Yoghurtcake met appel

Nu de zomer op zijn eind is, de ochtenden en avonden killer zijn en het blad begint te kleuren, loop ik elke dag een rondje door de tuin om appels en peren te rapen. In onze tuin staan een aantal oude appelrassen zoals de Dijkmans Zoet, Rode Boskoop en sterappel. Na een zorgvuldige inspectie van de appels — het fruit op de grond is vaak aangevreten door insecten die net zo dol zijn op het sappige vruchtvlees als wij — neem ik de mooiste exemplaren mee de keuken in. Tijd voor een lekker baksel!

Omdat we op vakantie in Italië een heerlijke yoghurtcake hadden gegeten, besluit ik een yoghurtcake met appel te maken. Door de toevoeging van olie en yoghurt is deze cake heerlijk smeuïg. De appel geeft de cake een heerlijke bite!

Seizoen, Gebak, Herfstrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 2 appels (ik gebruikte Goudreinet)
  • 1 à 2 tl kaneelpoeder
  • 1 el citroensap
  • 140 g zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 200 fijne kristalsuiker + 1 el extra voor de appel
  • 4 eieren
  • 250 g volle yoghurt
  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 9 g bakpoeder

Verder nodig

  • Cakeblik
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Spatel
  • Fijne zeef

 

 

Als je het lekker vindt kun je ook nog gehakt walnoten of hazelnoten aan de cake toevoegen. Vervang de appel ook eens door plakjes sappige peer!

Bereiding

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175 graden. Vet het cakeblik in met boter of olie.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne plakjes en meng ze in een kom met het kaneelpoeder, citroensap en 1 eetlepel suiker. Zet opzij.

Klop de olie samen met de suiker luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder tot een romig mengsel. Voeg de yoghurt toe en klop op lage stand door het beslag.

Roer de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom door elkaar. Zeef het bloemmengsel in twee porties al zevend boven de kom met beslag en spatel er luchtig doorheen.

Schenk een laagje beslag in het cakeblik en bedek met een laagje appel. Bedek met een laagje beslag en opnieuw een laagje appel. Herhaal deze laagjes tot het beslag en de appel op is. Eindig met beslag en een paar plakjes appel.

Bak 60 minuten in het midden van de oven. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Stort de afgekoelde cake op een bord en serveer op een mooie schaal. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met poedersuiker.

Bewaren: een cake met yoghurt is minder lang houdbaar dan een cake met boter. Bewaar hem afgedekt op een koele en donkere plek niet langer dan 3 tot maximaal 4 dagen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Tanja

    Gisteren gemaakt maar ik vind het behoorlijk vet aan doen de cake. Jammer want de smaak is verder prima

Follow on Bloglovin mytastenld.com