Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Zalm en croûte (zalm verpakt in korstdeeg)
Alleen al de naam van dit gerecht klinkt feestelijk, zalm en croûte, een mooi stuk zalm verpakt in een knapperig deegkorstje waardoor de zalm lekker sappig blijft. Het ultieme gerecht om te maken voor een feestelijk diner, je gaat hier zeker punten mee scoren bij je gasten!
Ingredienten voor 6 personen
- 1/2 half recept zelfgemaakt korstdeeg (of 2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg)
- 1 kg zalmfilet aan één stuk, of twee stukken van 500 gram, zonder vel
- 1-2 el grove mosterd
- 1 portie kruidenboter voor vis
- 1 ei, losgeklopt
- Wat bloem om aanrecht te bestuiven
Verder nodig
keukenpapier, kwastje
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vierkante lap, groot genoeg om de zalm mee in te pakken. (Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg, leg de 2 uitgerolde stukken deeg dan op elkaar en rol ze uit.) Snijd de zalmfilet doormidden, dep droog met keukenpapier en leg een stuk zalm in het midden op het deeg. Smeer de bovenkant van de zalm royaal in met kruidenboter en het andere stuk zalm met mosterd.
Leg de zalmstukken weer op elkaar, mosterd en kruidenboter tegen elkaar aan. Bestrijk het deeg om de zalm heen met losgeklopt ei. Vouw het deeg om de zalm heen en druk de randen aan.
Leg de zalm met de naadkant naar benenden op een bakblik en bestrijk de bovenkant van het deeg met het overige ei. Kerf met een scherp mesje een ruitpatroon in het deeg.
Bak de zalm 20-25 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat voor het aansnijden even iets afkoelen. Ik had nogal een breed stuk zalm dus heb ik ieder stuk zalm een keer doormidden gesneden.
Wij serveerden de zalm met gekookte krieltjes, omgehusseld met kruidenboter voor de vis, en wat broccoliroosjes en wortels.
Thema recepten, Wereldgerecht, Franse recepten, Kerstrecepten, Hoofdgerecht, Visrecepten
om 09:49
Hoi Annemiek, hoeveel plakjes bladerdeeg denk je ongeveer nodig te hebben bij dit recept?
Groetjes Maaike
om 16:55
Hoi Maaike, ik heb het erbij gezet in het recept. Hoop dat het zo duidelijk is!
om 15:13
Hoi Annemiek,
Heb hem gemaakt 2e Kerstdag
en het was heerlijk.
Dat wordt een blijvertje
Groetjes Lya
om 16:11
Super Lya! Leuk om te horen! 🙂
om 16:36
Heerlijk heb dat ook wel gemaakt,
Ook lekker op de borreltafel, bladerdeeg
doorsnijden voor de kleine hapjes en
nog een beetje grof zeezout erover.