gegeten, besluit ik een yoghurtcake met appel te maken. Door de toevoeging van olie en yoghurt is deze cake heerlijk smeuïg. De appel geeft de cake een heerlijke bite!

Seizoen, Gebak, Herfstrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 2 appels (ik gebruikte Goudreinet)
  • 1 à 2 tl kaneelpoeder
  • 1 el citroensap
  • 140 g zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 200 fijne kristalsuiker + 1 el extra voor de appel
  • 4 eieren
  • 250 g volle yoghurt
  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 9 g bakpoeder

Verder nodig

  • Cakeblik
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Spatel
  • Fijne zeef

 

 

Als je het lekker vindt kun je ook nog gehakt walnoten of hazelnoten aan de cake toevoegen. Vervang de appel ook eens door plakjes sappige peer!

Bereiding

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175 graden. Vet het cakeblik in met boter of olie.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne plakjes en meng ze in een kom met het kaneelpoeder, citroensap en 1 eetlepel suiker. Zet opzij.

Klop de olie samen met de suiker luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder tot een romig mengsel. Voeg de yoghurt toe en klop op lage stand door het beslag.

Roer de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom door elkaar. Zeef het bloemmengsel in twee porties al zevend boven de kom met beslag en spatel er luchtig doorheen.

Schenk een laagje beslag in het cakeblik en bedek met een laagje appel. Bedek met een laagje beslag en opnieuw een laagje appel. Herhaal deze laagjes tot het beslag en de appel op is. Eindig met beslag en een paar plakjes appel.

Bak 60 minuten in het midden van de oven. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Stort de afgekoelde cake op een bord en serveer op een mooie schaal. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met poedersuiker.

Bewaren: een cake met yoghurt is minder lang houdbaar dan een cake met boter. Bewaar hem afgedekt op een koele en donkere plek niet langer dan 3 tot maximaal 4 dagen.

 

18 reacties

Verdeel je liefde

  1. Gerdi

    Goedemiddag,
    Is dit recept ook te maken met magere yoghurt, of is dat te dun hiervoor?
    Vriendelijke groet

    1. Ik denk wel dat dat kan Gerdi! 🙂

  2. Anne

    Echt een super lekkere cake! Wij aten zelf eerst gewone yoghurtcake maar met appel is nog iets lekkerder. De tweede keer deed ik blokjes appel. Zo sneed de cake iets beter.

  3. Zoë

    Heerlijke cake!
    Misschien was ik iets te ongeduldig en heb ik hem net niet lang genoeg in de oven gedaan, maar hij was nog steeds heerlijk.

    Helaas had ik tijdens het omdraaien van het cakeblik de cake niet helemaal goed los geschud en was de bovenkant eruit gekomen, maar de onderkant niet. Gelukkig maakt dit niets uit voor de smaak. Ik ga hem vaker proberen!

  4. Hettie

    Werk in de nachtdienst en de cake staat nu in de oven. Heb rozijnen en wat vanille en amandel aroma toegevoegd, helaas geen noten in voorraad. Gebruik 1,5x ingrediënten voor een taartvorm van 25 cm, met 1 appel meer en minder suiker. dit gaat altijd goed en mijn buren hebben morgen weer lekker wat te smullen.

  5. Ria Jutjens

    Deze cake heb ik nu 2x gemaakt. In de oven wordt hij mooi hoog, maar zakt uiteindelijk toch weer wat in en uit de oven tijdens het afkoelen nog verder. Dan is hij de volgende dag wat klef. Wat doe ik verkeerd? Moet de cake soms langer in de oven staan dat hij nog niet gaar is?
    De eerste keer was de yoghurt te dun, maar nu had ik de creamy griekse volle yoghurt van de Lidl gebruikt. Erg jammer want De smaak is heerlijk maar de structuur niet goed
    .

    1. Beste Ria, als de cake inzakt, dan is hij nog niet gaar vanbinnen. Dus moet je hem wat langer in de oven bakken. Elke oven werkt anders, dus misschien dat het bij jou iets langer duurt dan bij mij. Succes en hoor graag of het de volgende keer gelukt is. 🙂

      1. Ria Jutjens

        Bedankt! Ga het zeker nog een keer proberen!

  6. Hettie

    Met banaan, peer en pure chocolade gemaakt. Heerlijk! Top recept, mislukt nooit.

  7. dirk

    vandaag heeft mijn man deze appelcake gemaakt ik kan niet anders zeggen dat hij heerlijk is,niet te zoet en prachtig bruin, echt heerlijk.

    1. Leuk om te horen Dirk!

  8. Mieke Christiaans

    Kan ik in plaats van kristalsuiker ook rietsuiker gebruiken bij dit recept?

    1. Hoi Mieke, het kan wel maar het resultaat zal iets anders zijn omdat rietsuiker een wat grotere korrel heeft. Ik gebruik hem daarom meestal om achteraf iets mee te bestrooien.

    2. Kathleen

      Hey, ik heb van deze cake een gluten en lactosevrije versie gemaakt. Zeer lekker 👌

  9. Marike

    Vanmiddag gemaakt…en hij is al op. Wat hebben we gesmuld. Wij, de kids, opa en oma. Deze gaan we vaker maken 😊

    1. Superleuk om te horen Marike! 🙂

  10. Tanja

    Gisteren gemaakt maar ik vind het behoorlijk vet aan doen de cake. Jammer want de smaak is verder prima

    1. Annelies

      Vrijdag deze cake gebakken. Goedgekeurd door mijn gezinsleden. Wat is deze cake heerlijk en ook nog eens bijna geen verzadigd vet. Dank je wel voor het delen van dit recept . ☺️

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin